Sinj i oko njega - Repriza

Sinj i oko njega - Repriza

Nalazimo se na hrvatskom jugu, na maloj udaljenosti od Splita, u carstvu voda, polja i kamena. U Sinju, Cetinskoj krajini koja privlači svojom bogatom kulturom i stoljetnom tradicijom. Nalazi u srcu kamenite Dalmacije, Dalmatinske Zagore 30 km udaljen od Jadranskoga mora. Okružen je surim planinskim ljepoticama Kamešnicom, Svilajom i Dinarom, na rubu plodnoga Sinjskog polja bistra je studena i nadahnjujuća rijeka Cetina. Sinj s užom okolicom danas, ima nešto više od 24 800, dok u samom gradu živi oko 11 400 stanovnika. Arheološki pronalasci svjedoče o naseljenosti cetinskoga područja još iz prapovijesnih razdoblja. U brončanom dobu se javljaju i starosjedioci na ovim prostorima, pripadnici ilirskog plemena Delmata koji svoj razvoj nastavljaju sve do dolaska Rimljana. Nakon pada Rimskoga Carstva, učestale su barbarske provale. Početkom 7. stoljeća, iz Bijele Hrvatske, dolaze Hrvati i naseljavaju se na područje Dalmacije. Arheološki nalazi 7. \endash 9. stoljeća svjedoče i o primanju kršćanstva franačkim posredstvom. Formiraju se prve državne tvorevine, hrvatske kneževine, a kasnije i kraljevina, kada je Sinj kao utvrđeni grad, bio sjedište Cetinske županije. Jačanjem knezova formira se Cetinsko kneštvo. Knez Ivan Nelipić poziva u Cetinu (grad pod sinjskom tvrđavom) franjevce Bosanske vikarije, koji grade crkvu i samostan sv. Marije kojeg su Turci 1492. opljačkali i zapalili. Sinj tako 1513. pada u turske ruke, sve do 1686. kad dospijeva pod mletačku vlast. Turci i dalje nastoje ponovno osvojiti Sinj. 1715. odigrala se najvažnija bitka, kad se malobrojna sinjska vojska oduprla turskim osvajačima. Predvođeni fra Pavlom Vučkovićem i zahvaljujući zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske, Sinjani su porazili moćnog neprijatelja. I tako suvremena povijest Sinja počinje 1715.godine. U Sinju smo... počinje šetnja ovo vremenska i sve vremenska s Jakovom Žižićem, politologom, doktorantom komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. On se već nekoliko godina bavi istraživanjem društvene povijesti Sinja, kao i trenutnom društvenom i političkom zbiljom ove lokalne sredine. Zato će naša priča biti drugačija...

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Zadar 2. dio - Repriza

Nedjelja, 12.07.2020. 13:30 - 14:00

Sve najave
Poslušajte

Zadar 1.dio - Repriza
Nedjelja, 05.07.2020 13:30

Sukošan- Repriza
Nedjelja, 28.06.2020 13:30

Vrbničke priče - Repriza
Nedjelja, 21.06.2020 13:30

Omiš - spoj rijeke, mora i planine - Repriza
Nedjelja, 14.06.2020 13:30