Arhiva slušaonice - Ars acustica

HRT – HR 3 — Subota, 31.07.2021 23:30

Franka Meštrović: OKOLO, NAOKOLO, U

„Okolo Naokolo U“ radiofonsko je poetski cirkularni niz zvučnih pejzaža dalmatinskog otoka Drvenika Velog. Niz koji je nadahnut poezijom pjesnikinje Marine Čapalije, čiji su stihovi satkani od arhaično- čakavskog izričaja toga kraja. Interpretacijom Čapalijine poezije koja je u funkciji instrumenta, postiže se radiofonska polifonost jednog glasa multipliciranog u različitim varijantama kroz više međusobno ravnopravnih linija, pri čemu sadržaj same poezije pada u drugi plan, dok u prvom planu glasovno zvukovlje dočarava onostranost otoka Drvenika Velog. Ne bi li se postigla ravnoteža između onostranog i ovostranog upotrijebljeni su realni zvukovi snimljeni na otoku koji međusobno povezuju zvukovno poetske minijature i tako sa uvodnom i završnom sekvencom djela zatvaraju, odnosno otvaraju krug koji je u neprestanoj vrtnji (Okolo Naokolo) oko svoje osi (U), tj. oko svoga centra koji uvijek ostaje nepromijenjenim, baš kao i duša svakoga pojedinca. (F. Meštrović)

HRT – HR 3 — Subota, 24.07.2021 23:30

Stephanie Jamnicky, Zoran Sajko: OČAJNA KUĆANICA

U emisiji slušamo dva djela nagrađivanog dvojca- redateljice Stephany Jamnicky i ton majstora Zorana Sajka. "Očajna kućanica" ars acustica u kojoj se autori poigravaju "kuhinjskim" zvukovima" i "Glagoljon" djelo koje je 2013. osvojilo nagradu "Grand Prix Nova" u Bukureštu te 2012. nagradu "Grand Prix Marulić" na Hvaru.

HRT – HR 3 — Subota, 17.07.2021 23:30

Pavlica Bajsić Brazzoduro, Lana Deban: TRAG U ČAĐI

Punih 147 godina nekoliko čađavih listova papira čamilo je u biblioteci Francuske akademije znanosti. Na naoko neuglednim listovima papira pisala je godina 1860. i jedna vijugava linija, poput nekog tajnovitog ornamenta. Godina je 2008. Dok su njuškali po knjižnici Akademije znanosti u Parizu, grupu američkih znanstvenika iz kolektiva First Sounds zaintrigirao je taj valoviti trag u čađi vrlo nalik prikazu zvuka u wave-u. Njihov softver je doista i pročitao neobičnu vijugavu liniju. I ona je...propjevala! Francuskom se uspavankom "Au claire de la Lune" ("Kuca, kuca Pero") po prvi puta oglasio glas zabilježen 147 godina ranije. Zabilježen rogom i četkicama od veprovih čekinja koje su titraje zvuka ucrtavale u čađu na papiru. Glas je pripadao Eduardu Scottu de Martinville-u koji je svojom čudnovatom napravom, fonoautografom, pokušao napraviti "stenogram" pjevačke interpretacije. Nije ni sanjao da će se njegov "trag u čađi" stoljeće i pol kasnije moći reproducirati i tako ući u vječnost. Ovo otkriće kolektiva "First Sounds"je Thomasu Alvi Edisonu oduzelo još jednu povijesnu zaslugu. Njemu se, naime, donedavno pripisivala prva snimka ljudskoga glasa.

HRT – HR 3 — Subota, 10.07.2021 23:30

Palma Ars Acustica 2021.- 1.dio

U emisiji slušamo ulomke dvaju djela koja su se plasirala u finale ovogodišnjeg natjecanja Palma Ars Acustica održanog on line u svibnju ove godine. Natjecanje se održava od 2013.godine u organizaciji skupine za Ars Acusticu pri Europskoj radiodofuzijskoj uniji. Ove godine prijavljeno je 18 radiofonskih uradaka a finalisti su: Alien productions za ORF; Olga Kokcharova koja je predstavljala Švicarski radio; Savannah Agger predstavnica Švedskoga radija; Adriana Kramarić i Marija Pečnik Kvesić za Hrvatski radio i Iain Chambers- engleski skladatelj koji je svojim djelom Ivry- sur-Seine ove godine donio pobjedu Zapadnonjemačkom radiju WDR u čijoj produkciji je kompozicija realizirana. U emisiji slušamo ulomke spomenute pobjedničke ars acustice Ivry- sur- Seine te radio opere Performing Utopia koju kao autori potpisuju Alien Productions- Martin Breindl, Norbert Math i Andrea Sodomka.

