Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Petak, 16.10.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Nagrade i praizvedbe - Trio Eusebius i skladatelj Petar Obradović

U temi nagrada i praizvedbi Putovi hrvatske glazbe ovoga petka predstavljaju mladi klavirski Trio Eusebius koji je kao prošlogodišnji laureat nagrade natjecanja "Ferdo Livadić" održao nekoliko zapaženih nastupa ljetos (na festivalima u Dubrovniku i Osoru), te je u sklopu ovogodišnje 45. Samoborske glazbene jeseni održao koncert s praizvedbom njima napisane skladbe Silvia Foretića, uz djela još dvojice suvremenih hrvatskih skladatelja, Petra Bergama i Dubravka Detonija. Violinistica Eva Šulić i pijanist David Vuković bit će naši gosti u studiju a telefonskim putem će se iz Beča uključiti violončelistica Tonka Javorović u razgovoru o njihovim početcima u glazbi, odnosu prema suvremenoj i hrvatskoj literaturi, te sklonostima prema komornome muziciranju. Trio Eusebius je prošle godine u istome tjednu osvojio i nagrade na natjecanju "Ferdo Livadić" ali i na natjecanju "Papandopulo", a još jedno izdanje tog natjecanja primilo je ovogodišnje prijave, pa ćemo u razgovoru sa voditeljicom projekta Sandom Vojković doznati kako je UNISON ove godine osmislio natjecanje te kako će u tome svoju ulogu imati "publika" putem interneta. U drugome dijelu emisije gostuje Petar Obradović, skladatelj je koji je ove godine primio nagradu "Orlando" za glazbena postignuća na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama, inače trubač Simfonijskog orkestra HRT-a koji je nedavno snimio i njegov Koncert za violinu i orkestar. Predstavljamo recentne (pra)izvedbe njegovih djela, medju kojima je i "Petrichor" za kvartet saksofona sviran i u Dubrovniku ljetos, ali i prije nekoliko dana u Slatini, u interpretaciji izvrsnog Papandopulo kvarteta.

HRT – HR 3 — Petak, 09.10.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogled umjetnika - Mladen Tarbuk, peterostruki laureat nagrade "Slavenski"

U svojem uobičajenom talk-show formatu Putovi hrvatske glazbe ovoga petka ugošćuju skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka, peterostrukog laureata nagrade "Slavenski" koji je tu nagradu primio prošloga tjedna u sklopu Muzičkog memorijala u Čakovcu. Pandemijska situacija odgodila je održavanje inače "majskog" memorijala, ali je autorska večer laureata održana uz sudjelovanje izvrsnih glazbenika ansambla Synchronos. Iz komornog opusa Mladena Tarbuka odabrano je nekoliko zanimljivih skladbi uz nagradjenu "Quatre epigrammes de temps" koju je ansambl pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera izveo na kraju osmišljenog koncertnog programa. Uz skladatelja Tarbuka doznat ćemo pojedinosti o odabranim skladbama, o njegovim trenutnim preokupacijama, novim angažmanima na mjestu predsjednika Hrvatskog društva skladatelja, ali i uz pogled u prošlost otkrivamo gdje je bio prije 20 godina, te koja je skladba odnosno njezina interpretacija bila ključna u njegovu glazbeničkom razvoju.

HRT – HR 3 — Petak, 02.10.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi pogled na baštinu skladateljice Dore Pejačević

Uz znanstveni skup "Izazovi baštine Dore Pejačević" održan u Našicama prije dva tjedna u emisiji Putovi hrvatske glazbe donosimo pregled novih razmišljanja i istraživanja ostavštine naše slavne skladateljice rodjene prije 135 godina. Akademkinja Koraljka Kos moderirala je skup na kojem su sudjelovali stručnjaci različitih profila - Nada Bezić, Vilena Vrbanić, Dalibor Davidović, Sanja Kiš Žuvela, Marina Kopri, Dinko Župan, Renata Bošnjaković i Silvija Lučevnjak, koji su pružili raznolike i višestruke poglede na temu. Odabir nekih prošlih, ali i novih interpretacija glazbe Dore Pejačević upotpunit će reportažu i razgovore sa sudionicima koje je na skupu snimila kolegica Ana Jazbec.

