Štrigova - mjesto gdje se nebo spaja sa zemljom

Štrigova - mjesto gdje se nebo spaja sa zemljom

O Štrigovi postoji puno legendi. U jednoj se spominje nestanak srednjovjekovnog grada na Štrigovčaku. Jedna kaže da je tvrđava razrušena u turskom pohodu, dok je prema drugoj stari grad nestao u požaru zbog snažne munje kao Božje kazne zbog oholosti grofova Celjskih.No, Štrigova ovih dana živi u znaku priprema za Vincekovo...

Kutak je to Međimurja u kojem, na zlatnim bregima, poput bisera počivaju vinogradi, voćnjaci i seoska domaćinstva. Uz ljepotu kraja i kvalitetu vina Štrigova se dići i s prekrasnim crkvama i kapelicama. Župa Štrigova se prvi puta spominje 1334. Diči se i dvjema crkvama, župnom sv. Marije Magdalene koja je izgrađena u 17. st. i spada među najljepše uređene crkve u Hrvatskoj, a druga crkva posvećena svetom Jeronimu spomenik je nulte kategorije. Izgrađena je između 1739.i 1761.g. na temeljima bazilike iz najranijih kršćanskih vremena i crkve, (stradale u potresu), koju su izgradili grofovi Celjski a danas ona u sebi krije neprocjenjivo vrijedne i izuzetno sačuvane freske baroknog slikara Ivana Rangera.

Današnju crkvu sv. Jeronima sagradili su pavlini u razdoblju od 1738. – 1752., a usporedno s crkvom građen je i kompleks pavlinskog samostana. Ono po čemu je crkva sv. Jeronima poznata su freske poznatog freskista Ivana Krstitelja Rangera.

Nezaobilazni dio Štrigove je Međimurska vinska cesta, brojne kurije, kušaonice vina, brojni vinogradi iz kojih se proizvode kvalitetna i široko poznata vina. U Štrigovi se nalazi i Državni arhiv smješten u staroj osnovnoj školi koja je građena 1912.

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Sinj u carstvu voda, polja i kamena - Repriza

Nedjelja, 16.08.2020. 13:30 - 14:00

Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mu daleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve ...

Sinj u carstvu voda, polja i kamena - Repriza
Nedjelja, 16.08.2020. 13:30 - 14:04

Čudo u Vodnjanu REPRIZA
Nedjelja, 23.08.2020. 13:30 - 14:02

Sve najave
Poslušajte

Nima Solita do Splita - 2. dio - Repriza
Nedjelja, 09.08.2020 13:30

Nima Splita do Splita 1-dio - Repriza
Nedjelja, 02.08.2020 13:30

Pula 2. dio - Repriza
Nedjelja, 26.07.2020 13:30

Pula 1. dio - Repriza
Nedjelja, 19.07.2020 13:30