HRT – HR 3 — Subota, 03.07.2021 23:30

Đorđe Jandrić, Petar Vujačić: Hrpa, hrpa svijeta

Ars acustica Hrpa, hrpa svijeta eksperimentalna je zvučna skulptura, instalacija prenesena iz (izložbenog) prostora u zvuk, bolje rečeno zvučni prostor. Kao polazište je poslužila izložba kipara Đorđa Jandrića koja je pod naslovom HRPA SC postavljena u studenom 2020. u Studentskom centru u Zagrebu: peterodijelnu instalaciju sačinjenu od 4 plošna rada postavljena na zidove galerije SC upotpunilo je tzv. zvučno tijelo skulpture osmišljeno i realizirano u suradnji s redateljem Petrom Vujačićem. Zajednički su stvorili kompoziciju u kojoj autor na 25 jezika izgovara riječ hrpa, a koja započinje u relativno sporom tempu, prema sredini ubrzava i raste u organiziranu HRPU zvukova, da bi se prema kraju ritam glasova opet prorijedio i usporio. Tu zvučnu hrpu koja je punila prostor galerije preradili su i obogatili fragmentima poeme “Pomorska pjesan” portugalskog pjesnika Fernanda Pessoe (u prijevodu Mirka Tomasovića) kao i tekstom Borivoja Popovčaka “Epilog” iz monografije Đorđa Jandrića i tako stvorili novo originalno zvučno djelo.

HRT – HR 3 — Subota, 24.04.2021 23:30

Still unhurt

Dvadesetminutna skladba Still Unhurt (Još neozlijeđeni) temeljena je na 20 setova improvizacija koje su autori Eva Popplein i Janko Hanushevsky snimili kod kuće u svom studiju u Kölnu za vrijeme izolacije u ožujku 2020. Preslušavajući snimljeni materijal otkrili su kako u glazbi mogu čuti sve ono što ih je tih dana okruživalo - strah i bespomoćnost, neizvjesnost i tjeskobu, usporavanje, trenutke spokoja, osjećaj topline i povezanost s obitelji. Odlučili su tada od dvadesetodnevnih dvadesetminutnih improvizacija kreirati zvučnu skladbu u trajanju od 20 minuta. Tada je već postalo jasno da će Festival Prix Marulić na kojemu su trebali sudjelovati u svibnju također biti otkazan, pa su odlučili u skladbu uvrstiti i terenske snimke s otoka Hvara, no i snimke s njihovog balokona. Naslov Still Unhurt -Još neozlijeđeni (ali već dahom napadnuti) posudili su od svog najdražeg pjesnika Josepha Kopfa

HRT – HR 3 — Subota, 17.04.2021 23:30

Prijenos zvučnih lokacija- Glazba za šume, željeznice i jogging staze

Kao i prošloga tjedna u emisiji predstavljamo projekt Location podcasts ili u slobodnom prijevodu koncept Prijenosa zvučnih lokacija skupine za AA pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji. Zajednički projekt osmišljen je prije godinu dana tijekom prvog lockdowna. Ako ne možemo putovati fizički, možemo putovati zvukom. Budući da slušanje sve vise postaje mobilna aktivnost, a slušalice su postale dio naše svakodnevice, baš kao i podcastovi, radijski programi i glazbeni streamovi koje putem njih konzumiramo. Većina ovog sadržaja obraća nam se kao da sjedimo u nekom izoliranom prostoru, posvećenom samo slušanju. Međutim, ono što slušamo često se preklapa s našim trenutačnim zvučnim okruženjem. Arsakustičari su se zapitali zašto ne iskoristiti upravo taj spoj i proizvesti zvučna djela koja se odnose na određena mjesta koja postoje u različitim zemljama i gradovima? Takva nam djela omogućuju da jednu stvarnost pozicioniramo preko druge. Što ako bismo mogli iskoristiti željezničku stanicu u Beču da se prevezemo do Ljubljane? Možemo li trčati uz more u Marseilleu i čuti svijet oko staze za jogging u Maksimiru? Tako su diljem svijeta nastale brojne audio snimke prilagođene za stereoslušalice- binauralna audio djela nastala korištenjem terenskih snimki sa različitih zadanih lokacija primjerice s javnih klupa, tržnica, šuma, kolodvora ... U emisiji ćemo vam predstaviti ulomke nekoliko takvih djela. Budući da su snimana binauralnom tehnikom bilo bi idealno slušati ih na slušalice i na lokacijama srodnim onima koje slušamo. Zato djela koja ćemo fragmentarno slušati u emisiji donosimo ovdje u cijelosti.