HRT – HR 3 — Petak, 25.09.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mladi skladatelj Filip Horvat

Putovi hrvatske glazbe u svojem uobičajenom talk-show formatu ovaj petak ugošćuju mladog skladatelja i orguljaša Filipa Horvata (1993.) koji je osvojio nagradu Fonda "Rudolf i Margita Matz". Specijaliziran za primjenjenu kompoziciju, Filip Horvat diplomirao je prošle godine u klasi Zlatka Tanodija, pisao je glazbu za nekoliko animiranih filmova, a djela klasičnih formata izvodili su mu studenti glazbenih akademija u Zagrebu i Ljubljani, dok je Zagrebačka filharmonija na tradicionalnom koncertu posvećenom studentima Muzičke akademije izvela njegove "Tri slike" za simfonijski orkestar u siječnju ove godine. U emisiji upoznajemo njegov dosadašnji opus, te doznajemo o planovima i novim projektima.

HRT – HR 3 — Petak, 18.09.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Skladatelji obljetničari koji više nisu s nama (Nikola Glassl, Krešimir Šipuš, Stanko Horvat)

Novu, 21. sezonu emitiranja Putovi hrvatske glazbe otvaraju sjećanjem na skladatelje obljetničare koji više nisu s nama. Zajedno u klasi akademika Stjepana Šuleka studij kompozicije su u Zagrebu diplomirali Nikola Glassl (1920-2017), Krešimir Šipuš (1930-2014) i Stanko Horvat (1930-2006), a prije 15 godina je ostvaren njihov zajednički autorski koncert. Pijanist i skladatelj Nikola Glassl najmanje je poznat našoj javnosti jer je radni vijek proveo u Muenchenu, dok je skladatelj i dirigent Krešimir Šipuš prije odlaska u Norvešku (gdje je ostvario drugi dio karijere kao umjetnički ravnatelj Državne operne akademije), djelovao i kao šef dirigent Zagrebačkih simfoničara, orkestra dašnjeg Radio Zagreba. Skladatelj i pedagog Stanko Horvat ostavio je mnogostruke tragove u hrvatskoj kulturi, ponajprije svojim autorskim opusom, ali i kroz pedagošku klasu u kojoj je stasao niz danas uglednih i važnih hrvatskih skladatelja. Autorica i urednica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Nedjelja, 26.07.2020 11:00

45. Osorske glazbene večeri - Uvodna emisija i izravni prijenos koncerta "Monika i prijatelji"

Uvodna emisija uoči prijenosa prvog koncerta iz novog (petog) izdanja mini-festivala "Monika & prijatelji" u sklopu 45. Osorskih glazbenih večeri, predstavlja sudionike komornih koncerata koje će, uz domaćicu Moniku Leskovar, ostvariti vrunski hrvatski glazbenici: Martina Filjak, Katarina Kutnar, Krunoslav Marić, Aleksandar Milošev i na prvom koncertu Davorin Brozić. Predstavit ćemo i koncertne programe koji donose klasičko-romantičarske skladateljske parove (Mozart i Dvořák na prvom koncertu te Beethoven i Brahms na drugom koncertu) uz praizvedbe hrvatskih skladatelja koje su prepoznatljiv znak cijelog festivala. Na drugom će koncertu biti praizveden "Requiem aeternam" za violončelo i klavir Dalibora Bukvića, a na prvom koncertu "Rondo" za gudački kvartet Viktorije Čop koja nam sama predstavlja svoje djelo, ali i sjećanja na različita iskustva u sklopu festivala. Muzikologinja Zdenka Weber sudjeluje u emisiji sjećajući se početaka festivala uz koji je vezana različitim ulogama, a posebice u osvrtu na sudjelovanje mladih glazbenika, te nekih zanimljivih skladateljskih osobnosti. Prvi koncert mini-festivala "Monika & prijatelji" donosi nam izvedbe dvaju antologijskih kvinteta - Mozartov Kvintet za klarinet i gudače u A-duru KV 581, te Dvořákov Klavirski kvintet u A-duru opus 81. uz praizvedbu skladbe "Rondo" za gudački kvartet skladateljice Viktorije Čop.

