Zvukospjevi: Kronosnop

Zvukospjevi: Kronosnop

Nicole Hewitt, Zvukospjevi

Procesiranje snimljenoga zvuka i repeticija osnovne su metode audio rada Kronosnop. Uzvišeni kao i posve banalni iskazi gube svoju sematiku i pretvaraju se u beskonačan niz riječi. To je, kako napominju Zvukospjevi, “pokušaj da nešto kontinuirano nastaje”, a da nikada nije” (sasvim prisutno, dovršeno).

Zvukospjevi su umjetnički kolektiv promjenjivog sastava, čine ga troje umjetnika: vizualna umjetnica Nicole Hewitt, filmski i sound umjetnik Ivan Slipčević , te vizualna umjetnica Vida Guzmić. Pojavljuju se pod pseudonimima Nicky Speaks, Eklips i Vida Gee.

Svi su članovi Studija Pangolin koji funkcionira kao umjetnička samoorganizacija, što znači da nastoje izbjeći posredovanje kustosa i producenata. Doživljavaju se kao platforma za susrete i kao radionica za poticanje eksperimentalnih medijskih formi. Među kojima su, osim filmske produkcije, raznolike “hibridne forme, instalacije, animacije, narativi i protu narativi”, kako opisuju svoj rad. Uglavnom, riječ je o interdisciplinarnim suradničkim projektima i istraživanju modela otvorenih struktura, raznolikih medija i modela prezentacije.

Kao izdanak Pangolina, Zvukospjevi djeluju kao trojac ili, kao u slučaju audio rada koji su priredili za Sliku od zvuka, kao dvojac u sastavu Nicole Hewitt i Ivan Slipčević. Nedefinirane umjetničke forme koje produciraju i izvode, više nego na slici, bazirane su prije svega na zvuku, na izgovorenoj riječi, poetičnim zapisima, na fragmentima usvojenih ili autorskih tekstova, na  ritmovima i loopovima. Izvode ih uživo, kao performans, pri čemu je važno da je riječ o improvizacijama.

Prvi projekt Zvukospjeva “Witchgrass”, izveden u sklopu programa Izloga suvremenog zvuka 2017. godine, korisio je fragmente teksta iz dnevnika Valentine Tereshkove, prve žene u svemiru. Pri tom su ih zanimala pitanja ženskog tijela bez gravitacije, stanja organskog i neorganskog na planetu i izvan njega.

Audio rad Zvukospjeva za Sliku od zvuka “Kronosnop” nastao je kolažiranjem, između ostaloga, izvedbe vlastitog teksta Nicole Hewitt, jedne od pjesama u njihovoj novoj kolekciji, metereoloških izvještaja s internet portala, u autobusu presluškivanih razgovora njihovog kolege Vanje Babića te prepariranih dijelova teksta iz knjige lamentacije Starog zavjeta. Zvučni su zapisi snimljeni u Bukareštu, na delti Dunava, u Slavoniji, Baranji, u Žuljani na Pelješcu. Zvukovi su snimani tako da u prvom planu bude, kako napominju, atmosfera rijeke, mora, ptica ili autobusa. “No u živoj izvedbi ti se zvukovu od nas udaljavaju, šire se i nestaju. Na taj način prostor koji se otvara tokom izvedbe, raskorak između stvarnosti dokumentarnog zvuka i njegovog procesiranja, ostaje aktivan.” Odosno podložan stalno drugačijoj kontekstualizaciji, a time i doživljen kao stalno novi saržajni sklop ili uvijek iznova uspostavljeno značenje. Time se pojavljuje i tema vremena u odnosu na "njegovo poimanje u ljudskim mjerilima ili pak kao mjerilo izvan dosega ljudskog poimanja u vremenu i prostoru, kao nemogućnost sagledavanja dubokog vremena".

Zvukovi su snimani mikrofonom u gluhoj sobi, ali i mobilnim snimačem, mobitelom i video kamerom. U procesiranju takvoga zvuka, repeticija je jedna od osnovnih metoda, pod njezinim utjecajem uzvišeni kao i posve banalni iskazi gube sematiku i pretvaraju se u beskonačan niz riječi. To je, kako napominju Zvukospjevi, “pokušaj da nešto kontinuirano nastaje”, a da nikada nije” (sasvim prisutno, dovršeno).  Glas naratorice, koja izvodi svoje tekstove u mnogostrukim repeticijama, doživljava se kao stalna nadogradnja, kao memorija koja pamti samu sebe i izvodeći se svaki se puta  nanovo memorira.

Spikerica Ana Marija Štorga

Snimila Katarina Račić i Zvukospjevi

Konačno tonsko oblikovanje  emisije Miroslav Šeb

Urednica Evelina Turković.

Odjel Drama, 2017.

O emisiji Slika od zvuka

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Pročitaj više

Slika od zvuka
Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Umjetnost

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Najave
Sara Salamon: 60 000 čvorova

Sara Salamon: 60 000 čvorova

Subota, 04.12.2021. 23:30 - 23:55

Multimedijska umjetnica Sara Salamon za Sliku od zvuka osmislila je site specific audiorad "60 000 čvorova": svakodnevni zvuk iz programa Hrvatskog radija – glas spikerice koja slušateljima prenosi vremensku prognozu ...

Luana Lojić: plamovi: glogolji: žamori
Subota, 11.12.2021. 23:30 - 23:54

Vanja Babić: "Vjetar i dalje puše"
Subota, 18.12.2021. 23:30 - 23:56

Sve najave
Poslušajte