HRT – HR 3 — Subota, 10.04.2021 23:30

Prijenos zvučnih lokacija - Glazba za tržnice, obale i luke

Lokacijski podcasti ili Prijenos zvučnih lokacija još je jedan projekt skupine za Ars Acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji osmišljen unatrag godinu dana, a polazi od činjenice kako slušanje sve više postaje mobilna aktivnost. Slušalice su dio naše svakodnevice, baš kao i podcastovi, radijski programi i glazbeni streamovi koje putem njih konzumiramo. Većina ovog sadržaja obraća nam se kao da sjedimo u nekom izoliranom prostoru, posvećenom samo slušanju. Međutim, ono što slušamo često se preklapa s našim trenutačnim zvučnim okruženjem. Stoga zašto ne iskoristiti taj spoj i proizvesti zvučna djela koja se odnose na određena mjesta? Takva bi nam djela omogućila da jednu stvarnost pozicioniramo preko druge. Takvo nešto bi trebalo biti osobito zanimljivo kad obje stvarnosti dijele nešto zajedničko, npr. kad se odnose na slične lokacije u različitim zemljama. Što ako bismo mogli iskoristiti autobusnu stanicu u Helsinkiju da se prevezemo do autobusne stanice u Ljubljani? Mogu li nas slušalice prebaciti iz trgovačkog centra u Barceloni na tržnicu u Švedskoj? Možemo li sjesti na klupu uz more u Marseilleu i čuti svijet oko klupe u austrijskim Alpama? Postavili su si ta pitanja članovi skupine za AA pri EBU i poslali poziv za lokacijske podcaste: audio snimke prilagođene za stereoslušalice- binauralna audio djela nastala korištenjem terenskih snimki sa različitih zadanih lokacija- primjerice s javnih klupa, tržnica, šuma i drugih generičkih lokacija. U emisiji ćemo vam predstaviti ulomke nekoliko takvih djela, a budući da su snimana binauralnom tehnikom bilo bi idealno slušati ih na slušalice.

HRT – HR 3 — Subota, 03.04.2021 23:30

FREQ- WAVE

U emisiji predstavljamo projekt FREQ- WAVE skupine za Ars Acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji. Riječ je o zvučnoj instalaciji koja se sastoji od dvanaest pojedinačnih zvučnih djela, od kojih se svako koristi određenim frekvencijskim područjem. Ta su područja pojačana da djeluju kao jedinstveni, generativni zvučni prostor. U projektu je sudjelovalo dvanaest umjetnika čije su se frekvencije stopile u jedno djelo počevši od kontrabasista u rasponu od 50-60 Hz iz Češkoga radija, pa sve do slovenske autorice koja je sa svoga računala slala zvuk u rasponu od 5000- 12 000 Hz. Njihov signal se slao putem IP-a na poslužitelj Njemačkog Jugozapadnog radija SWR. Na tom poslužitelju švedski umjetnik i kustos Carl Michael von Hausswolff je uživo miksao sve signale.

HRT – HR 3 — Subota, 30.01.2021 23:30

Rođendan umjetnosti 2021. - Sailor

Uz ulomke našeg prinosa ovogodišnjem 1 000 058. Rođendanu umjetnosti održanom 17. siječnja u studiju Bajsić, poslušajte što o svom avangardnom glazbenom projektu SAILOR kažu Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