HRT – HR 3 — Četvrtak, 23.07.2020 11:00

45. Osorske glazbene večeri - Uvodna emisija i izravni prijenos otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja obljetničara koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji ćemo predstaviti ovogodišnji festivalski program koji je pripremio umjetnički ravnatelj Branko Mihanović uz kojega o Udruzi "Osorske glazbene večeri"(koja je nositelj festivala) govori njezin predsjednik i izvršni producent festivala Josip Nalis. U emisiji će nam svoja sjećanja na festival od djetinjstva pa sve do recentnih zanimljivih praizvedbi podijeliti skladateljica Sanda Majurec, inače Lošinjanka koja je aktivna i u udruzi OGV kao članica Upravnog odbora. Koncert otvorenja komentiramo uz dirigenta Tomislava Fačinija koji ženskim glasovima Zbora HRT-a otvara krajobraze otoka u partiturama Igora Kuljerića i Petra Bergama. O Kuljerićevoj skladbi "More" doznat ćemo iz zapisa skladatelja, a Petar Bergamo nam je u snimljenom razgovoru iznio zanimljive detalje o antologijskoj zbirci madrigala "Spiriti eccelenti". Koncert svečanog otvorenja 45. Osorskih glazbenih večeri donosi zanimljiv program "Ženski glasovi u čast otoka" u kojem ženski glasovi Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem njihova šefa-dirigenta, Tomislava Fačinija donose glazbu života uz more, slike svakodnevice, crkvena zvona i profinjene zvukovne pejzaže.

HRT – HR 3 — Petak, 29.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Promocija hrvatske glazbe u inozemstvu

Putovi hrvatske glazbe na zaključku svoje obljetničke 20. sezone emitiranja donose omiljenu temu promocije hrvatske glazbe u inozemstvu uz recentno objavljene nosače zvuka. Od odabira Bersinih skladbi sa CD-a koji je ostvario pijanist Goran Filipec, do podsjetnika na uspješno izdanje opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, donosimo i snimku izvedbe "Hrvatskog glagoljaškog rekvijema" Igora Kuljerića u Münchenu u veljači koja će se naći na nosaču zvuka, i dio je sjajnog niza koji ostvaruje dirigent Ivan Repušić. Iz izloga noviteta nakladničke kuće CPO predstavljamo i novi nosač komorne hrvatske glazbe koji je ostvario Kvartet Sebastian sa djelima Božidara Kunca, Josipa Štolcera Slavenskog i Frana Lhotke.

HRT – HR 3 — Petak, 22.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz glazbu nagrađenih - nagrađenu glazbu / nagrada HAZU i nagrade PORIN

Putovi hrvatske glazbe pri zaključku 20. sezone emitiranja donose recentno nagrađenu glazbu i glazbu nagrađenih. Nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti i muzikologije dobio je Ante Knešaurek za Koncert za klavir i orkestar praizveden na otvorenju 40. Osorskih glazbenih večeri 2015. godine. Interpretaciju praizvedbe ostvarili su pijanist Filip Fak, Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Aleksandar Marković. Prošlog petka podijeljene su i nagrade PORIN, pa ćemo u emisiji čuti nekoliko recentnih skladbi laureata nagrade za životno djelo, skladatelja i dirigenta Tomislava Uhlika, kao i nagradjenu glazbu iz kategorija klasične i jazz glazbe.

HRT – HR 3 — Petak, 15.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mladen Tarbuk laureat nagrade "Josip Štolcer Slavenski"

Svibanj je mjesec u kojem se obilježava rodjendan skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog - već 50 godina postoji nagrada koja nosi njegovo ime, a koja se dodjeljuje za najbolju skladbu nastalu u protekloj godini. U emisiji se osvrćemo kratko na neke detalje iz povijesti ugledne nagrade, te predstavljamo djelo koje je nagradjeno za 2019. godinu: "Quatre epigrammes des temps" skladatelja Mladena Tarbuka. Ovo je već peta nagrada "Slavenski" koju je Tarbuk osvojio svojim skladbama a neke ćemo i čuti u emisiji.

