Arhiva slušaonice - Ogledi o pop kulturi

HRT – HR 3 — Subota, 22.02.2020 13:30

De Biasio & Peyroux

Emisija je posvećena dvjema vrsnim pjevačicama čiji se opus čvrsto naslanja na jazz, iako je riječ o vokalnim stilisticama s veoma širokim spektrom utjecaja - Melanie De Biasio i Medeleine Peyroux. Podrijetlom iz Brisela, De Biasio je u domovini je poznata kao „belgijska Billie Holiday“, što dovoljno govori o razini ugleda te pjevačice i flautistice. Stekla je i formalnu glazbenu naobrazbu (Conservatoire Royal de Bruxelles), a korijeni su joj u jazzu. No, taj žanr -- kako je sama istaknula – čini samo jedan element njezine glazbe. S druge strane, Peyroux je svoj nomadski životni stil pretočila u eklektičnu glazbu u kojoj je, poput De Biasio, jazz samo polazište prema raznim žanrovskim područjima, uključujući folk, blues i stilizirani country.

HRT – HR 3 — Subota, 15.02.2020 13:30

Dream pop

Kada i u kojem kontekstu je nastao žanr poznat pod nazivom dream-pop? Koji su mu izvori, i kako su se njegove osobine manifestirale od 1980-ih do danas, u opusima izvođača kao što su Julie Cruise, Cocteau Twins, Mercury Rev, Mazzy Star, Lush, Galaxie 500 i drugi, uključujući recentne primjere poput Beach House i Still Corners? Odgovore na ta pitanja, uz brojne primjere i temeljne povijesne odrednice žanra, donosi novo izdanje Ogleda o pop kulturi. Autor: Denis Leskovar.

HRT – HR 3 — Subota, 25.01.2020 13:30

Leyla McCalla - The Capitalist Blues

U središtu današnje emisije bit će opus pjevačice, skladateljice i multiinstrumentalistice Leyle McCalla. Bivša suradnica kantautorice Rhiannon Giddens (o kojoj je bilo više riječi u prethodnoj emisiji), te članica skupine Our Native Daughters,McCalla je razvila i samostalnu karijeru u sklopu koje je 2019. objavila jedan od najboljih roots albuma godine: The Capitalist Blues. Sadržajno, album se može tumačiti kao komentar na surove životne uvjete unutar, kako kaže, 'hladnog, hladnog kapitalističkog svijeta', ali i kao pokušaj da se u glazbenom smislu prošire žanrovske i stilske granice onoga što se, skupno, naziva glazba New Orleansa. U emisiji govorimo o tom ostvarenju, ali i njezinu stvaralaštvu u cjelini.

HRT – HR 3 — Subota, 18.01.2020 13:30

Giddens: There Is No Other 18.01.20

Autor: Denis Leskovar Rođena u Sjevernoj Karolini, skladateljica i multiinstrumentalistica Rhiannon Giddens studirala je operu na konzervatoriju u Oberlinu u saveznoj državi Ohio. Iako se formalna naobrazba itekako prepoznaje u svakoj izvedbi, njezini interesi do sada su ponajviše zahvaćali područje afroameričkog folka. U svibnju 2019. objavila je svoj treći studijski album There Is No Other, koji je nastao u suradnji s talijanskim jazz glazbenikom Francescom Turrisijem. Kako se to ostvarenje uklapa u njezin dosadašnji opus i po čemu je ono specifično u odnosu na prethodne albume? Što ga je nadahnulo i koja ga je ideja 'pokrenula'?

HRT – HR 3 — Subota, 11.01.2020 13:30

Cohen - Thanks for the Dance

U fokusu današnje emisije posthumni je album Leonarda Cohena, Thanks for the Dance. Kako je i u kojim uvjetima nastao? Na koji je način i uz pomoć kojih suradnika kantautor Adam Cohen očeve skice, recitacije i vokalne dionice pretvorio u zaokruženo, konzistentno djelo? U drugome dijelu emisije prisjetit ćemo se još nekih radova sličnog karaktera- oproštajnih albuma koji su dovršeni u vrijeme,ili nakon autorove smrti, dakako, poštujući njihove umjetničke, a ne samo komercijalne parametre: Closer grupe Joy Division i Blackstar Davida Bowieja.

