Arhiva slušaonice - Bibliovizor

HRT – HR 3 — Subota, 28.03.2020 16:03

Jergović, Kaplan

Zbog svoje antiutopijske dimenzije satirični roman „Herkul“ predstavlja novost u mnogostrukom autorskom opusu Miljenka Jergovića. O novom Jergovićevom romanu, jednom od njegovih kraćih proznih radova, obilježenom i izravnom društvenom kritičnošću, za emisiju piše Damir Radić. Dario Grgić piše o romanu „Meho“ Almina Kaplana. Riječ je o drugom romanu autora koji je objavio i nekoliko zbirki pjesama. „Meho“ govori o poslijeratnoj svakodnevici muslimanskih povratnika u malom selu na hercegovačkoj visoravni.

HRT – HR 3 — Subota, 21.03.2020 16:03

Kirin, Rogić Nehajev

Pjesnik, prevoditelj i prozaik Miroslav Kirin nedavno se javio knjigom pod naslovom „Malešne“, zbirkom tekstova koje bismo mogli odrediti kao kratke eseje, pjesme u prozi ili možda kao kratke fikcionalne tekstove. O Kirinovoj novoj knjizi piše Dario Grgić. „Rapave kajde“ naslov je pjesničke zbirke Ivana Rogića Nehajeva, pjesnika, esejista i autora znanstvenih tekstova iz područja sociologije. Novu knjigu Rogića Nehajeva prikazat će Branko Maleš.

HRT – HR 3 — Subota, 14.03.2020 16:03

Hughes, Montero

Pjesnička knjiga „Rođendanska pisma“ Teda Hughesa poetski je osvrt na autorovu emotivnu vezu s pjesnikinjom Sylvijom Plath. O toj knjizi, koja je autorova posljednja zbirka pjesama, izvorno objavljena 1998. godine, a nedavno i u prijevodu Tomislava Kuzmanovića i Dubravka Mihanovića, piše Damir Radić. Željko Senković prikazat će roman „Smiješna ideja da te više neću vidjeti“ španjolske književnice i novinarke Rose Montero. Roman je to u kojem autorica pripovijeda o svom susretu s kratkim dnevnikom žalovanja znanstvenice Marie Curie i povezuje ga s vlastitim iskustvom gubitka. Riječ je o jednom od novijih romana Rose Montero, a preveo ga je Matija Janeš, inače prevoditelj i autoričinih romana „Lijep i mračan“ i „Luđakinja u nama“.

HRT – HR 3 — Subota, 07.03.2020 16:03

Žižović, Paić

Igor Gajin za emisiju piše o romanu „Stranka“ Bojana Žižovića. Riječ je o romanu prvijencu autora koji je dosad bio poznat kao novinar, pjesnik i pisac kratkih priča. Roman donosi iscrpnu kronologiju jednog karijerističkog uspona i ističe grotesknu prirodu domaćeg političkog miljea. O esejističkoj knjizi „Neiskazivost – o mišljenju kao pisanju“ Žarka Paić piše Tatjana Gromača Vadanjel. Žarko Paić objavljuje filozofske studije i eseje od početka devedesetih godina, a autor je i pjesničkih knjiga. U esejističkoj knjizi „Neiskazivost“ ulazi u dijalog s teoretičarima, misliocima i piscima na temu filozofskog shvaćanja pisanja i književnosti te nasljeđa humanizma.

HRT – HR 3 — Subota, 29.02.2020 16:03

Emisija 29.02.2020.

Roman "Snijeg svetog Petra" austrijskog književnika židovskog podrijetla Lea Perutza, koji je rođen u Pragu 1882. a emigrirao je u tadašnju Palestinu 1938., nedavno je objavljen u prijevodu Andyja Jelčića. Perutz je autor romana ponajprije povijesne tematike prožetih elementima fantastike i metafizike. O "Snijegu svetog Petra" za emisiju piše Milka Car. Dragan Jurak prikazat će memoarsku knjigu "Ljudski zadah" mađarskog prozaika Ernöa Szépa, u prijevodu Kristine Peternai Andrić. Djelo je to koje opisuje iskustvo deportacije koju je tada već afirmirani prozaik doživio 1944. u nacističkoj Mađarskoj. Željko Senković piše o proznoj knjizi "Četiri godišnja doba" Sándora Máraija, mađarskog pisca koji je 1948. emigrirao u Sjedinjene Države. Márai je i u emigraciji nastavio pisati na mađarskom jeziku, no kako su u domovini njegova djela bila zabranjena, većina je njegovih radova objavljena tek posmrtno. Na hrvatski je prevedeno više važnih Máraijevih proznih knjiga, među kojima je najzapaženiji roman "Kad svijeće dogore". Prozne zapise "Četiri godišnja doba" prevela je Viktorija Šantić.

HRT – HR 3 — Subota, 22.02.2020 16:03

Brkljačić, Gašpar, Golob

Premda je prvu pjesničku knjigu „Gledaj me u oči“ objavio 2004. godine, pobijedivši na natječaju Studentskog centra za mlade autore, Mario Brkljačić u godinama koje su slijedile poeziju i prozu objavljivao je jedino u časopisima i u sklopu projekta besplatne elektroničke knjige. Brkljačićeva nedavno objavljena prva ukoričena prozna knjiga, zbirka priča „Doručak za Bič“ prakticira poetiku pripovjedačkog minimalizma, a glavne su joj teme iz života radničke klase. Brkljačićeva knjiga priča zainteresirala je našeg kritičara Igora Gajina koji će s oduševljenjem zaključiti: iza jednostavnih rečenica o banalnostima svakodnevice krije se dublji smisao. Roman „Nemirnica“ još je jedan prozni tekst Mihaele Gašpar zaokupljen nefunkcionalnim ljudskim odnosima i obiteljima u raspadu, piše u svojoj kritici Božidar Alajbegović. Marko Pogačar prikazat će pjesničku knjigu slovenske autorice Anje Golob „Didaskalije uz disanje“ u prijevodu Željka Perovića.

HRT – HR 3 — Subota, 15.02.2020 16:03

Šklovskij, Manguel

Viktor Šklovskij ruski je filolog i književnik, teoretičar ruskog formalizma i autor „Teorije proze“ iz 1925. godine, djela u kojem odbacuje ideološki pristup književnosti i zauzima se za analizu književnih postupaka. U memoarskoj prozi „Sentimentalno putovanje (Uspomene 1917-1922)“ Šklovskij, uz ostalo, piše o svom doživljaju Prvog svjetskog rata i revolucije 1917. godine. O knjizi Viktora Šklovskog u prijevodu Ivane Peruško Vindakijević piše Dario Grgić. Željko Senković prikazat će esejističku knjigu „Dok pakiram svoju biblioteku“ argentinskog autora Alberta Manguela u prijevodu Tomislava Kuzmanovića. Manguel je napisao više publicističkih knjiga o čitanju, nekoliko romana i osebujnu biografsku knjigu „S Borgesom“.

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Sljedeća emitiranja

Subota, 11.04.2020. 16:03 - 16:35

Subota, 18.04.2020. 16:03 - 16:35

Poslušajte

Jergović, Kaplan
Subota, 28.03.2020 16:03

Kirin, Rogić Nehajev
Subota, 21.03.2020 16:03

Hughes, Montero
Subota, 14.03.2020 16:03

Žižović, Paić
Subota, 07.03.2020 16:03