Arhiva slušaonice - Oda-birano

HRT – HR 1 — Utorak, 27.07.2021 18:15

Oda-birano: Od Moskve, preko Zagreba, do Amerike

U ciklusu Oda-birano ponovno donosimo povijesno-glazbeni radiopis baletne emigrantkinje "Od Moskve, preko Zagreba, do Amerike" uz 100. obljetnicu dolaska Margarete Froman u Zagreb koji je autorski osmislio Davor Schopf. Margareta Froman je u tri i pol desetljeća djelovanja u Zagrebu ostvarila golem repertoar - koreografirala pedesetak baleta, divertismana i baletnih večeri, režirala 39 opernih i 15 operetnih naslova, a neke i više puta. Koreografirala je baletne brojeve u sedamdesetak opera i opereta, u režijama drugih redatelja. Kao operna redateljica stala je uz bok prvacima hrvatske kazališne moderne Ivi Raiću, dr. Branku Gavelli i Titu Strozziju, u "zlatnom razdoblju" Zagrebačke opere ravnatelja Krešimira Baranovića, 1930-ih. O značenju Margarete Froman za baletni i kazališni Zagreb govore Ljiljana Gvozdenović te Maja Đurinović i Martina Petranović, sudionice znanstveno-umjetničkog skupa o njezinu dolasku u Zagreb koji je održan krajem 2020. u Hrvatskom centru ITI-ja, a glazbu baletnog klasa izvodi Rikard Foglar.

HRT – HR 1 — Utorak, 20.07.2021 18:15

Oda-birano: Mrtva slatko pjevam

U ciklusu Oda-birano ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "Mrtva slatko pjevam" autora Hrvoja Korbara, koja je prije tri godine pod naslovom "Mortua dulce cano" osvojila treću nagradu na međunarodnome festivalu radio-drame Prix Marulić na Hvaru u kategoriji dokumentaraca. Priča je to iz života jedne glazbalarske radionice, života violinista i njihovih violina otkriva zanimljivosti u učenju glazbe i zanatu glazbalarstva. U jednom skrivenom zagrebačkom dvorištu nalazi se Majstorska radionica Franje Schneidera u kojoj djeluje majstor graditelj Darko Stipešević s malom i marljivom četom svojih učenika na koje prenosi svoje dugogodišnje znanje i iskustvo u izradi gudačkih i žičanih instrumenata. Taj tihi obrt traži strpljenje i disciplinu - žuljevit je to posao, reći će nam majstor Stipešević. Slično mišljenje o sviračkom zanatu dijele Tonko Ninić, dugogodišnji koncertni majstor i voditelj Zagrebačkih solista, i Katarina Kutnar, mlada violinistica, koji govore o svojim početcima i susretima s vrhunskim instrumentima. Te predivne ptice, kako opisuje violinu u Jednoj Swannovoj ljubavi, traže da ih se dugo i strpljivo izrađuje iz drveta, a kasnije njeguje rukama pažljivih svirača. Violinu pratimo na putu od šume preko radioničkog stola do koncertnog tona, od drva preko zvuka do kristalnog violinskog tona. U čemu je tajna vrhunskog instrumenta i tko je taj koji zapravo violini može udahnuti dušu, a što se dogodi kad violini dušica ispadne? Na pitanja nam odgovara jedan majstor graditelj i jedan majstor violinist te njihovi učenici i nasljednici. Zvukovi snimljeni u radionici poticaj su improvizacije mlade violinistice i skladateljice Tene Novak Vincek koju smo snimili u studiju, a njezini nas zvuci vraćaju u šumu – začaranu.

HRT – HR 1 — Utorak, 13.07.2021 18:15

Oda-birano: Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika

U ciklusu Oda-birano ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika" koja je u prošloj sezoni otkrila zanimljive detalje o rijetkoj kolekciji šelak ploča uglednog arheologa Ivana Mirnika. Veliku je zbirku šelak ploča (prethodnica vinila) Ivan Mirnik započeo sakupljati još krajem 1950-tih, upravo kada su se prestale proizvoditi, a danas niti ne zna točan broj, pa se zato zbirka procjenjuje dužnim metrima polica. Posebnosti zbirke, koje je u razgovoru s Mirnikom istražila muzikologinja Nada Bezić, nude raritete kao što je najstarija snimka neke skladbe u Zagrebu iz 1902. godine, te kratki insert finala opere "Tosca" u kojem je kao izuzetna rijetkost zabilježena interpretacija Milke Trnine. Više od 1600 svojih šelak ploča Ivan Mirnik je digitalizirao i putem posebnog YouTube kanala učinio dostupnim široj javnosti, a odabrane donosimo uz pročitane etikete u emisiji koju je osmislila Nada Bezić. Zbirka je i predmet istraživanja znanstvenog projekta "Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-tih".

HRT – HR 1 — Utorak, 06.07.2021 18:15

Oda-birano: Tragovi oko glazbe - Anđelko Klobučar

Nekoliko dana uoči datuma na koji se prije 90 godina u Zagrebu rodio orguljaš i skladatelj akademik Anđelko Klobučar (1931-2016), ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču ostvarenu godine 2017. u kojoj autor Dario Poljak bilježi sjećanja koja iznose akademik Frano Parać (dugogodišnji prijatelj i kolega skladatelj), orguljašica Hvalimira Bledšnajder (jedna od samo troje studenata koji su u njegovoj klasi diplomirali na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji), te Pavao Mašić (orguljaš i čembalist, stručnjak upravo za orguljski opus Anđelka Klobučara, zahvaljujući kojem je i počeo svirati orgulje a u vrijeme snimanja razgovora pripremao je objavljivanje njegovih sabranih djela za to glazbalo). Tragovi oko glazbe u ovoj se radijskoj priči prije svega bave likom Anđelka Klobučara, njegovim životom u Zagrebu, školovanjem u Parizu, kao i radom u Dubrava filmu, a zahvaljujući arhivskim snimkama iz fonoteke Hrvatskog radija uključuje se i glas samog umjetnika iz snimljenih razgovora.

Oda-birano
Oda-birano

HRT – HR 1 — Glazba, kultura, umjetnost, dokumentarni program

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Najave

Oda-birano: Juliette Gréco, Merci

Utorak, 03.08.2021. 18:15 - 18:55

Ciklus Oda-birano u ljetnom nizanju repriza donosi radiopisni hommage Juliette Gréco (7. veljače 1927. - 23. rujna 2020.), smionoj umjetnici baršunastog glasa koji je postao simbolom poslijeratne Francuske. Uz isječke ...

Sve najave