Arhiva slušaonice - Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Srijeda, 22.09.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove komorne glazbe u Wittenu 2021 (3)

Ciklus Izlog sadašnjice predstavlja ovogodišnje izdanje festivala nove komorne glazbe u Wittenu koji je bio održan u travnju. Treća emisija ovog niza donosi drugi dio zaključnog festivalskog koncerta koji je ostvario orkestar domaćin - Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkog radija iz Kölna pod ravnanjem dirigenta Michaela Wendenberga. Na rasporedu je uz "Komorni koncert" umjetnika u fokusu festivala, francuskog skladatelja Bricea Pauseta koji smo čuli u prošloj emisiji, praizvedena i skladba "Tretman svježim stanicama" Birke Bertelsmeier (1981) te njemačka premijera djela "Entropia" Ines Badalo (1989). Drugi dio emisiji ispunit će komorni ansambli specijalizirani za suvremenu glazbu: kvintet limenih punača Schwerpunkt i ansambl Nikel, koji su se na zajedničkome koncertu predstavili opusima četvoro skladatelja glazbe iznenađenja i raznolikosti. Na programu zajedničkog koncerta praizvedena su brass kvinteti Zanete Rydzewske (1991) i Berhharda Gandera (1969)., te "Sonic Leak" za električnu gitaru, saksofon, klavir, udaraljke i elektroniku kineske skladateljice i pijanistice Huihui Cheng (1985). i ostvarena prva njemačka izvedba "Crvenog atelijea prema Matisseu" najstarijeg skladatelja večeri, francuskog skladatelja spektralista i filozofa Huguesa Dufourta (1943).

HRT – HR 3 — Srijeda, 15.09.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove komorne glazbe u Wittenu (2)

Ciklus Izlog sadašnjice u nekoliko emisija predstavlja ovogodišnje izdanje festivala nove komorne glazbe u Wittenu koje je održano u travnju. Druga emisija donosi glazbu francuskog skladatelja Bricea Pauseta (1965.) koji je bio u središtu pozornosti festivala. "Vertigo - Infinite Screen" naziv je Pausetova novog multimedijskog djela nastalog u suradnji s umjetničkim duom AROTIN & SERGHEI koji je ostvario vizuelnu dionicu. Djelo je povuklo trag iz legendarnog Hitchcockova istoimenog filma iz 1958. godine, koje je u mnogim aspektima nadahnulo skladatelja Pauseta, a izvedbu je ostvario ansambl Klangforum iz Beča pod vodstvom Titusa Engela. Sam je Pauset i interpret glazbe, čembalist, što ćemo upoznati u izvedbi nekoliko preludija iz njegove zbirke, a na tom je portretnom koncertu nastupio i poznati pijanist Nicolas Hodges. Koncert za klavir i komorni orkestar Bricea Pauseta, koji zaokružuje ovu portretnu epizodu Izloga sadašnjice sa festivala u Wittenu, praizveli su pijanist Jean-Pierre Collot uz Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkog radija iz Koellna pod ravnanjem Michaela Wendeberga.

HRT – HR 3 — Srijeda, 08.09.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove komorne glazbe u Wittenu 2021 (1)

Ciklus Izlog sadašnjice u nekoliko emisija predstavlja ovogodišnje izdanje festivala nove komorne glazbe u Wittenu koje je održano u travnju. U prvoj najprije donosimo audiovizuelnu sintezu umjetnosti Klausa Langa "nirgends" koja je nastala u suradnji s oblikovateljicom svjetla Sabinom Maier, dok je i francuski skladatelj u fokusu festivala Brice Pauset također osmislio kompoziciju višemedijskog izraza. U svojem novom ciklusu "Eter je ukleto mjesto" za gudački kvartet Mauro Lanza osvrće se na pionire i radijsku tehnologiju, a projekt Diotima kvarteta uključuje još i skladbe mlade njemačko-francuske skladateljice Celine Steiner, te francuskog skladatelja Sashe J. Blondeaua, uz suradnju pariškog IRCAM-a.

HRT – HR 3 — Srijeda, 01.09.2021 20:00

Izlog sadašnjice: 31. MBZ - Cantus ansambl i Quasars ansambl

Izlog sadašnjice uz aktualno izdanje 31. Muzičkog biennala Zagreb, uoči završnog četvrtog bloka donosi dva koncerta iz njegova prvog programskog bloka, ponajprije koncert Cantus ansambla koji već 20 godina na međunarodnoj sceni predstavlja glazbu hrvatskih autor(ic)a, dok domaćoj publici predstavlja neke od najzahtjevnijih i najvažnijih partitura 20. stoljeća te niz novih djela današnjice. Ansamblom je na koncertu održanom 20. travnja dirigirao njihov stalni dirigent Ivan Josip Skender, a solisti su bili dugogodišnji članovi - udaraljkaš Marko Mihajlović i klarinetist Danijel Martinović. Uz skladbe Dubravka Detonija, Antuna Tomislava Šabana, Martina Matalona i Fausta Romittelija, praizveli su skladbu "Solo" mlade skladateljice Helene Skljarov koja će, uz Tomislava Olivera, biti hrvatskom predstavnicom na nadolazećim Svjetskim danima Nove glazbe u Kini. Uz snimku svečanog koncerta 20. obljetnice Cantus Ansambla, u dodatku slušamo snimku koncerta slovačkog ansambla Quasars koji je u online koncertu idući dan ostvario praizvedbe djela Marka Markuša i Ivana Buffe, te izvedbe recentnih skladbi Mladena Tarbuka i Jane Kmit'ove te Carole Bauckholt.

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 07.10.2021. 20:00 - 22:00