HRT – HR 3 — Petak, 08.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Obljetničku 20. sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe nastavljamo u znaku Dana pobjede nad fašizmom kojim se 9. svibnja obilježava kraj Drugog svjetskog rata, a ove je godine upravo 75. obljetnica. U prvome dijelu slušamo potresnu kantatu "Jama" prema istoimenoj poemi Ivana Gorana Kovačića, koju je 1971. godine skladao akademik Stanko Horvat, a drugi dio emisije ispunit će Druga simfonija Borisa Papandopula, koju je skladatelj dovršio u travnju 1946. godine i upravo 8. svibnja vodio praizvedbu na "priredbi Radio stanice Zagreb" uz radijski orkestar i sudjelovanje Marijane Radev. Slušat ćemo recentne izvedbe ovih djela - Horvatovu "Jamu" sa Muzičkog biennala Zagreb 2013. godine uz basa Gorana Jurića te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Aleksandra Kalajdžića, a Papandopulovu "Drugu simfoniju" u tumačenju Simfonijskog orkestra HRT-a, solistice Martine Gojčeta Silić, te dirigenta Enrica Dinda. A s obzirom da je 9. svibnja već 70 godina i Dan Europe, emisiju ćemo završiti Svečanom Euro-uvertirom Mire Belamarića, i opet uz Simfonijski orkestar HRT-a. Ta je orkestralna skladba praizvedena prije 20 godina a posvećena je ideji ujedinjene Europe.

HRT – HR 3 — Nedjelja, 08.03.2020 11:00

Dan žena u glazbi - posebna emisija uz EBU projekt "Women in Music Days"

Posebni program "Dan žena u glazbi" dio je međunarodnoj euroradijskog projekta "Women in Music Days" u koji se uključilo gotovo 400 radijskih kanala uz jasan cilj promocije nevjerojatnog i raznolikog prinosa koje su žene ostvarile i ostvaruju u glazbi, kao interpretkinje i skladateljice. Jednakost koju su javni mediji obvezni promicati, ovom inicijativom uzdiže svijest o važnosti i vrijednosti stvaralaštva žena. Na Trećem programu Hrvatskog radija, svojevrsni "mali noćni glazbeni marš" (od 20 sati) okupio je hrvatske skladateljice i njihova djela, ali i njihove prijedloge glazbi koje su ostvarile žene. U studiju su bile Sanja Drakulić, Sanda Majurec i Ana Horvat, a telefonskim putem smo uključili Ivanu Kiš, Mirelu Ivičević, Margaretu Ferek-Petrić, Tenu Ivanu Borić i Saru Glojnarić. Zadnji blok emisije donosi koncert koji je prošle godine održan u Londonu s izvedbama djela dviju sestara Boulanger - Nadie i Lili, dviju fascinantnih umjetnica neuobičajenih životnih priča.

HRT – HR 3 — Petak, 06.03.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori skladateljica - Olja Jelaska i Viktorija Čop

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak donose nove obzore dviju hrvatskih skladateljica i pedagoginja uz njihove recentne projekte. Prošlog je ljeta na Osorskim glazbenim večerima ostvarena praizvedba opere "U potrazi za plavom pticom" koju je Olja Jelaska skladala na libreto Sanje Ivić, a krajem siječnja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ostvaren je njezin zanimljiv autorski koncert na kojem je izvedena skladba "Na dnu mora" te praizvedena "Orange vs. Blue", o čemu doznajemo detalje. Viktorija Čop predstavila je svoja recentna djela na autorskom koncertu triju skladateljica u listopadu prošle godine, pa su se na programu našle i "Taba" iz 2017. i sasvim nova "Tabata" u tumačenju Cantus ansambla. Čut ćemo i "Dual" za alt saksofon, skladbu koja je notno objavljena prije dvije godine, a praizvedena je u Sydneyu.

