Arhiva slušaonice - Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 19.10.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)

Na frankfurtskom sajmu knjiga prvi put s njemačkim romanom Die Stimme / Glas, predstavila se književnica i novinarka Marijana Dokoza. Samo nekoliko dana nakon Sajma, roman je predstavljen i u Karlsruheu, a uskoro kreće na književnu turneju po njemačkim gradovima, od Kölna, Münchena, Stuttgarta...Glavni junaci romana su Keira Hrost, perspektivna mlada liječnica i znanstvenica i Marcus Costava, mladi poslovni čovjek, podrijetlom iz Portugala. Keirin se život našao na granici noćne more kada je na pogrebu starice Johanne shvatila da nitko od ljudi koji je okružuju nije staricu poznavao. Slično proživljava i mladi Costava na drugom kraju svijeta, u Americi. Liječnicu Horst i mladoga Costavu povezat će jedan te isti fenomen, iako žive na prekooceanskim udaljenostima. Roman Glas prvi je roman Marijane Dokoze na njemačkome jeziku, a njemački izdavač Dittrich Verlag zainteresirao se i za njezin nagrađivani roman Grijesi.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 12.10.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.11.2018.)

Hrvatska je uspješna priča, unatoč nizu izazova, koje još treba riješiti, a jedno od ključnih je iseljavanje mladih, čulo se u Beču na obilježavanju pete obljetnice hrvatskoga članstva u Europskoj Uniji. Istoimeni panel na kojemu su među ostalima govorili predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i nekadašnji ministar obrazovanja Pavo Barišić organizirali su austrijski Institut za Podunavlje i Srednju Europu (IDM)i Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču u suradnji s predstavništvom Europske komisije i Uredom Europskog parlamenta u Austriji. Hrvatski iseljenici jedni su od najbolje integriranih iseljeničkih zajednica u Njemačkoj. Posljednjih godina broj Hrvata u najrazvijenijoj njemačkoj pokrajini, Bavarskoj, svakoga se dana sve više povećava. Kako bi se hrvatski identitet, jezik i kulturna trajno očuvali, hrvatske udruge pokrenule su projekt izgradnje Hrvatske kuće u Munchenu čija se realizacija nakon nekoliko godina privodi kraju. d\ltrpar

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 05.10.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.10.2018.)

U Buenos Airesu objavljena je dvojezična knjiga Historia de la revista Studia Craoatica, Primera parte / Povijest časopisa Studia Croatica od 1960. do 2018., Prvi dio koju je uredio istaknuti publicist Joza Vrljičak. Revija Studia Croatica objavila je dosad 147 tiskanih brojeva s područja širokog spektra tisućljetne hrvatske kulturne i jezične riznice, povijesti i politike, uključujući tekstove o pravu na samoodređenje naroda. Studia Croatica od samih je početaka časopis koji je bio puno više od pukoga sredstva informiranja. Obavljao je važnu informativnu djelatnost i unutar onog naraštaja hrvatskih emigranata Latinske Amerike koja slabo poznaje hrvatski jezik. Poznavanje hrvatske povijesti, kulture i nacionalnih težnji postalo im je dostupnim tek preko revije Studia Croatica na španjolskom jeziku. Gost emisije je Joza Vrljičak, dugogodišnji urednik jednog od najčitanijih iseljeničkih portala u iseljeništvu, Studie Croatice.\cf0

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 28.09.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.9.2018.)

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović održala je govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Hrvatsku je predstavila kao primjer pozitivne transformacije, koju donosi članstvo u EU i zauzela se za proširenje Unije na jugoistok Europe. Posebno se osvrnula na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome prvenstvu, što, mnogim malim zemljama može bit primjer da mogu postići velike uspjehe i dokazati da se vrijednost jedne nacije ne mjeri prema njezinoj veličini. Svoj je šestodnevni boravak u Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica Grabar-Kitarović započela susretom s hrvatskim iseljenicima i nazočila svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata. U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske predstavljen je izvorni pilot projekt ''Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske'' kojemu je cilj umrežiti Hrvate diljem svijeta i povezati ih s domovinom.

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?
Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

HRT – Glas Hrvatske — Kultura, zabava, obrazovanje, gospodarstvo, turizam, politika, život, umjetnost, znanost

Emisija je posvećena životu i djelovanju Hrvata u svijetu. Trajanje 45 min. Prvo emitiranje: petak u 03.05, reprize: subota 14.05, nedjelja 23.05.