Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Petak, 11.10.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori mladog naraštaja - Ivan Violić i Davor Branimir Vincze

Dvadesetu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe nastavljamo otkrivanjem novih obzora mladog naraštaja hrvatskih skladatelja - naši su gosti Davor Branimir Vincze i Ivan Violić uz recentne praizvedbe. Dubrovački skladatelj i pijanist Ivan Violić dobio je priliku praizvedbe djela za orkestar na ovogodišnjim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama pa je tako nastala skladba "Ciklus mp3" koju je praizveo Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ive Lipanovića u kolovozu. Skladatelj Davor Branimir Vincze (koji je trenutno na doktoratu u Sjedinjenim Državama) bio je uključen u projekt No Borders Orchestra i za njihovu je ovoljetnu turneju nastala skladba "Darkroom" koju smo slušali na izvedbi u zagrebačkoj Laubi. Uz praizvedene skladbe komentiramo i njihova recentna djela.

HRT – HR 3 — Petak, 04.10.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Splitski obzori glazbe - uz 10. MAG festival

Obljetničku 20. sezonu nagrađivanog ciklusa Putovi hrvatske glazbe otvaramo uz reportažu iz Splita, sa 10. MAG festivala koji je za svoje obljetničko izdanje naručio sedam novih skladbi hrvatskih skladatelja. Početkom rujna, uz koncertnu večer hrvatskih skladatelja (u tumačenju Splitskog gitarističkog kvarteta i Mandolinskog kvarteta "Da Capo") te koncertni nastup kvarteta saksofona Papandopulo, snimili smo razgovore o splitskome glazbenom životu, novim partiturama, te posebice festivalu udruge Mladi akademski glazbenik. U emisiji sudjeluju umjetnički voditelj festivala gitarist Josip Dragnić, muzikologinja Karmen Širović, skladateljica Margareta Ferek-Petrić, klarinetist i skladatelj Ante Grgin, skladatelj Ivan Božičević te saksofonist i skladatelj Gordan Tudor. Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Petak, 13.09.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: In memoriam Ivo Malec (2)

Ususret 20. sezoni ciklusa Putovi hrvatske glazbe donosimo drugi dio spomena na velikana hrvatske, francuske i europske glazbene suvremenosti, skladatelja i pedagoga Ive Maleca koji je preminuo u 95. godini. U emisiji ćemo se podsjetiti na susrete i razgovore sa skladateljem.

HRT – HR 3 — Utorak, 16.07.2019 11:00

44. Osorske glazbene večeri - uvodna emisija i koncert otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu u prvome dijelu donosi razgovor (snimljen 2003. godine) s osnivačem i doživotnim umjetničkim voditeljem festivala Danielom Marušićem (1931-2009) kojemu je ovogodišnje izdanje festivala posvećeno. Pozornost smo usmjerili potom na skladatelja Franza von Suppea, rođenog prije 200 godina u Splitu koji je odrastao u Zadru, a potom otišao u Beč i postao slavni kralj bečke operete. O njegovu odrastanju u Zadru i vezama sa Zadrom govori nam zadarska muzikologinja Katica Burić Ćenan, a o tumačenju njegove partiture Missa Dalmatica na svečanom koncertu otvorenja festivala doznajemo od dirigenta Vetona Marevcija. O zanimljivoj knjizi koja je bila promovirana uoči otvorenja govori autorica Branka Hlevnjak, a detalje ovogodišnjeg festivalskog programa rekao nam je umjetnički voditelj Branko Mihanović. Koncert svečanog otvorenja 44. Osorskih glazbenih večeri ispunila je izvedba Misse Dalmatice Franza von Suppea, uz 200. obljetnicu njegova rođenja, u tumačenju Muškog zbora HRT-a uz solističke nastupe Domagoja Dorotića, Ljubomira Puškarića i Leona Košavića, a pod ravnanjem Vetona Marevcija. U dodatku je izveden "Oče naš" Vatroslava Lisinskog, kojemu ove godine također slavimo 200. obljetnicu rođenja.

HRT – HR 3 — Petak, 28.06.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Dalibor Bukvić, laureat godišnje nagrade "Vladimir Nazor"

U posebnoj emisiji ciklusa Putovi hrvatske glazbe donosimo glazbu skladatelja i pedagoga Dalibora Bukvića, laureata godišnje nagrade "Vladimir Nazor". Predstavljamo ekskluzivno snimku nagrađene skladbe ... .aeterna... praizvedene na autorskome koncertu u listopadu 2018., te skladbe Propheties, Musica Pian e Forte, Diptih za klavir i puhače, te opsežni ciklus "Recits de l'autre monde", i naposlijetku jedinstveni "Afrodizzyak".

