Arhiva slušaonice - Oda-birano

HRT – HR 1 — Utorak, 19.10.2021 18:15

Oda-birano: Proljeće prema Igoru - treća epizoda

U ciklusu Oda-birano ekskluzivno donosimo peterodijelni serijal belgijskog radija koji je ostvaren uz 50. obljetnicu smrti velikog skladatelja Igora Stravinskog. Autorica Axelle Thiry u dramatiziranoj priči osvjetljava okolnosti u kojima je nastalo baletno remek-djelo "Posvećenje proljeća", koje je izazvalo nezapamćen skandal na praizvedbi 1913. godine. Sjećanjima triju likova te serije - skladatelja Igora Stravinskog, baletnog plesača i koregrafa Vaclava Nižinskog, te fiktivnog lika novinarke Elise Miller, u pet se epizoda isprepliću uzbuđenja koja je u svijet baleta unio svojim vizijama genijalni impresario Sergej Djagiljev, privatni život skladatelja i plesača, zanimljivi odnosi među umjetnicima toga vremena, te prilike u Europi početkom 20. stoljeća. U trećoj epizodi doznajemo detalje o Debussyevu baletu „Poslijepodne jednog fauna“ koji je koreografirao Nižinski, te o skicama za Stravinskijev balet

HRT – HR 1 — Utorak, 12.10.2021 18:15

Oda-birano: Proljeće prema Igoru - druga epizoda

U ciklusu Oda-birano ekskluzivno donosimo peterodijelni serijal belgijskog radija koji je ostvaren uz 50. obljetnicu smrti velikog skladatelja Igora Stravinskog. Autorica Axelle Thiry u dramatiziranoj priči osvjetljava okolnosti u kojima je nastalo baletno remek-djelo "Posvećenje proljeća", koje je izazvalo nezapamćen skandal na praizvedbi 1913. godine. Sjećanjima triju likova te serije - skladatelja Igora Stravinskog, baletnog plesača i koregrafa Vaclava Nižinskog, te fiktivnog lika novinarke Elise Miller, u pet se epizoda isprepliću uzbuđenja koja je u svijet baleta unio svojim vizijama genijalni impresario Sergej Djagiljev, privatni život skladatelja i plesača, zanimljivi odnosi među umjetnicima toga vremena, te prilike u Europi početkom 20. stoljeća. U drugoj epizodi upoznajemo Vaclava Nižinskog koji je utjelovio Petrušku, te doznajemo kako je Stravinski istraživao drevne slavenske običaje.

HRT – HR 1 — Utorak, 05.10.2021 18:15

Oda-birano: Proljeće prema Igoru - prva epizoda

U ciklusu Oda-birano ekskluzivno donosimo peterodijelni serijal belgijskog radija koji je ostvaren uz 50. obljetnicu smrti velikog skladatelja Igora Stravinskog. Autorica Axelle Thiry u dramatiziranoj priči osvjetljava okolnosti u kojima je nastalo baletno remek-djelo "Posvećenje proljeća", koje je izazvalo nezapamćen skandal na praizvedbi 1913. godine. Sjećanjima triju likova te serije - skladatelja Igora Stravinskog, baletnog plesača i koregrafa Vaclava Nižinskog, te fiktivnog lika novinarke Elise Miller, u pet se epizoda isprepliću uzbuđenja koja je u svijet baleta unio svojim vizijama genijalni impresario Sergej Djagiljev, privatni život skladatelja i plesača, zanimljivi odnosi među umjetnicima toga vremena, te prilike u Europi početkom 20. stoljeća. U prvoj epizodi doznajemo o početcima suradnje Igora Stravinskog i trupe "Ballets Russes", te o nastanku baleta "Žar ptica".

HRT – HR 1 — Utorak, 28.09.2021 18:15

Oda-birano: Hrvatsko proljeće u buntu glazbe - Fragmenti o Vici Vukovu

Nagrađivani ciklus Oda-birano na početku svoje 10. sezone emitiranja na Prvom programu Hrvatskog radija posebnom emisijom obilježava 50. obljetnicu Hrvatskoga proljeća. O sudbini i okolnostima u kojima je jedan od najvećih, najpopularnijih i najnagrađivanijih pjevača šezdesetih godina prošlog stoljeća, publicist i političar Vice Vukov (1936.-2008.) postao nepoćudan, istraživala je muzikologinja Kristina Lučić-Andrijanić u radu koji je bio predstavljen na posebnome simpoziju uz obljetnicu Hrvatskog proljeća. O patriotizmu, nacionalizmu u glazbi, identitetima, te o slobodi i politici, uz ulomke razgovora sa Vicom Vukovom iz arhive HRT-a, neke njegove citate, ulomke iz razgovora s njegovom kćerkom Ivanom Vukov, te nekoliko zanimljivih izjava osoba rođenih nakon 1971. o njegovu nasljeđu, uz promišljen odabir glazbe koja je rado slušana i nakon odlaska velikog i omiljenog pjevača, među kojima su nezaobilazne "Tvoja zemlja", "Pismo ćali", "Šesnaest lavandera" i "Dobro mi došel, prijatel".

Oda-birano
Oda-birano

HRT – HR 1 — Glazba, kultura, umjetnost, dokumentarni program

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Sljedeća emitiranja

Utorak, 26.10.2021. 18:15 - 18:55

Utorak, 02.11.2021. 18:15 - 18:55