Arhiva slušaonice - Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 05.07.2020 13:30

Zadar 1.dio - Repriza

Zadar ima Morske orgulje, Pozdrav Suncu, Forum, Narodni trg, Trg pet bunara, Kneževu Palaču, Zlato i srebro, Fošu i Rivu za šetnje uz more i uživanje. Ima posebnu ulicu, kralježnicu grada Kalelargu. Priča o Zadru nastala je 2017. kad se Zadara okrunio i s uvrštenjem na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zadar ima još jedan svjetski hit među turističkim vodičima, Šimu Boticu, koji je uveo niz novina i predstavljanju svoga grada.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 28.06.2020 13:30

Sukošan- Repriza

Sukošan nije tipično mjesto na moru jer tamo je oduvijek bilo najmanje ribara i ribarskoga života a ponajviše mukotrpnog težačkog. Tu je i danas na prvom mjestu poljodjelstvo, žitarice, rajčice ili krumpir. Tu su prostori maslinika, voćnjaka i vinograda.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 21.06.2020 13:30

Vrbničke priče - Repriza

Vrbnik je svakako od onih gradova, koji se lagano ušulja čovjeku pod kožu. Pogled s kontinentalne strane zaustavlja dah zbog ljepote panorame i izdignutosti Vrbnika nad morem. Pogled s mora dojmio me na drugi način. Onako zbit na hridini čvrstoj ,stamen, u igri misli i pričama o buri, djelovao mi je kao da ga je taj snažni vjetar namjerno odgurao od kopna da bi ga ljudi bolje vidjeli. Danas mu se zaista s razlogom divimo jer kolijevka koju ima od davnina izordila je sva bogatstva svijeta. Znamo li dovoljno ipak kako je jedan grad mali - zaista velik?

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 14.06.2020 13:30

Omiš - spoj rijeke, mora i planine - Repriza

Rijeka Cetina i ušće i visoke strme stijene koje su se nadvile nad gradom, ostavljaju jak dojam o Omišu kao da je isklesan u planini. Vjetrovit dan i bura koja je nemilice puhala ovoga puta onemogućili su odlazak na tvrđavu Fortica. Sve ima svoje zašto, pa treba se vratiti i s tog mjesta kao na dlanu gledati ljepotu grada, kanjona rijeke Cetine te otoke Brač, Hvar i Šoltu. Ova je priča nastala na Trgu ispod žižule.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 07.06.2020 13:30

Tajne Jadrana: Ilovik i jedan antički brod - Repriza

U uvali Paržine na otoku Iloviku zaronit ćemo s voditeljom Odjela za podvodnu arheologiju HRZ, Igorom Miholjekom. Na 3 metra ispod površine mora razotkrili smo bijeli pijesak i otkopali ostatke antičkog broda starog 2200 godina. Otkriveni brodolom u ovom trenutku predstavlja jedini takav primjer iz tog vremena

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 31.05.2020 13:30

Medvedgrad -Repriza

Na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, ugnijezdio se iz daljine vidljiv slikovit i s prirodom stopljen srednjovjekovni burg koji već osam stoljeća bdije nad Zagrebom. Koncem sedamdesetih godina 20.stoljeća pri obnovi utvrde, pronađeni su pronađeni sjekira iz brončanog doba, gotički pečatnjaci, ulomci keramike, stakla i oružje. Kapela je otkrivena 1981. te je u cijelosti restaurirana. Podno južnog bedema 1994. postavljen je Oltar domovine – spomenik žrtvama Domovinskog rata, djelo kipara Kuzme Kovačića. Spomenik je zamišljen kao mjesto namijenjeno odavanju poštovanja Hrvatskoj Domovini.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 24.05.2020 13:30

Ures Zagreba - Maksimir - Repriza

Šetnja posljednjem izdankom zagrebačkih romantičnih kreacija perivojem ili parkom Maksimir podsjetila me i na četri kratka stiha Grigora Viteza: " Voliš li igru, il' šumski mir, odšetaj samnom, - u Maksimir." Na razne načine ta gradska oaza odupire se mnogo čemu a uvijek darivajući svojim šetačima i posjetiteljima mir iz svog nepresušnog prirodnoga vrela

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 17.05.2020 13:30

Gospić - Biser u Kršu - Repriza

U zelenoj Lici okruženi gorskim lancima nastao je zapis o Gospiću.Na našem putu su mnogi susreti s osobama koje su dio Gospića, Like, Hrvatske i svijeta. Vodarica Marta nije manje prisutna u svakodnevnom životu Gospićana od Ante Starčevića i Nikole Tesele.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 10.05.2020 13:30

