Arhiva slušaonice - Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Subota, 16.02.2019 09:05

Emisija 16.02.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Ludost ili samo - glupost? - predsjednik Europskog parlamenta, član stranke Forza Italia, Antonio Tajani, na komemoraciji žrtvama fojbi nazvao Istru i Dalmaciju talijanskima; uslijedile žestoke reakcije iz Hrvatske i Slovenije, a nakon prvotnog izmotavanja, Tajani se pod udarom kritika ipak posuo pepelom i ispričao. Nakon fijaska s avionima, fijasko s interpelacijom - saborska većina odbila još jednu SDP-ovu interpelaciju o neuspjeloj kupnji izraelskih aviona; nakon osmosatne rasprave koju su obilježile svađe i prepucavanja, Damir Krstičević ostaje ministar obrane, a premijer Andrej Plenković najavljuje nastavak modernizacije zrakoplovstva. Lektira na "ježovim mukama". Popisana samo obvezna lektira, onog neobveznog dijela na kojemu su dosad bili Dnevnik Ane Frank, Ježeva kućica, Mali princ - nema. Lavina žestokih kritika pokrenula ministarstvo obrazovanja, pa je ministrica najavila anketu za spas lektire. Prilagođavanje europskim pravilima ili veleizdaja? U Saboru bura zbog Zakona o privatizaciji INA-e. Oporba tvrdi da je INA na pladnju predana Mađarima, dok vladajući uzvraćaju da su na braniku nacionalnih interesa te da ne odustaju od rekoratizacije INA-e.

HRT – HR 1 — Subota, 09.02.2019 09:05

Emisija 09.02.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Uljanik i 3. maj dobili novog strateškog partera. Može li Brodosplit odsukati škverove i osigurati im mirnu luku. Radnici se nadaju zaostalim plaćama, sindikati nastavku brodogradnje, a novi parteri uvjeravaju da imaju novac za spas, te da država neće za škverove dati niti lipu. Živahna politička scena priprema se za Europske izbore. Zbijaju se redovi, okupljaju se partneri, sklapaju se koalicije, zaoštrava se retorika i skupljaju se žetončiči za igru na sve ili ništa. Ulozi rastu baš kao i politički apetiti. Treba li mijenjati Vatikanske ugovore? - žustra rasprava u Saboru o prijedlogu GLAS-a da crkvu, koja na godinu dobiva milijardu kuna iz proračuna, financiraju vjernici kao u Njemačkoj, te da se vjeronauk iz škola vrati u crkve. Premijer Andrej Plenković poručuje da revizije Vatikanskih ugovora neće biti. Buran pravosudni tjedan - nakon presude od šest godina zatvora, odbjegli bivši šef Krim-policije Željko Dolački sam je došao u Remetinec, bivši premijer Ivo Sanader na suđenju za mito u slučaju INA-MOL dobio je branitelja po službenoj dužnosti, a Darko Kovačević Daruvarac od nedjelje će pravomoćnost presude za brutalno premlaćivanje djevojke čekati na slobodi

