Arhiva slušaonice - Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 07.12.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.12.2018.)

U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je multimedijska izložba Igračka u srcu nagrađenih likovnih, fotografskih, video i literarnih uradaka djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske. U natječaju je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke. \cf0 U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je ugovor o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskoga naroda u BiH - Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.Zastupnica u EU Parlamentu Željana Zovko organizirala je okrugli stol o Bosni i Hercegovini i ugostila mlade iz te zemlje.\cf1 \cf0 Na jubilarnoj, tridesetoj tribini na temu inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjelovao Miroslav Međimorec, čovjek čiji je život obilježilo kazalište, film, televizija, režija književnost i politika. Nakon aktivnog sudjelovanja u Domovinskome ratu, otišao je u diplomaciju i bio naš veleposlanik u Švicarskoj.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 30.11.2018 03:05

Emisija 30.11.2018.

U povodu obilježavanja 106. rođendana sina posljednjeg austrijskog cara, pokojnog nadvojvode Otta von Habsburga i pete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču prikazan je dokumentarni film Otto i Hrvati / Otto und Kroaten\ldblquote scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. Film govori o njegovu životu, od habsburškog kraljevića do vizionara ujedinjene Europe s posebnim naglaskom na njegovu privrženost, veze i pomoć Hrvatima i Hrvatskoj, za i u vrijeme Domovinskog rata te na njenom europskome putu. Specijalistica opće medicine Marina Budimir unatoč ljubavi prema svome poslu i povezanosti s pacijentima, odlučila je aktivnije se uključiti u društvene aktivnosti te je napustila poziv liječnice i okrenula se politici. Prije nego što je postala gradonačelnica zajedno s prijateljima pokrenula je udrugu Ilok u kojoj je sugrađanima željela pokazati da joj je stalo do kvalitetnijega i boljeg života u Iloku. S državnim tajnikom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom i Uredom, Grad Ilok dogovorio je zajedničku suradnju na izdavanju brošure koja će hrvatskim iseljenicima pomoći pri povratku u domovinu.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 23.11.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.11.2018.)

Pod imenom Pogled u budućnost u Zagrebu je održana četvrta međunarodna Konferencija Meeting G2.4. na kojoj je u dva dana prisustvovalo više od 200 sudionika, od kojih je više od 70 uspješnih poslovnih ljudi hrvatskoga podrijetla iz 19 zemalja. Razgovaramo s Antom Lučićem, povratnikom iz Sirije, koji je prije dvije godine pokrenuo platformu Cronnect.me za povezivanje poslovne domovinske i iseljene Hrvatske. Bez obzira na gospodarsku stagnaciju i velik odljev mozgova, u Hrvatskoj i dalje postoje vrhunski mladi stručnjaci, znanstvenici i tvrtke koje treba podržati, smatra Lučić. Pogled u budućnost zasigurno je i turizam koji u 10 mjeseci ove godine bilježi poraste u dolascima i noćenjima od 6 i 4 posto. Dobar interes i za sljedeću godinu najavljen je s britanskog tržišta na sajmu turizma u Londonu.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 16.11.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.11.2018.)

Prema posljednjim podacima, doznake našeg iseljeništva za 50 posto premašuju strana ulaganja u Hrvatskoj. Hrvate izvan Hrvatske u Saboru predstavljaju samo tri zastupnika, glasovanje na izborima omogućeno je isključivo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima koja su mnogima predaleko. Uz promjenu načina glasovanja i bolje informiranje, glavna tema zasjedanja Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske u Šibeniku bile su i izmjene Zakona o državljanstvu. \cf0 Nakon sjednice drugoga saziva Savjeta Vlade u Šibeniku razgovarali smo s predsjednikom tog Vladina tijela Ivanom Grbešićem i potpredsjednicom Savjeta za Europu i predstavnicom Hrvata u Švicarskoj Ružom Studer-Babić.

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?
Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

HRT – Glas Hrvatske — Kultura, zabava, obrazovanje, gospodarstvo, turizam, politika, život, umjetnost, znanost

Emisija je posvećena životu i djelovanju Hrvata u svijetu. Trajanje 45 min. Prvo emitiranje: petak u 03.05, reprize: subota 14.05, nedjelja 23.05.