Arhiva slušaonice - Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 19.05.2019 13:30

Nepoznata Rusija: Pisma na brezinoj kori

Najveće šumske površine čiste breze nalaze se u Rusiji, pa su postale sinonim ruskog prostranstva, a breza nacionalno drvo i simbol te zemlje. Vraćajući se jednom prilikom iz Europe u svoju Jasnu Poljanu Lav Nikolajevič Tolstoj je, ugledavši breze, uskliknuo: "Jutro plavo - s rosom i brezama - rusko jutro!" Budući da je kora breze tanka i svijetla kao papir, ljudi su je od najranijih dana svoje pismenosti upotrebljavali kao podlogu za pisanje. Tijekom iskapanja 1951. g. u Novgorodu, na sjeveru Rusije, pronađeno je više od tisuću tekstova pisanih na brezovoj kori. Upravo ta pisma svjedoče i o rasprostranjenoj pismenosti bez obzira na stalež. Pisali su svi i djeca i odrasli od 11. do 15.st.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 12.05.2019 13:30

Otočje Brijuni - razasuti dragulji u tirkiznom moru

Brijunsko otočje može se pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Od nastanka prvog prapovjesnog naselja do stvaranja mondenog ljetovališta i lječilišta početkom 20. st. proteklo je više od četiri tisućljeća. Svako razdoblje ostavilo je poneki trag, pa i dinosauri. Ostavili su nam 200 otisaka svojih stopala, na četiri lokaliteta Velog Brijuna. No, sve ljepote kojima se mi divimo kao i uvijek polaze od nečije ljubavi i strasti. Tko zna što bi bilo da Paul Kupelweiser 1893. nije kupio malarične Brijune te ih preobrazio ih u ljetovalište i lječilište europske i svjetske aristokracije. Kada je prvi put došao na otok, u luci u koju je bilo moguće uploviti samo za plime nalazilo se svega nekoliko zgrada, hrpe kamenoga krša iz kamenoloma, a od raslinja tek čempres, lovor te nekoliko starih stabala maslina i duda. Uz pomoć labinskog šumara Alojz Čufara, Brijunsko je otočje iz zarasle makije pretvoreno u pravi mali raj na zemlji.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 05.05.2019 13:30

Lobor i oko njega

Okolica Lobora je brdovita s mnogim bistrim izvorima, potocima i stazama. Pomalo skriven od pogleda, pomalo kao da je u njemu vrijeme stalo, opušta uz sve ljepote uz priče o Pustom Loboru, Oštrcgrad, Loborgrad. Jedan od prvih vlasnika Lobora u 14. st. bio je plemić Thomas Niger, tzv. Crni Toma Loborski koji je našao je svoje mjesto i u prozi Marije Jurić Zagorke. No, ispod Ivanščice na jednom od brežuljaka smjestilo se svetište Majke Božje Gorske koje pripada župi sv. Ane iz Lobora. Tu Zagorje, poprima novu dimenziju i bitak.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 21.04.2019 13:30

Omiš - spoj rijeke, mora i planine

Rijeka Cetina i ušće i visoke strme stijene koje su se nadvile nad gradom, ostavljaju jak dojam o Omišu kao da je isklesan u planini. Vjetrovit dan i bura koja je nemilice puhala ovoga puta onemogućili su odlazak na tvrđavu Fortica. Sve ima svoje zašto, pa treba se vratiti i s tog mjesta kao na dlanu gledati ljepotu grada, kanjona rijeke Cetine te otoke Brač, Hvar i Šoltu. Ova je priča nastala na Trgu ispod žižule.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 14.04.2019 13:30

Sinj u carstvu voda, polja i kamena

Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mudaleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve vrvi od ljepote, koja ima svoje priče od kuće do kuće. Svaki Sinjanin zna sve o svojj slavnoj prošlosti, o Gospi Sinjskoj, poštuju sve im dato. Ponositi ljudi, ponositog kraja vole svaki kutak, svaki simbol svoga grada, Kamičak traži svoju priču kao i Luce u gradskoj oazi... Ovo je priča o 4 mosta, 4 ulice, 4 zvonika i 4 planine...