HRT – HR 1 — Subota, 02.02.2019 09:05

Emisija 02.02.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Avioni i dokumenti - je li SAD dopustio Izraelu prodaju F-16 Baraka Hrvatskoj, ili je hrvatska strana bila obaviještena o uvjetima prodaje trećoj strani, tj. da nadograđivanja ne smije biti?; dok se ministar obrane Damir Krstičević poziva na novoobjavljeni dokument, za oporbu se ništa nije promijenilo pa i dalje traži odgovornost Vlade. Nova pravila financiranja stranaka, izbornih kampanja i referenduma ujedinila HDZ i SDP, te izazivala nezadovoljstvo građanski inicijativa. I, dok vladajući najavljuju uvođenje reda i transparentnosti u financije, U ime obitelji nova pravila igre vide kao posljednji čavao u lijes referendumskih inicijativa. Zbog proučavanja kako Živi zid troši proračunski novca, ta stranka i njeni simpatizeri linču izvrgli novinarku Željku Godeč. Vrlo lako sloboda govora preraste u slobodu poziva na linč... Nada u Uljaniku i 3. maju umire posljednja. Proučavaju se ponude strateških partnera za spas nasukanih brodogradilišta kojima stečaji i dalje prijete. Uprava ne otkriva detalje, no za posrnula brodogradilišta ipak ima zainteresirah, samo moraju odriješiti kesu i dati 400 milijuna eura za spas. U protivnom, odoše brodogradilišta u konačnu propast. Svjetlo na kraju tunela - Huanito Luksetić ipak neće u zatvor na dvije godine, zbog presude za uzgoj marihuane, koja mu treba jer boluje od multiple skleroze; nakon apela očajne majke Zlate Luksetić, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će pomilovati Huanita, no hoće li biti promjena u tretmanu države prema teško oboljelima koji koriste kanabis u medicinske svrhe?

HRT – HR 1 — Subota, 26.01.2019 09:05

Emisija 26.01.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Marija Gerbec Njavro. Sex, Drugs & Rock'n'roll - potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u središtu afere s montiranim fotografijama; USKOK istražuje tko je i za koga izradio lažni materijal koji je trebao teško kompromitirati ministra, Tolušić poručuje "bandi da pakira kofere", a oporba misli da je cilj vladajućih zamaskirati prave afere. Ništa od referenduma - Ustavni sud odbio tužbe građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"; očekuje se odluka Sabora o tome jesu li se stekli uvjeti za referendum, a ako nisu, inicijative će tužiti RH Europskom sudu za ljudska prava. Korupcija i politika. Je li politička korupcija prijetnja parlamentarnoj demokraciji? I, dok oporba grmi da su prebjezi koji jačaju vladajući većinu prijevara birača, vladajući upozoravaju da političari nisu i ne smiju biti istražitelji, tužitelji i egzekutori. DORH i Povjerenstvo za sukob interesa proučavaju bujanje klub zastupnika Milana Bandića, a Bandić se čudom čudi zbog čega su se svi nabrusili na njega i njegove političke akvizicije. Narušava li Milan Bandić inzistiranjem na svojim projektima vladajući sklad? Nakon što su mu iz HDZ-a zaprijetili prijevremenim izborima ako bude ucjenjivao, premijer Andrej Plenković stao na loptu i odbacio mogućnost izlaska na birališta, dok Bandić uvjerava da ne zna što su to ucjene i kampanja. Novac i politika. Najpoznatiji Živozidaš Ivan Pernar zbog rupa u Zakonu nepoznatoj stranci Abeceda demokracije osigurao više od milijuna kuna. Stranka čiji je lider na posljednjim izborima osvojih čak 26 glasova novac ne želi vratiti. Pernar se odrekao novca i Abecede - ostao je vjeran Živom zidu. No, i dalje se ne zna na što je sve i kako trošen novac poreznih obveznika. Ne bježe baš svi iz SDP-a, netko se u poljuljanu oporbenu stranku i vraća. Nakon burnog razlaza socijaldemokratskim krojenima vraća se Ivo Josipović i u SDP dovodi više od tisući članova svoje stranke Naprijed Hrvatska. Je li se Josipović vratio ne bi li ponovno kao kandidata SDP-a pokušao osvojiti Pantovčak? Takvom idejom rijetki su u SDP-u zadovoljni, većina bi u srazu s Kolindom Grabar Kitarović željela vidjeti Zorana Milanovića.

Inventura - tjedan pod povećalom
Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Politika

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Sljedeća emitiranja

Subota, 23.02.2019. 09:05 - 09:55

Subota, 02.03.2019. 09:05 - 09:55

Poslušajte

Emisija 16.02.2019.
Subota, 16.02.2019 09:05

Emisija 09.02.2019.
Subota, 09.02.2019 09:05

Emisija 02.02.2019.
Subota, 02.02.2019 09:05

Emisija 26.01.2019.
Subota, 26.01.2019 09:05