HRT – HR 3 — Petak, 28.02.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori hrvatske glazbene baštine, uz muzikologa Davora Merkaša

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak predstavljaju značajan projekt koji je okrunjen izdanjem snimke opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u nakladničkom nizu etikete CPO - projekt koji je ujedinio vrsne hrvatske operne soliste uz Zbor HRT-a, te Orkestar Minhenskog radija a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Uz osvrt na prošlotjednu promociju izdanja, ali i veličanstveni koncert koji je u subotu u Zagrebu (a prije dva tjedna u Münchenu) donio novu izvedbu "Hrvatskog glagoljaškog rekvijema" Igora Kuljerića, u emisiji uz muzikologa i istraživača hrvatske glazbene baštine Davora Merkaša komentiramo postignuća u izdavanju notnih i diskografskih izdanja, ali i otvaramo teme o područjima koja još čekaju svoj suvremeni trag u notnom i/ili diskografskom obliku.

HRT – HR 3 — Petak, 21.02.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori komornog zvuka - Bruno Vlahek, Tamara Jurkić Sviben i Hrvoje Pintarić

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak donose nove obzore komorne glazbe uz gostovanje pijanista Brune Vlaheka koji je početkom veljače primio nagradu Fonda Stjepan Šulek za najbolju skladbu mladog skladatelja u 2019. godini. Uz nagrađenu skladbu "Ad astra", poemu za klavir koju je praizveo na svojem koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, Bruno Vlahek nam je predstavio i novu skladbu za puhački kvintet Kalamos "Ride 4-5" (Ride for five) koju je ansambl praizveo na prošlogodišnjem 10. MAG festivalu. U drugome dijelu emisije ugošćujemo pijanisticu Tamaru Jurkić Sviben i hornista Hrvoja Pintarića koji su nedavno objavili CD "Signali" s hrvatskim skladbama za rog i klavir. Djela Miljenka Prohaske, Tomislava Uhlika, Alfija Kabilja, Davora Bobića, Dalibora Grubačevića, te Sande Majurec, Branka Okmace i Laure Mjeda Čuperjani dobile su svoj trajni trag interpretacije uz 10 godina zajedničkog komornog muziciranja i aktivne promocije upravo hrvatskih partitura dvoje glazbenika..

HRT – HR 3 — Petak, 07.02.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori mladog violončelista - Vid Veljak i novi CD "Resonance(s)"

Putovi hrvatske glazbe uz aktualnu završnicu violončelističkog natjecanja "Antonio Janigro", te netom otvorenu Europsku prijestolnicu kulture u Rijeci, otvaraju prostor predstavljanju novog nosača zvuka koji je ostvario mladi riječki violončelist Vid Veljak (1996.). Glazba s novog CD-a "Resonance(s)" donosi partiture Srđana Dedića, Marka Ruždjaka i Mladena Tarbuka, te djela koja su pisali Tomislav Oliver, Marko Slaviček i Tibor Szirovicza uz korištenje medija elektronike, a uz gostovanje Vida Veljaka u emisiju ćemo uključiti i skladatelje.

HRT – HR 3 — Petak, 20.12.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori Vatroslava Lisinskog u godini 200. obljetnice

Putovi hrvatske glazbe na zaključku godine 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog otvaraju teme o načinima i postignućima obilježavanja tog glazbenog i kulturološkog zadatka u različitim segmentima - od notnog izdavaštva, izložbe, izvedbi i snimanja do diskografskih ostvarenja, ali i posebnih projekata kao što su međunarodni i interdisciplinarni simpozij, te veliki koncert naslovljen "Lisinski 200". U emisiji uživo sudjeluju muzikologinja Vjera Katalinić i dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk, a u snimljenim izjavama ćemo doznati zanimljive detalje koje su nam rekli Ivan Živanović, Dražen Siriščević, Nikša Bareza, Stanislav Tuksar, Nada Bezić i Ivana Kocelj.

