Arhiva slušaonice - Oda-birano

HRT – HR 1 — Utorak, 24.11.2020 18:15

Oda-birano: Sedamdeset godina KOMEDIJE u razgovoru Talije i Melpomene

Ciklus Oda-birano uz 70. obljetnicu Gradskog kazališta Komedija donosi dokumentarno-glazbenu fantaziju "Sedamdeset godina KOMEDIJE u razgovoru Talije i Melpomene". Dvije kazališne maske, muze i zaštitnice kazališta - Talija, muza zaštitnica komedije i Melpomena, muza zaštitnica tragedije, već sedamdeset godina pomno promatraju što se događa u kazalištu na Kaptolu: kako je ono počelo raditi u franjevačkoj dvorani, što se sve izvodilo, koje operete, drame i mjuzikli, tko je sve nastupao. Dokumentarno-glazbena fantazija autora Davora Schopfa, sastavljena je od sjećanja dviju muza i dokumentarnih zapisa razgovora s kazališnim umjetnicima u emisijama Hrvatskog radija: Lili Čaki, Sandom Miladinov Langerholz, Nevenkom Petković Sobjeslavski, Lelom Margitić, Vladom Štefančićem, Richardom Simonellijem, Tomislavom Uhlikom, Alfijem Kabiljom, Sandrom Bagarić. Glazbene snimke kazališta Komedija donose ulomke iz opereta Grofica Marica, Zemlja smiješka, Mala Floramye i Šišmiš, te mjuzikala Čovjek iz Manche, Poljubi me, Kato, Slatka Irma, Dundo Maroje 72, Crveni otok i Ivan od leptira.

HRT – HR 1 — Utorak, 17.11.2020 18:15

Oda-birano: Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika

Ciklus Oda-birano predstavlja premijeru dokumentarno-glazbene priče "Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika" u kojoj otkrivamo zanimljive detalje o rijetkoj kolekciji šelak ploča uglednog arheologa Ivana Mirnika. Veliku je zbirku šelak ploča (prethodnica vinila) Ivan Mirnik započeo sakupljati još krajem 1950-tih, upravo kada su se prestale proizvoditi, a danas niti ne zna točan broj, pa se zato zbirka procjenjuje dužnim metrima polica. Posebnosti zbirke, koje je u razgovoru s Mirnikom istražila muzikologinja Nada Bezić, nude raritete kao što je najstarija snimka neke skladbe u Zagrebu iz 1902. godine, te kratki insert finala opere "Tosca" u kojem je kao izuzetna rijetkost zabilježena interpretacija Milke Trnine. Više od 1600 svojih šelak ploča Ivan Mirnik je digitalizirao i putem posebnog YouTube kanala učinio dostupnim široj javnosti, a odabrane donosimo uz pročitane etikete u emisiji koju je osmislila Nada Bezić. Zbirka je i predmet istraživanja znanstvenog projekta "Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-tih".

HRT – HR 1 — Utorak, 10.11.2020 18:15

Oda-birano: Kratki rendez-vous sa Ute Lemper

Ciklus Oda-birano donosi novu premijeru "Kratki rendez-vous sa Ute Lemper", zvučnu bilješku uz gostovanje slavne pjevačice u Zagrebu. Kratki susret razgovora u petnaestak minuta otkrio je neke detalje o počecima jedinstvene dive, njezinim promišljanjima umjetnosti ali i života, te fascinacijom Marlene Dietrich. Ute Lemper u veljači je ove godine, upravo na Valentinovo, nastupila uz Zagrebačku filharmoniju u njihovu OFF ciklusu darujući publici presjek svoje karijere, a pandemijska je situacija umnogome promijenila njezine planove za 2020. godinu i veliku turneju s projektom "Rendezvous with Marlene", koji se ipak može pogledati internetski zahvaljujući umjetničinom kontaktu na društvenim mrežama.

HRT – HR 1 — Utorak, 03.11.2020 18:15

Oda-birano: Kako je počeo barok na mojem otoku - devet godina Korčulanskog baroknog festivala

Ciklus Oda-birano donosi novu intrigantnu dokumentarno-glazbenu priču "Kako je počeo barok na mojem otoku" u kojoj autor Branimir Pofuk istražuje početke te bilježi prošlogodišnje i ovogodišnje ostvarenje Korčulanskog baroknog festivala koji se održao (usprkos pandemiji korone) deveti put. Jedan engleski bankar i jedan hrvatski glazbenik prije deset su godina popili kavu u Zagrebu - tako je počela suradnja Michaela Unswortha i Saše Britvića. Godinu dana kasnije, kao plod tog razgovora i dogovora započeo je prvi Korčulanski barokni festival. Na čelu festivala posljednjih pet godina je kao umjetnička ravnateljica Laura Vadjon, ujedno i ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla. Branimir Pofuk prati festival od samih početaka, a za ovu je posebnu reportažu prošle i ove godine razgovarao s organizatorima, domaćinima, umjetnicima ali i publikom, te je uz birane ulomke snimaka festivalskih koncerata oblikovao priču o tome kako je festival nastao, kako je rastao i osvajao sve više mjesta na Korčuli i Pelješcu, i što znači danas za grad i otok Korčulu i čitavu regiju, pa i kako je svojim devetim izdanjem u rujnu preživio i pandemijsku situaciju.

Oda-birano
Oda-birano

HRT – HR 1 — Glazba, kultura, umjetnost, dokumentarni program

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Najave

Oda-birano: Tamburaške vedute

Utorak, 01.12.2020. 18:15 - 18:55

Uz desetu obljetnicu smrti Julija Đule Njikoša (1924-2010) ponovno donosimo glazbeno-dokumentarnu priču "Tamburaške vedute" nagrađivanog autorskog tima - Zorana Brajevića i Ive Lovrec Štefanović. Oni su na 40. Međunarodnom festivalu ...

Sve najave