HRT – HR 3 — Subota, 04.01.2020 13:30

Emisija 04.01.2020.

Kalifornijska pjevačica, skladateljica i multiinstrumentalistica Natalie Mering, koja se potpisuje pseudonimom Weyes Blood, pripada skupini najkreativnijih kantautorskih imena na globalnoj indie sceni. Nadahnjuje se eklektičnim izvorima - od Velike američke pjesmarice i klasičnog popa Nat King Colea, do soft-rocka prve polovice sedamdesetih, Briana Enoa i prvog vala britanskog prog-rocka. Tome valja dodati i utjecaje moderne eksperimentalne glazbe. Svi ti elementi pretočeni su u njezin četvrti studijski album Titanic Rising - jedan od (prema općem mišljenju) najboljih u 2019. godini. Što je autorici poslužilo kao primarni izvor nadahnuća? Kakve postupke primjenjuje u skladateljskom procesu i u čemu je ključna vrijednost albuma? Više o tome u novom izdanju Ogleda o pop kulturi. Autor: Denis Leskovar

HRT – HR 3 — Subota, 21.12.2019 13:30

Abbey Road

HRT – HR 3 — Subota, 14.12.2019 13:30

The National

Njujorški sastav The National ove godine objavio je novi, tipično ambiciozni studijski projekt I Am Easy To Find – album s brojnim vokalnim gošćama koji je zvukom, autorskim pristupom i samom izvedbom radikalno drugačiji od početnih radova. Rezultat je to kreativne evolucije koja traje puna dva desetljeća. Kako se odvijala njihova potraga za vlastitim identitetom na nezavisnoj glazbenoj sceni? Što Matta Berningera i njegove suradnike izdvaja u odnosu na ostale suvremenike? Koji su motivi nastanka novog albuma i kako se odvijala suradnja s redateljem Mikeom Millsom? Više o tome u novom izdanju Ogleda o pop kulturi

HRT – HR 3 — Subota, 07.12.2019 13:30

Joseph Arthur - Come Back World

Veteran američke kantautorske scene i vizualni umjetnik, Joseph Arthur, u listopadu je objavio studijski album Come Back World. Riječ je o njegovom prvom posve samostalnom studijskom ostvarenju nakon trogodišnje stanke. Iako se tvrdnja iz objave za tisak,da se radi o najosobnijem i najsnažnijem iskazu u dosadašnjem dijelu karijere, može shvatiti s dozom suzdržanosti, riječ je o tipičnom (i tipično kvalitetnom) Arthurovu albumu. To je prigoda da se u novom izdanju Ogleda o pop kulturi osvrnemo na ključne dijelove njegova opusa. Autor: Denis Leskovar

HRT – HR 3 — Subota, 23.11.2019 13:30

Moby: Play - 20 godina poslije

Novo izdanje emisije donosi osvrt na karijeru irske glazbenice Lise Hannigan. Koja su ishodišta njezine karijere, kakva je bila priroda njezine suradnje s mnogo poznatijim Damienom Riceom, te na koji je način ostvarena kolaboracija s gitaristom skupine The National? Kako je tekao njezin samostalni put od prateće pjevačice do jedne od najcjenjenijih kantautorica suvremene scene i novog ambicioznog koncertnog albuma Live in Dublin? Autor: Denis Leskovar

Ogledi o pop kulturi
Ogledi o pop kulturi

HRT – HR 3 — Glazba, umjetnost

Emisija prikazuje karijere izvođača odmaknutih od srednje struje koji su, zanemarujući komercijalna pravila diskografske industrije, prerasli u najutjecajnije osobnosti svog i budućeg vremena, ili su naprosto kvalitetom svojeg opusa odredili gibanja unutar vlastita mikro-žanra.

Najave

Madeleine Peyroux: The Blue Room

Subota, 29.02.2020. 13:30 - 14:30

Joshua Redman
Subota, 07.03.2020. 13:30 - 14:30

Everything But The Girl
Subota, 14.03.2020. 13:30 - 14:29

Sve najave
Poslušajte

De Biasio & Peyroux
Subota, 22.02.2020 13:30

Dream pop
Subota, 15.02.2020 13:30

Leyla McCalla - The Capitalist Blues
Subota, 25.01.2020 13:30

Giddens: There Is No Other 18.01.20
Subota, 18.01.2020 13:30