HRT – HR 3 — Subota, 23.01.2021 23:30

Nikad i uvijek

Eksperimentalno djelo “Nikad i uvijek” nastalo je po motivima poeme „Četiri kvarteta“ Thomasa Stearna Eliota i romana „U potrazi za izgubljenim vremenom“ Marcela Prousta te u produkciji Soundpaiting platforme, udruga Rondo Histrae i Kontakt te pulskog Radio Rojca. Premijerno je emitirano u sklopu projekta Radio na ledu u studenom 2020. godine. U ovoj, kako je autori nazivaju, zvučnoj dekompresiji svojim glasovima sudjeluju Jadranka Đokić, Livio Badurina i Rio Sinkauz, te glazbenici/autori Neven Radaković na prepariranom klaviru i sintisajzeru, Nenad Sinkauz na električnoj gitari i elektronici i Alen Sinkauz na električnom basu i elektronici. Djelo je snimljeno u Pučkom otvorenom učilištu u Poreču u listopadu 2020.,a miks i montažu također potpisuju Alen i Nenad Sinkauz.

HRT – HR 3 — Subota, 16.01.2021 23:30

ROĐENDAN UMJETNOSTI 2020 - MIMIKA ORCHESTRA

Repriziramo emisiju iz siječnja 2020. u kojoj smo ugostili Maka Murtića – skladatelja i voditelja ansambla MIMIKA ORCHESTRA koji nas je predstavljao na prošlogodišnjem Rođendanu umjetnosti u čiju se globalnu proslavu Hrvatski radio tada uključio po petnaesti put. Orkestar Mimika je osnovan 2010. u Londonu, pa je 2020. godina bila obljetnička za njihovo djelovanje kako na hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni. Staroslavenska mitologija i doživljaji ceremonijala čine okosnicu koncepcije njihova nastupa koji je zvukovima jazza, rocka, etna i eksperimentalne glazbe 17. 1. 2020. iz kluba KSET odaslan u međunarodnu radijsku mrežu.

HRT – HR 3 — Subota, 09.01.2021 23:30

Adriana Kramarić- Marija Pečnik Kvesić: Ars Mundi

Polazišna ideja bila je provesti neko vrijeme uz različite umjetnike tijekom nastanka njihovih djela. Promatrati i osluškivati proces stvaranja, zabilježiti kako “zvuči” kreativna djelatnost ljudskih ruku, preobrazba materijala, dijalog između fizičkog i voljnog, zamišljenog i mogućeg, ideje i njezina pretvaranja u ljudskim osjetilima dohvatljiv oblik. Svoja vrata otvorili su nam Likovna i Muzička akademija u Zagrebu, Kulturni centar HGM u Grožnjanu te slikarica i primjenjena umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya i kipar Vitold Košir.

HRT – HR 3 — Subota, 02.01.2021 23:30

Miodrag Gladović: Short breath

Tonski materijal za djelo Short breath/ Kratak dah snimljeno je krajem siječnja 2020. godine u Studiju 1 Hrvatskoga radija uz ton majstoricu Marijanu Begović. Gotovo godinu dana kasnije, nakon brojnih odgoda i zavrzlama uzrokovanih Covidom 19 napokon smo dočekali premijeru.

HRT – HR 3 — Utorak, 01.12.2020 23:30

Adriana Kramarić - Marija Pečnik Kvesić: Nikola

Sveti Nikola- zaštitnik putnika i pomoraca, oduvijek je na našim otocima imao posebno značenje, a na otoku Hvaru u crkvi Sv. Nikole u Zastražišću svake godine uoči blagdana na četverosatnoj misi pjevaju se jedinstveni stoljetni napjevi koji se prenose generacijama bez notnoga zapisa. U Starom Gradu pred tamošnjom crkvom Svetoga Nikole pali se oganj u čast toga sveca, takozvani “ogonj svietega Mikule”. Obredno spaljivanje broda simbolizira “prinošenje žrtve” za spas svih pomoraca. Na sam blagdan 6. prosinca– i u Zastražišću i u Starom Gradu održavaju se procesije i misna slavlja uz pučka pjevanja kojima se i dalje čuva otočka tradicija. Naša priča o Svetom Nikoli na otoku Hvaru uronjena je u arhaični zvuk napjeva, zvona, procesija ali i hvarskoga jezika koji nas vodi kroz život Svetog Nikole pri čemu su nam pomogli brojni Hvarani, Zastražiščani i Starograđani među ostalima svojim glasom i ravnateljica Muzeja hvarske baštine Nives Tomasović dugogodišnji voditelj Hvarskoga pučkog kazališta i nekadašnji gradonačelnik Hvara Milan Lakoš, pjesnikinja Marica Buratović, Ivica Tomičić Tajnikov... Tonski materijal snimili su Marija Pečnik Kvesić, Katarina Račić i Hrvoje Hanzec u studenome 2017. u Starom Gradu i Zastražišću, te u ožujku 2019. u Hvaru.