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 07.04.2019 13:30

NP „Krka“,pješačka staza Rimski put 630 m i Burnum

Područje oko rijeke Krke obuhvaća niz važnih arheoloških lokaliteta bez kojih je teško izučavati povijest ovoga kraja. Iz vremena rimske vladavine najznačajnije je nalazište rimski vojni logor Burnum sa svjetski vrijednim nalazom- otkrivenim amfiteatrom. No, sve je to dio priče iz Nacionalnog parka "Krka" i pješačka staze: Rimski put, 630 m.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 31.03.2019 13:30

Republika Filipini 2. dio - Otok Palawan

Palawan je poznat po svom raznolikom terenu koji uključuje tropsku prašumu, bujna i zelena brda te beskonačne plaže. To je ujedno dom brojnim ugroženim životinjama poput male pande i paunova. No, uz sve ljepote mi smo se s liječnicom Dijanom Špoljar odlučili za Kemantian.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 24.03.2019 13:30

Republika Filipini 1. dio - Manila i priča o kokosu

Filipini se sastoje od 7107 otoka i otočića. Najveći su otoci Luzon i Mindanao, a Cebu je zbog svojih ljepota najdojmljiviji. Put s generalnim konzulom u Republici Filipini, Davorom Šternom započinjemo u Manili, glavnom gradu. Hodajući iz povijest u sadašnjost, važan trenutak posvetili smo filipinskom kokosu. Otkrili smo i neke sličnosti s Hrvatskom. Jedna od -je i pečeni odojak.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 17.03.2019 13:30

Kenija

Kenija pripada najstarije naseljenim područjima Zemlje. Arheološki nalazi u okolici jezera Turkane na sjeveru zemlje ukazuju na prisutnost Homo habilisa i Homo erectusa prije oko 2,6 milijuna godina. No, naš cilj je Subukija i jedan veliki dom izgrađen u poseban Mali Dom.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 10.03.2019 13:30

Tanzanija, Kilimanjaro

Penjemo se Uhuru Peak, na Kilimanjaro koji iz daljine nalikuje na pravilan stožac, no zapravo to su dva vulkana, Kibo i Mawenzi, međusobno udaljeni desetak kilometara. Tanzanija je jedna od najmanje urbaniziranih afričkih zemalja ali zato s najviše rezervata i parkova prirode u kojima žive slonovi, gepardi, crni nosorozi, afrički lovački psi, krokodili.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 03.03.2019 13:30

Trakoščćanski zapisi 2.dio

Mnogo je zanimljivosti na sve strane... Ostala mi je jedna enigma - ispred spavaonice je predsoblje i portret carice Marije Terezije. Zašto je poznata carica baš tamo? Spuštati se spiralnim stubama neposredno ispod kule poseban je izazov. Škripe stube, 56 metara visine (visina 12. kata) savladali smo bez vrtoglavice a odna ravno u atrij. Zanimljiv. Mali atrij a veliki bunar!

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 24.02.2019 13:30

Trakošćan 1.dio Svi se nadive ljepoti prirode i čovječeg umijeća

Dvorac Trakošćan nastao je u 13. stoljeću i prvotno je bio mala srednjovjekovna utvrda – burg. Često mijenja vlasnike sve do 1569. godine kada prelazi u ruke hrvatske plemićke obitelji Drašković. Nasljednici dvorca danas žive u Austriji. Naime obitelj Drašković, nakon skoro 400- godišnjeg neprekinutog vlasništva napušta dvorac 1944. godine. 1954. osnovana je muzejska ustanova Dvor Trakošćan koja upravlja trakošćanskim kompleksom.

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 26.05.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 02.06.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte