Arhiva slušaonice - HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 4. SAT

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 18.04.2019 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4.sat (18.4.2019.)

Rumunjski Hrvat iz Karaševa Nikola Lauš - kancelar temišvarske biskupije - predstavio je tu biskupiju u kojoj žive rumunjski Hrvati koji su, kako ističe, oduvijek govorili hrvatski jezik i pripadali katoličkoj vjeri. Za to postoje dokazi još iz 1582. godine kad su vjernici Hrvati pisali papi Grguru da im pošalje svećenike koji bi im držali bogoslužja na narodnom ilirskom tj. hrvatskome jeziku. Osvježiti i obogatiti znanja i iskustva naših ljudi, obrazovati, širiti međunarodnu mrežu t to je misija mladog poduzetnika Ante Lučića. Nakon školovanja u Damasku, Bremenu i Hamburgu i karijere u Njemačkoj, vratio u Zagreb i osnovao tvrtku koja se bavi karijernim i obrazovnim savjetovanjem, pomaže stranim državljanima koji useljavaju u našu zemlju, hrvatskim tvrtkama u što boljem snalaženju na međunarodnom tržištu, a povezuje i poslovne ljude iz Hrvatske i iseljeništva. Vitez je zasigurno grad mladih. Sportski klubovi, udruge, folklorna društva, okupljaju na stotine mladih Lašvanske doline. posebno mjesto ima Gradsko kazalište mladih, amaterska kazališna skupina koja kroz nekoliko postava, od najmanjih do odraslih, ima stotine nastupa tijekom godine u BiH i inozemstvu. Takva brojka respektabilna je i za profesionalna kazališta.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 11.04.2019 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (11.4.2019.)

Odjel za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika, Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1945. - 2016., Interpretacijski centar baštine Banovine u Petrinji, Najveći web dućan OPG-ovih proizvođača u Hrvatskoj otvoren u Sisku.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 04.04.2019 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (4.4.2019.)

Prvog dana ulaska u tada Novu 1945. godinu u Petrinji se rodio Žarko Roksandić. Danas znanstvenik i geokemičar sa stalnom adresom u Australiji, gdje je emigrirao 1962. godine. Nedavno je, prvi put nakon 57 godina, posjetio Hrvatsku. Program 28. Svečanosti Pasionske baštione predstavlja predsjednik Jozo Čikeš.\b \b0 Prošloga petka u riječkom centru Zamet održana je 26. dodjela diskografske nagrade Porin.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 28.03.2019 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4.sat (28.3.2019.)

U budimpeštanskome HOŠIG-u održano šklolsko natjecanje u kazivanju stihova i proze na hrvatskome jeziku. Sve je spremno za Noć s Andersenom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Daruvar u suradnji s Gradskom knjižnicom u Češkom Tješinu.

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 4. SAT
HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 4. SAT

HRT – Glas Hrvatske — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, gospodarstvo, turizam, unutarnja, život, obitelj, umjetnost, književnost, film, mozaik, znanost

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 23.05 do 24.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.