Arhiva slušaonice - Oda-birano

HRT – HR 1 — Utorak, 30.06.2020 18:15

Oda-birano: Bečka državna opera - obljetnički pogled iznutra

Uz 150. obljetnicu Bečke državne opere, zanimljiv pogled iznutra u dokumentarno-glazbenoj priči osmislio je i ostvario muzikolog Domagoj Marić, doznavši kako se priprema slavna pozornica, što rade dva dramaturga, gdje se čuvaju brojni kostimi i druge zanimljive pojedinosti. Tehnički direktor Bečke državne opere Peter Kozak govori o tome kako se pripremaju pozornice za "Majstore pjevače" i "Ljubavni napitak" te zašto ulogu Gilde iz Verdijeva "Rigoletta" u aktualnoj postavi ne može utjeloviti baš svaka sopranistica. Gdje se nabavljaju tkanine za kostime i tko ih šiva, govori voditeljica Odjela za kostime Vera Richter, koja otkriva što se događa kada neka velika pjevačka zvijezda nije zadovoljna s kostimom koji treba nositi. Usklađuje li se repertoar Bečke državne opere s drugim austrijskim opernim kućama i gdje je u pauzi opernih predstava boravio car i kralj Franjo Josip I., kazuje dramaturg opere Oliver Lang, dok nas u priču uvodi povijesni pregled središnje austrijske operne kuće, od preteča opere do njezinog svečanog otvaranja 1869., razaranja u Drugom svjetskom ratu i ponovnog otvaranja 1955. godine.

HRT – HR 1 — Utorak, 23.06.2020 18:15

Oda-birano: Akribija i strast muzikologije - Fragmenti o Koraljki Kos

Dokumentarno-glazbenu priču "Akribija i strast muzikologije - Fragmenti o Koraljki Kos" oblikuje autorica Hana Breko Kustura u razgovoru s akademkinjom Koraljkom Kos doznajući novosti iz njezina trenutnog znanstveno-istraživačkog fokusa i detalje okolnosti početaka moderne hrvatske muzikologije 1970.-tih godina, u razdoblju prvih specijalizacija i oficijelne institucionalizacije muzikologije kao znanstvene discipline u okviru tek osnovane katedre na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ova dokumentarna priča kroz dijalog s akademiknjom Kos osvjetljava i njezino iskustvo rada na opusima zanemarenih hrvatskih skladatelja, približava njezin medievistički znanstveni diskurs, okolnosti otkrića opusa Dore Pejačević, nove valorizacije hrvatske popijevke 19. stoljeća, osvrt na vokalnost u opusu Vatroslava Lisinskog, te svjedočimo o njezinoj kontinuiranoj fascinaciji opusima Richarda Wagnera, Roberta Schumanna, Franza Schuberta, ili pak Ferde Livadića. Fragmenti o Koraljki Kos otkrivaju do sada tek u naznakama znane sasvim osobne glazbene afinitete naše sugovornice, te iznova izlaže njezinu lucidnost i britki predavački eros. Zanimljiva je i njezina sasvim osobna, a opet dobronamjerno kolegijalna poruka mladim muzikolozima.

HRT – HR 1 — Utorak, 16.06.2020 18:15

Oda-birano: Šetnjozvuk grada - Glazbe mirogojskih tišina

Iz niza "Šetnjozvuk grada" glazbeno-dokumentarna priča "Glazbe mirogojskih tišina" prati jednu šetnju unutar mirogojskih arkada koju je vodila muzikologinja Nada Bezić. Poezija, bilješke, dnevnici, knjige i novinski članci prate priču Nade Bezić u jednoj od mogućih tako ispričanih povijesti hrvatske glazbene kulture, kako su je osmislile i oblikovale Iva Lovrec Štefanović i Lana Deban.

HRT – HR 1 — Utorak, 09.06.2020 18:15

Oda-birano: Balada o pjesmi

Ciklus Oda-birano donosi dokumentarac iz produkcije Poljskog radija "Balada o pjesmi" koji je osvojio nagradu Prix Italia 2019. Godine 2018. obilježilo se 40 godina od nastanka kultne poljske pjesme "Mury" Jaceka Kaczmarskog, pjesme koja je postala himnom milijuna Poljaka tijekom teških vremena koja je ta zemlja prolazila u komunizmu. Balada o pjesmi kazuje istinitu priču o ovoj pjesmi, uzimajući u obzir i njezin međunarodni značaj. Glazba i poezija postale su pokretačem revolucije i to u različitim dijelovima svijeta jer priča o pjesmi "Mury" dijelom je međunarodnog puta što ga je prošla slavna katalonska "L'Estaca" Lluisa Llacha, na čiju je melodiju Kaczmarski napisao riječi svoje pjesme. "L'Estaca" je 2018. godine proslavila 50 godina postojanja. Ova dokumentarna priča pojašnjava kako su se putovi dviju revolucionarnih pjesama ispreplitali i nadopunjavali te kako je poljska pjesma "Mury" bila pjesmom antikomunističke opozicije sistemu u Poljskoj, a i danas potiče borbu za slobodu diljem svijeta. Intervjuirani gosti, danas prominentni poljski novinari, ispričali su svoja sjećanja, slažući tako mozaik koji govori o značaju ovih revolucionarnih pjesama za Kataloniju, Poljsku, ali i svijet. Priča je ujedno i podsjetnik da se povijest ponavlja.

Oda-birano
Oda-birano

HRT – HR 1 — Glazba, kultura, umjetnost, dokumentarni program

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Najave

Oda-birano: Puhači s tračnica

Utorak, 07.07.2020. 18:15 - 18:55

Dokumentarno-glazbena priča "Puhači s tračnica" nagrađivanog autora Hrvoja Korbara upoznaje nas s puhačkim orkestrom ZET-a. »Ako je tramvaj - taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednoga grada, njegovo srce i ...

Oda-birano: Zvuk u Gradu
Utorak, 14.07.2020. 18:15 - 18:55

Oda-birano: Imaginacija uha - Fragmenti o Matačiću
Utorak, 21.07.2020. 18:15 - 18:55

Sve najave