HRT – HR 3 — Petak, 13.12.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Slavljenički uz 30. obljetnicu Zagrebačkog kvarteta saksofona

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak u posebnom slavljeničkom izdanju ugošćuju Zagrebački kvartet saksofona uz 30. obljetnicu djelovanja tog vrhunskog ansambla u istome sastavu: naši gosti su Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek. Iz bogatog opusa glazbe koju su pra-izvodili slušat ćemo skladbe Rubena Radice, Srđana Dedića, Borisa Papandopula, Stanka Horvata i drugih. Uoči njihova svečanog koncerta u ponedjeljak u dvorani Bersa, doznajemo detalje iz bogate povijesti ansambla u kojoj su od početka, pa nepopustljivo do danas, poticali stvaranje nove hrvatske glazbe za taj sastav. Odlučni prema odličnom, zagrebački su saksofonisti uvijek išli jednakomjerno ispunjeni ambicijom savršenstva, bez obzira radilo se o nastupima u vrhunskim prostorima svjetskih metropola, ili nekim ad hoc pripremljenim prostorima za muziciranje u malim sredinama. Glazbene transverzale po svim kontinentima, uglednim dvoranama, biranim studijima za snimanje, uzbudljivim ljetnim prostorima glazbenih događaja ili pak posebnim kongresnim prostorima saksofonskih kolega svjetskih okupljanja, sve su to točke koje su glazbenici Zagrebačkog kvarteta saksofona već odavno spojili, zaokružili i ponovno jednakim žarom zahuktali svojim nastupima. Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Petak, 06.12.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori nagrađene skladateljice Sare Glojnarić, i novi obzori promišljanja baštine

Nastavljajući 20. sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe ovaj petak najprije ugošćujemo skladateljicu Saru Glojnarić koja bilježi izvrsne uspjehe i nagrade u inozemstvu, a u četvrtak je primila i nagradu Hrvatske glazbene mladeži "Ivo Vuljević". U drugom dijelu emisije donosimo zanimljiva promišljanja baštine kroz ulomke izlaganja na nedavno održanome okruglom stolu u Zadru (Franz von Suppe - baština kao kulturni potencijal), te uz muzikologinju Hanu Breko Kustura bilježimo dionicu glazbe na nedavno otvorenoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt "Visovac - duhovnost i kultura na biloj stini".

HRT – HR 3 — Petak, 29.11.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori glazbenog promišljanja - uz laureate nagrada HDS-a: violinist i pedagog Anđelko Krpan i skladatelj Frano Đurović

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak ugošćuju laureate nagrada Hrvatskog društva skladatelja - violinista i pedagoga Anđelka Krpana koji je dobio nagradu "Vatroslav Lisinski" za sveukupno zalaganje u promociji i izvedbama djela hrvatskih skladatelja, i skladatelja Franu Đurovića koji je dobitnik nagrade "Boris Papandopulo" za skladbu "Check Ignition and may the God's Love be with You". Anđelko Krpan je u svojim nastupima kao solist, komorni glazbenik te kao pedagog iskazao neprekidnu posvećenost izvedbama skladbi hrvatskih djela, i to onih iz baštine kao i djela suvremenika koje nerijetko i potiče na pisanje novih partitura. U emisiji ćemo donijeti tek dio iz bogatog repertoara koji je izvodio, snimao i solistički i u komornim sastavima, poglavito u gudačkom kvartetu Sebastian koji umjetnički vodi. Skladatelj Frano Đurović će nam predstaviti nagrađenu skladbu koja je jedini hrvatski koncert za bariton saksofon i ansambl, ali ćemo čuti i recentnu izvedbu njegove "Crne sonate" za saksofon i klavir koju su nakon izvedbe u Zagrebu Gordan Tudor i Ivan Batoš izveli na festivalu u Moskvi prošle nedjelje, te nove skladbe praizvedene na ovogodišnjoj Glazbenoj tribini u Opatiji "Io sono je t'aime" koju je ostvario švedski ansambl MIMITABU.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 23.10.2020. 11:00 - 13:00

Petak, 30.10.2020. 11:00 - 13:00