Zdravljak: Jeste li alergični na ambroziju?

Zdravljak: Jeste li alergični na ambroziju?

Ambrozija je na prvi pogled vrlo slična pelinu (Foto: Ivica Galović / Pixsell)

Ambrozija je korov čije sjeme i do 40 godina opstaje u tlu, a njezin je pelud najjači poznati prirodni alergen. Riječki dermatolozi i farmaceuti besplatno su testirali građane na alergen ambrozije - pa smo se i mi pridružili. Poslušajte "Zdravljak"!

Riječki dermatolozi i farmaceuti pokrenuli su javnozdravstvenu akciju "Alergični na alergije", u sklopu koje su liječnici Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Rijeka, uz pomoć farmaceutske tvrtke JGL, u jednom od najfrekventnijih trgovačkih centara besplatno testirali građane na alergen ambrozije, uz davanje liječničkih savjeta i stručnu poduku.

Razgovarali smo s dermatologicom dr. med. Lilianom Stojnić Stoša koja nam je objasnila zašto je alergija na ambroziju sve češća, što možemo (i moramo) učiniti da smanjimo izloženost ambroziji, koji su simptomi, kako se možemo testirati i kako nas alergija ipak u budućnosti može zaskočiti usprkos sadašnjem negativnom rezultatu testa.

Građani su se upoznali i s besplatnom aplikacijom "Alergični", razvijenom u suradnji s Hrvatskim alergološkim društvom, pomoću koje svatko može fotografirati područja s ambrozijom i njihovu točnu geolokaciju ucrtati na karti, kao izvor informacija nadležnoj lokalnoj samoupravi.

Ambrozija u našim krajevima niče sredinom travnja, a cvatnja započinje početkom srpnja i traje sve do prvoga jesenskog mraza. Riječ je o vrlo invazivnom korovu koji proizvodi velike količine peluda (osam milijuna peludnih zrnaca tijekom pet sati) i jedan od najjačih prirodnih alergena. Koncentracija već od 10 peludnih zrnaca u kubnome metru zraka dovoljna je da izazove simptome alergijske reakcije. 

******

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića, te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Zdravljak: Jeste li alergični na ambroziju?, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 13.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30