Arhiva slušaonice - Klasični kroj

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 11.10.2021 18:15

Skladbe Blagoja Berse u izvedbi Gorana Filipeca

Slušat ćemo klavirske skladbe Blagoja Berse u interpretaciji pijanista Gorana Filipeca s njegove nove kompaktne ploče koju je snimio prošle godine za diskografsku kuću Naxos, odnosno njezinu podružnicu Grand piano records koja se bavi istraživanjem i objavljivanjem u svijetu nepoznatog pijanističkog repertoara. Kroz Bersin život prohodimo uz skladateljeve dnevničke zapise koji su objavljeni u knjizi Dnevnik i uspomene, čije izdanje potpisuju dr. Eva Sedak i dr. Nada Bezić. Iz niza zanimljivih Bersinih opažanja odabrali smo one dijelove koji govore o njegovu unutarnjem životu, o egzistencijalnim teškoćama i napornom putu umjetnika koji cijelog sebe ulaže u glazbu koju stvara, a za uzvrat dobiva tako malo.

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 04.10.2021 18:15

Boris Papandopulo - uz 30. obljetnicu smrti

Ove godine obilježavamo 30. obljetnicu smrti velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula. Njegovu glazbu često slušamo u našim emisijama, no ovaj put na njegov ćemo opus podsjetiti novim snimkama s dviju kompaktnih ploča objavljenih u izdanju diskografske kuće Cantus. Riječ je o CDu Sanjarenje koji su snimile mlada violinistica Katarina Kutnar i pijanistica Katarina Krpan, na kojem su objedinjene skladbe desetak hrvatskih i svjetskih autora, među njima jedna Papandopulova, te o CD-u Divertimenti pastorali Zagrebačkog puhačkog ansambla i violinistice Evgenie Epshtein, koji je u potpunosti posvećen Papandopulovim djelima.

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 27.09.2021 18:15

Ivan pl. Zajc - skladbe posvećene pjevačkom društvu Vijenac

Ivan pl. Zajc - skladbe posvećene pjevačkom društvu Vijenac Slušat ćemo skladbe Ivana pl. Zajca posvećene pjevačkom društvu Vijenac, objedinjene na novoj kompaktnoj ploči diskografske kuće Cantus. Izdanje je rezultat suradnje Instituta za crkvenu glazbu katoličkog bogoslovnog fakulteta i Muzičke akademije u Zagrebu, nositeljica projekta je diplomirana crkvena glazbenica, dr. znanosti, muzikologinja i profesorica, Katarina Koprek, a suradnice prof. Ines Fočić, skladateljica i profesorica Viktorija Čop, te dirigentica Jasenka Ostojić. Kako u popratnom tekstu navodi dr. Katarina Koprek, ideja projekta ima svoje korijene u međunarodnom muzikološkom skupu održanom u Zagrebu 2014. pod naslovom Ivan Zajc – glazbene migracije i kulturni transferi u srednjoj Europi i šire u dugom 19. stoljeću. Nizom radova i predavanja uglednih znanstvenika i profesora Ivan pl. Zajc potvrđen je kao skladatelj utjecajan i izvan nacionalnih okvira u kojima ga se do sada uglavnom razmatralo. Taj je znanstveni skup bio poticaj za daljnje istraživanje, pa je dr. Katarina Koprek tri godine kasnije, 2017., osmislila i vodila znanstveno istraživački projekt Sakralna glazba Ivana pl. Zajca i Pjevačko društvo Vijenac. Projekt je obuhvatio muzikološka istraživanja, prijepis izvorne notne građe, objavljivanje notnog izdanja, izvedbu Zajčevih skladbi, te u konačnici objavljivanje kompaktne ploče koju slušamo u današnjoj emisiji.

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 20.09.2021 18:15

Solo pjesme Franje Krežme

Klasični kroj Solo pjesme Franje Krežme Franjo Krežma, čiju 140. obljetnicu smrti obilježavamo ove godine, iznimna je osobnost hrvatske glazbe 19. stoljeća. Bio je mladić čudesnog talenta, jedan od najvećih hrvatskih violinističkih virtuoza, sjajan umjetnik koji je ostvario blistavu karijeru i skladao niz vrijednih glazbenih djela, usprkos iznimno kratkom životnom vijeku – umro je, naime, iznenada od upale uha s nepunih 19 godina. Na Krežmin opus podsjećamo slušajući interpretacije zabilježene na novoj komapktnoj ploči vrsnih hrvatskih umjetnica mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mie Elezović, objavljenoj 2021. u izdanju njemačke diskografske kuće Antes edition, koja sadržava Krežmine solo pjesme na stihove Heinricha Heinea i Nikolausa Lenaua.

Klasični kroj
Klasični kroj

HRT – HR 1 — Glazba

Težište emisije je na predstavljaju i populariziranju ozbiljne glazbe hrvatskih autora. Iz bogate fonoteke HR-a biraju se zanimljiva djela i izvedbe, te uz stručan popratni tekst upoznaju slušatelja s bogatom hrvatskom glazbenom baštinom koja je nedovoljno zastupljena u našem kulturnom životu

Najave

Josip Štolcer Slavenski - pisma kanoniku Janku Barleu, 1.dio

Ponedjeljak, 18.10.2021. 18:15 - 18:56

Josip Štolcer Slavenski - pisma kanoniku Janku Barleu, 1. dio Počinjemo mini serijal posvećen hrvatskom skladatelju Josipu Štolceru Slavenskom. Kroz njegov život i opus vodit će nas knjiga Vaš Štolcer ...

Josip Štolcer Slavenski - pisma kanoniku Janku Barleu, 2.dio
Ponedjeljak, 25.10.2021. 18:15 - 18:55

Sve najave
Poslušajte