HRT – HR 3 — Subota, 31.10.2020 23:30

Merzouga: Still Unhurt

Dvadesetminutna skladba Still Unhurt (Još neozlijeđeni) temeljena je na 20 setova improvizacija koje su autori Eva Popplein i Janko Hanushevsky snimili kod kuće u svom studiju u Kölnu za vrijeme izolacije u ožujku 2020. Preslušavajući snimljeni materijal otkrili su kako u glazbi mogu čuti sve ono što ih je tih dana okruživalo - strah i bespomoćnost, neizvjesnost i tjeskobu, usporavanje, trenutke spokoja, osjećaj topline i povezanost s obitelji. Odlučili su tada od dvadesetodnevnih dvadesetminutnih improvizacija kreirati zvučnu skladbu u trajanju od 20 minuta. Tada je već postalo jasno da će Festival Prix Marulić na kojemu su trebali sudjelovati u svibnju također biti otkazan, pa su odlučili u skladbu uvrstiti i terenske snimke s otoka Hvara, no i snimke s njihovog balokona. Naslov Still Unhurt -Još neozlijeđeni (ali već dahom napadnuti) posudili su od svog najdražeg pjesnika Josepha Kopfa

HRT – HR 3 — Subota, 24.10.2020 23:30

Katja Šimunić: Ples je ples je ples; Adriana Kramarić- Marija Pečnik Kvesić: Modulacije

Oba djela koja ćemo slušati u emisiji realizirana su u produkciji Dramskog programa Hrvatskoga radija.

HRT – HR 3 — Subota, 17.10.2020 23:30

Palma AA 2020. - 3. dio - Benoit Bories : Bush Songs ; José Luis Carles - Cristina Palmese : Ulysse's Echoes

U emisiji slušamo odabrana djela koja su se ove godine natjecala u konkurenciji za nagradu Palma Ars Acustica – međunarodnom natjecanju u organizaciji skupine za Ars Acusticu pri Euroradiju. Čut ćemo u cijelosti dva djela BUSH SONGS Benoita Boriesa koji je predstavljao Švicarski radio iz Lausanne, te Ulysse's Echoes ars acusticu realiziranu u produkciji Španjolsku RTV a čiji su autori José Luis Carles i Cristina Palmese .

HRT – HR 3 — Subota, 10.10.2020 23:30

Palma ARS ACUSTICA- ISLAND SONGS: Forest Within- Within The Forest

U emisiji slušamo djelo “The Forrest within- Within the forrest” autora Nicolasa Perreta i Silvie Ploner koji od 2012. godine djeluju kao duo ISLAND SONGS. Radiofonska skladba koja se plasirala u finale ovogodišnjeg natjecanja Palma Ars Acustica predstavljala je Deutschlandfunk Kultur iz Berlina.

HRT – HR 3 — Subota, 03.10.2020 23:30

Laureati natjecanja PALMA ARS ACUSTICA 2020.

U emisiji slušamo ulomke pobjedničkih djela međunarodnog natjecanja Palma Ars Acustica koje je ove godine održano on-line u organizaciji skupine za Ars Acusticu Euroradija. Nakon zaključnog glasanja jednaki broj bodova osvojile su dvije autorice: Sao Sopheak s djelom PHNOM PENH FM: RE / DISC / OVER u produkciji austrijskog ORF-a i Veronika Svobodová i radiofonski uradak ROR-BU u produkciji Češkoga radija.

Ars acustica
Ars acustica

HRT – HR 3 — Dramski program

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Najave

Nikica Klobučar, Srđan Nogić: Što je unutra?

Subota, 02.10.2021. 23:30 - 23:51

Torbica je jedan od neizostavnih svakodnevnih predmeta koje koristimo. Najčešće ju kao modni i praktični dodatak uz sebe imaju žene ali i mnogim muškarcima postale su u posljednje vrijeme neizostavni ...

Palma Ars ACustica 2.dio: Olga Kokcharova: The Ebbinghaus Curve of Forgetting
Subota, 09.10.2021. 23:30 - 23:57

Palma AA 3.dio
Subota, 16.10.2021. 23:30 - 23:51

Sve najave