Arhiva slušaonice - Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Subota, 19.01.2019 09:05

Emisija 19.01.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Marija Gerbec Njavro. Uzavrele strasti na rubu fizičkog obračuna u Saboru. Poslovično staloženog premijera Plenkovića optužbe MOST-ovca Grmoje za veleizdaju potpuno isprovocirale. Je li sabornica bila na rubu fizičkog obračuna? Premijer tvrdi da nije nasrnuo na Grmoju koji ne odustaje i vladajuće dalje proziva da rade kontra interesa Hrvatske. Podbadanja zbog propalog posla s F-16 ministra obrane Krstičevića potpuno izbacila iz takta. Nakon izljeva bijesa pravdao se da je ratnik. Kako pomiriti emocije i politiku - pitanje sad? Sigurnosno-obavještajna agencija nije zloporabila ovlasti u slučaju bivšeg predsjedničinog savjetnika Mate Radeljića. Zaključio je to saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. HDZ i SDP složni da je sve bilo prema pravilima službe, dovoljno da ih Živi zid i MOST prozovu za veliku koaliciju na djelu. Za smijenjenog Radeljića sve je to velika farsa institucija kojima ne vjeruje - jer se međusobno pokrivaju. Unosi li nikad jači saborski klub Milana Bandića nesklad u vladajuću koaliciju? I, dok neumorno sakuplja političke prebjege, vladajući partneri ipak nisu sretni jer su Bandićevi transferi zbog sumnje u korupciju i političku trgovinu pod povećalom istražitelja. Za oporbu dvojbi nema na djelu je kriminalna politička simbioza, dok im vladajući na sve odmahuju rukom i uzvraćaju - zapitajte se zbog čega od vas zastupnici bježe glavom bez obzira. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ponovo izazvao veliku buru na političkoj pozornici. Uoči obljetnice mirne reintegracija upozorio je da je velikosrpska politika u Hrvatskoj prisutna i danas te se obrušio na vladajućeg partnera SDSS. Nakon žustre reakcije Milorada Pupovca vukovarskog gradonačelnika brzinom svjetlosti premijer Andrej Plenković podsjetio tko je nadležan za politiku HDZ-a a tko za onu lokalnu. Penava se na kraju posipao pepelom i novo uskovitlavanje bure pripisao - političkom neiskustvu

HRT – HR 1 — Subota, 12.01.2019 09:05

Emisija 12.01.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Propao je posao stoljeća kako je prozvana nabava 12 borbenih zrakoplova F-16 koje je Hrvatska trebala za gotovo 3 milijarde kuna kupiti od Izraela, ali je veliki šoping na kraju blokirao SAD. I, dok i Vlade poručuju da za propast posla nitko nije kriv, oporba zaziva odgovornost i najavljuje parlamentarnu raspravu. Do nabave novih zrakoplova Hrvatsku čuvaju 3 islužena, muzejska MIG-a 21. Malo unutra, malo van - dok je Milan Bandić predstavljao posljednjeg prebjega u svojem saborskom Klubu, Mladena Madjera, Bandićeve redove napustio reformist Darinko Dumbović; iako Bandić tvrdi da zastupnike ne kupuje, Madjerovu promjenu stranačkog dresa ispituje USKOK, u kojem se svjedoci redaju kao na traci. Bauk stečaja i dalje kruži nad nasukanom brodogradnjom u Puli i Rijeci. Hoće li se škverovi izvući bez stečaja i s novim strateškim partnerima uploviti u sigurnije i mirnije vode? Mržnja na društvenim mrežama - Ivan Đakić čestitao Božić Srbima šokantnom fotografijom i podrugljivom porukom, i izazvao burne reakcije; dok na slobodi čeka daljnje pravosudne korake, njegov čin osudili Vlada, HDZ i oporba, a premijer Andrej Plenković najavio novi zakon koji bi trebao doskočiti takvim slučajevima. Populizam bez granica! Samoprozvani doktor Ivan Pernar u bespućima virtualne stvarnosti liječi i dijeli savjete šakom i kapom. Nakon depresije bacio se na gripu i herpes. Zbog nadrilječništva Pernar je zaradio kaznenu prijavu, dok je uhićen njegov sljedbenik zbog prijetnji smrću uglednom psihijatru koji je osudio Pernarovu opasnu igru kojoj je jedini cilj bildanje popularnosti i vabljenje birača.

HRT – HR 1 — Subota, 05.01.2019 09:05

Emisija 05.01.2019.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Svaki tjedan prebjeg jedan - u Klub Milana Bandića stiglo novo pojačanje, Mladen Madjer; HDZ-ovci poručuju da s prelascima nemaju veze, oporba se zgraža, a Madjerov bivši šef, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, zbog sumnji na korupciju, sve prijavio USKOK-u, iz kojeg potvrđuju da provode izvide. Ništa od aviona? - zbog spora između SAD-a i Izraela, sve su manji izgledi za kupnju borbenih zrakoplova; Hrvatska od Izraela traži odgovor, premijer Andrej Plenković bez previše optimizma, ministar obrane Damir Krstičević ne misli da u slučaju debakla treba dati ostavku. Nova godina, stari i svima dobro znani problemi. Vlada obećala novu reformsku ofenzivu, pa se bacila na administrativno i financijsko rasterećenje poslovanja. Koliko će poslovanje olakšati sječa više od 300 propisa? Poslodavci zadovoljni, ali kao i analitičari traže još i više, dok se mnogi pitaju idu li reforme i izbori ruku pod ruku? Ima se, može se, troši se. Srušen potrošački rekord. U prosincu su građani potrošili vrtoglavih 14 milijardi i 850 milijuna kuna. I u novoj 2019. trošit će se više u niže cijene svježeg mesa, ribe, voća i povrća, pelena i bezreceptnih lijekova. Može li alarmantne demografske trendove preokrenuti nagrada za novorođenu djecu od 10 tisuća kuna bez PDV-a? 3. maj otplovio je u predstečaj! Nova godina nije donijela rješenje duboke krize koja odavno hara riječkim 3. majem i pulskim Uljanikom. 3. maj dužan je 150, a samo od Uljanika potražuje čak 600 milijuna kuna. Ima li nade za nasukane škverove?

HRT – HR 1 — Subota, 29.12.2018 09:05

Inventura, 29.12.2018.

Inventura - tjedan pod povećalom
Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Politika

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Sljedeća emitiranja

Subota, 26.01.2019. 09:05 - 09:55

Subota, 02.02.2019. 09:05 - 09:55

Poslušajte

Emisija 19.01.2019.
Subota, 19.01.2019 09:05

Emisija 12.01.2019.
Subota, 12.01.2019 09:05

Emisija 05.01.2019.
Subota, 05.01.2019 09:05

Inventura, 29.12.2018.
Subota, 29.12.2018 09:05