Arhiva slušaonice - Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Subota, 04.12.2021 09:05

Emisija 04.12.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. U ovotjednoj emisiji donosimo: * Uzbuna zbog nove varijante koronavirusa - dok se omikron širi svijetom, čelnica EK uzburkala duhove izjavom o mogućnosti obveznog cijepljenja; u Hrvatskoj obveznog cijepljenja nema, ističu u Vladi i donose kazne za ignoriranje COVID potvrda u državnim i javnim ustanovama, a predsjednik Zoran Milanović poručuje da će inspektori kod njega poljubiti vrata. * Unatoč oporbenom zahtjevu za smjenu, u fotelji ostala glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek - nadzor DORH-a nad USKOK-om u postupanju u slučaju "Softver" utvrdio da propusta nije bilo; vladajući odbili oporbena prozivanja da se aferu bivše ministrice htjelo zataškati. * Banski dvori skrojili proračun za 2022. godinu. Vladajući tvrde da se državne financije temelje na gospodarskom oporavku i rastu, te da je proračun usmjeren na jačanje konkurentnosti i stvaranje novih radnih mjesta. Za oporbu je to još jedan pucanj u prazno, a proračun im je nestvaran, neodrživ i ne donosi promjene na bolje. Šala, pošalica, podbadanja i provociranja nije nedostajalo, kao ni prisjećanja nekih minulih vremena i starih, svima znanih afera. * Novi tjedan, novi sukob Pantovčka i Ministarstva obrane. U ovotjednom izdanju sukoba bez kraja i konca, preko leđa vojnika, zakuhalo se zbog uskraćivanja isplate dnevnica vojnicima koji su potpora predsjedniku Republike.

HRT – HR 1 — Subota, 27.11.2021 09:05

Emisija 27.11.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. U ovotjednoj emisiji donosimo: * Emmanuel Macron prvi je francuski predsjednik u službenom posjetu Hrvatskoj od samostalnosti. Hrvatska i Francuska potpisale ugovore o strateškom partnerstvu i kupnji 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova za milijardu i 100 milijuna eura. Francuski predsjednik dao snažnu potporu za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor. A uoči Macronova dolaska, zaiskrilo između predsjednika i premijera. * Paralelna stvarnost - vojska umrlih i pretrpane bolnice s jedne, te prosvjed protiv epidemioloških mjera s druge strane; stiže nova varijanta virusa, spremaju se kazne za one koji ne provjeravaju COVID potvrde, Zoran Milanović poručuje da inspektori u Ured predsjednika neće ući. * Bilo je dobro dok je trajalo. Nakon kratkog predaha, ponovno se rasplamsao sukob predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. Predsjednik zabranio ulazak novinara u vojarnu, ministru zabranio govoriti na ispraćaju hrvatskog kontingenta na Kosovo, pa sasuo niz teških optužbi smišljajući mu nove nadimke. Sukobu bez granica ne nazire se ni kraj, ni konac... * Nova sjednica, novi aktualac - u Saboru oporba pitanjima prorešetala premijera Andreja Plenkovića, od situacije s koronavirusom i COVID potvrda, do afere Softver s bivšom HDZ-ovom ministricom, te sukoba ministra obrane i predsjednika Republike.

HRT – HR 1 — Subota, 20.11.2021 09:05

Emisija 20.11.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. U ovotjednoj emisiji donosimo: * Prvi tjedan uvođenja COVID potvrda u javne i državne službe - dok se u Austriji sprema opća karantena, od veljače i obvezno cijepljenje, a diljem Europe uvode strože mjere, u Hrvatskoj se protiv COVID potvrda najavljuje referendum. * Svaki tjedan, uhićeni jedan! - i još njih nekoliko, a među najnovijima koji su pali i bivša zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, njezin suprug te Piruška Canjuga; povučena optužnica u slučaju Agrokor, a čelnice DORH-a i USKOK-a tvrde da zataškavanja u aferi Softver nije bilo. * Nikad bolji kreditni rejting Hrvatske - s razine BBB minus na razinu BBB uz pozitivne izglede za rast; agencija Fitch revidirala i procjenu rasta hrvatskoga gospodarstva s 5,5 na 8,9 posto, uz palac gore turizmu i skorom uvođenju eura. * Tuga, ali i ponos - 30 godina od stradanja Vukovara i Škabrnje, u koloni sjećanja deseci tisuća ljudi iz cijele zemlje; vrijeme ne liječi rane, niti briše ratne uspomene, najteže je onima koji i dalje tragaju za svojim nestalima, a pravde za strašne zločine još nema.

HRT – HR 1 — Subota, 13.11.2021 09:05

Emisija 13.11.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. U ovotjednoj emisiji donosimo: * Zbog muljanja s europskim novcem u aferi teškoj 13 i pol milijuna kuna, pala Gabrijela Žalac. Bivša ministrica EU fondova na mjesec dana završila iza rešetaka, a dok se nižu burne reakcije i optužbe oporbenjaka, premijer Andrej Plenković tvrdi - Žalac je bila sjajna. Mnogi strahuju da će Hrvatska zbog lova u mutnom ostati bez pustih europskih milijardi. * COVID potvrde kucaju na vrata! Od utorka u javne i državne institucije, škole i fakultete ulazi se isključivo s COVID potvrdama. Tko potvrdu nema, država će mu platiti testiranje i tako mjesečno potrošiti oko 100 milijuna kuna. Do kada će testiranja biti besplatna ne zna se, ali dovijeka zasigurno neće. * Tresla se brda, rodio se miš! - i nakon sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, nema mira među državnim čelnicima, a optužbe i prozivanja se nastavljaju; sudionici sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, otkrivaju tko je htio lakirovku, tko nije smio govoriti, a tko se igrao mobitelom. * Kako pokrpati rupe u gradskoj blagajni i podmiriti nagomilane dugove? - u očekivanju prijedloga proračuna za iduću godinu, zagrebačka vlast najavila revidiranje mjere roditelj-odgojitelj, a u Holdingu se spremaju otkazi za višak zaposlenih u administraciji.

Inventura - tjedan pod povećalom
Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Unutarnja

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Sljedeća emitiranja

Subota, 11.12.2021. 09:05 - 09:55

Subota, 18.12.2021. 09:05 - 09:55

Poslušajte

Emisija 04.12.2021.
Subota, 04.12.2021 09:05

Emisija 27.11.2021.
Subota, 27.11.2021 09:05

Emisija 20.11.2021.
Subota, 20.11.2021 09:05

Emisija 13.11.2021.
Subota, 13.11.2021 09:05