Slovenija, Krško - grad koji šarmira - Repriza

Krško je stari grad nastao na obali Save, koja ga razdvaja na dva dijela, te je tako nastalo Staro i Novo Krško. Grad je to jedinstven na svijetu koji na maloj površini ima dvije biskupije, Desna strana je biskupija Novo Mesto, a lijeva Celjska. Kad kažemo Krško uvijek je ipak prva asocijacija Nuklearna elektrana Krško koja se nalazi 3 km nizvodno od grada. Otkrivam lijep grad s posebnim šarmom, s korijenima daleke prošlosti. Zaista dojmi na prvi pogled i kao mjesto za ugodan život. Moj suhoda\lang1050č i vodič je gradonačelnik toga grada, Miran Stanko.\lang1033

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 03.05.2020 13:30

Danski Aalborg - Pariz sjevera - Repriza

Ovoga puta, u Kraljevini sa 406 otočića, najstarijoj monarhiji u Europi boravimo u Aalborgu ili Parizu sjevera. Tu nakon studija, živi i radi naša Koprivničanka, modna dizajnerica koja je stvorila hrvatsko-danski brend Belle Epoque Fashion, Petra Grobensky. Njene modele nose svjetski poznate manekenke, a modna kolekcija u samo 100 komada nalazi se u slobodnoj prodaji. Priča iz Danske, nastala je u vrijeme kad je zbog godišnjg doba sve pomalo tamno, ali učinili su sve da imaju puno svijetla!

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 26.04.2020 13:30

U RIZNICI ZAGREBAČKE KATEDRALE (2.DIO) -R

U prošlosti zagrebačke biskupije poznata su tako samo dva slučaja da je kaptol zagrebački dozvolio zalaganje pojedinih predmeta, i tada isključivo u svrhu obrane i spasa domovine. No kad je 1880. godine u razornom potresu što je pogodio Zagreb i njegovu okolicu između ostaloga i prvostolnica znatno postradala, dozvolio je tadašnji kardinal Mihalović, uz privolu kaptola, da se iz riznice katedrale „sve one stvari, koje su ili oštećene, ili ne imaju umjetne vriednosti" prodaju za popravak crkve, što je i učinjeno g. 1886., premda su tada prodane (kako bi se više novca priskrbilo) i neke stvari od znatne starine i vrijednosti.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 19.04.2020 13:30

RIZNICA ZAGREBAČKE KATEDRALE (1. DIO) -R

Riznica je posebno mjesto. Na ulazu je jedan od najstarijih izložaka, plašt kralja Ladislava iz 11. stoljeća. Otvaramo mnoge ladice, ali jednu ne! Tajne su tajne. Na ulazu je jedan od najstarijih izložaka, plašt kralja Ladislava,koji je hermetički zatvoren u golemoj staklenoj vitrini,a u posebnoj ladici čuva se najstarija banska zastava - hrvatskog bana Nikole Bakača Erd\lang1033 ödyja. U vitrinama relikvijari, kaleži....pa čak i jedna pepeljara! O riznici njenoj povijesti i o svemu što se čuva kazuje rizničarka koja ovih dana bilježi i 30 godina predanoga rada s. Lina Plukavec. I tako na tragu kaptolskog statuta iz 1334.g. s. Lina skrbi uvijek vedra i nasmijana. Strpljiva i puna znanja objašnjava taj poseban ures koji objašnjava Hrvatsku i Europsku povijest. Autorica emisije je Vesna Jurić Rukavina kojoj je za 'Prstom po globusu' 2013. godine dodijeljena zahvalnica 'Marco Polo' FIJET-a Hrvatska, našeg udruženja koje je dio najstarijeg svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu 'FIJET'.\lang1050

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 12.04.2020 13:30

Zagorska Višnjica- Tak mala, a tak velika -repriza

Prvi zapis u kojem se spominje ime Višnjica nalazi se u povelji iz 1417. godine. Ali to selo tj. dio grada Lepoglave mnogo je starije... Danas je Višnjica dio Lepoglave. Za Vuzem sačuvali su tradicijski visoki kolač - bider uz pisanice, a svi zapjevaju, čak i svoju himnu!

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Zadar 2. dio - Repriza

Nedjelja, 12.07.2020. 13:30 - 14:00

Sve najave
Poslušajte

Zadar 1.dio - Repriza
Nedjelja, 05.07.2020 13:30

Sukošan- Repriza
Nedjelja, 28.06.2020 13:30

Vrbničke priče - Repriza
Nedjelja, 21.06.2020 13:30

Omiš - spoj rijeke, mora i planine - Repriza
Nedjelja, 14.06.2020 13:30