HRT – HR 3 — Petak, 21.06.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Laureatkinja nagrade Vladimir Nazor za životno djelo Dunja Vejzović tumači hrvatsku glazbu

Primadona Dunja Vejzović primila je u utorak nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. U emisiji donosimo njezine interpretacije hrvatske glazbe, skladbe Ive Paraća, Stanka Horvata, Krešimira Fribeca i drugih.

HRT – HR 3 — Petak, 14.06.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti dirigenta, skladatelja, aranžera i bubnjara Silvija Glojnarića

Putovi hrvatske glazbe zaključuju svoju 19. sezonu gostovanjem dirigenta, skladatelja, aranžera i bubnjara Silvija Glojnarića (1936.), uz njegov put povijesti, uspjeha i nagrada, te predstavljanje najnovijeg nosača zvuka "Četiri lica jazza" (nakladnika Cantus i HRT) koji odabirom snimaka donosi presjek Glojnarićeva djelovanja u jazzu. Silvije Glojnarić ove je godine primio i nagradu Porin za životno djelo, koja upotpunjuje niz nagrada i priznanja kojima je obilježen njegov umjetnički put.

HRT – HR 3 — Petak, 07.06.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mirela Ivičević, laureatkinja nagrade "Slavenski"

Putovi hrvatske glazbe donose razgovor i snimku koncerta iz Čakovca uz nagradu "Josip Štolcer Slavenski" koju je za najbolju skladbu u 2018. godini primila Mirela Ivičević. Skladba "Case White" praizvedena je na kultnome festivalu u Donaueschingenu, a nastavlja niz djela u kojima se skladateljica angažirano odnosi prema društvenim pojavama. U razgovoru koji je snimila Zrinka Matić doznajemo i o skladbi koja je praizvedena na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb, planovima i usmjerenjima njezina skladateljskog pisma, o prestižnoj stipendiji DAAD koja omogućuje Mireli Ivičević boravak i rad u Berlinu, te o skladbama koje je odabrala za slavljenički koncert (održan u Čakovcu 09. svibnja).

HRT – HR 3 — Petak, 31.05.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti radijskog autora i urednika Branka Magdića

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak u tematu svoje 19. sezone "put povijesti" otvaraju prostor ključnim točkama četrdesetogodišnje radijske karijere autora i urednika Branka Magdića, koji je nagrađen priznanjem za životno djelo - nagradom "Ivan Šibl". Od zanimljivih preokupacija uz suvremene glazbeno-scenske izričaje u počecima, do jedinstvenog koncertnog ciklusa u građanskome salonu obitelji Očić, uz prisjećanje na ratne prilike u kojima su iznikli "Vrijeme prosvjeda" i "Glazbeni dar domovini", te postojanost u praćenju glazbenih aktualnosti u "Sedam dana glazbe", dokumentarni serijal o hrvatskim glazbenicima "Od portreta do portreta", do zaigrane kontakt-emisije "Tražili ste, poslušajte", otkrivamo zanimljive detalje bogatog radijskog opusa. Glazba Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca, Frane Paraća, Ferde Livadića i Miljenka Prohaske, i glas Martina Sheena i Borisa Papandopula, prema odabiru gosta upotpunit će "put povijesti" našeg gosta, našeg kolege Branka Magdića.

HRT – HR 3 — Petak, 26.04.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti violončelistice i pedagoginje Monike Leskovar

Putovi hrvatske glazbe u tematu svoje 19. sezone "put povijesti" ugošćuju hrvatsku proslavljenu violončelisticu Moniku Leskovar koja je na nedavnome koncertu Majstorskoga ciklusa ostvarila tumačenja hrvatskih partitura Rudolfa Matza i Brune Bjelinskoga uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem svojeg kolege Enrica Dinda. Uz prisjećanja na same početke učenja glazbe, uspješnih nastupa i postignuća na natjecanjima, o nastupima uz prestižne orkestre i vrhunske glazbenike, posebice usmjeravamo pozornost na njezine interpretacije hrvatske glazbe - od komornih skladbi Rudolfa Matza, Borisa Papandopula, Dore Pejačević i Srđana Dedića, te koncertantnih djela Božidara Kunca, Stjepana Šuleka do Koncerta koji je Frano Parać pisao upravo za Moniku Leskovar, a koje je i studijski snimila.

HRT – HR 3 — Petak, 12.04.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Praizvedbe hrvatskih skladateljica na 30. MBZ-u

Uz aktualno izdanje obljetničkog 30. Muzičkog biennala Zagreb u emisiji (u skraćenom terminu do 12 sati) pozornost usmjeravamo na praizvedbe hrvatskih skladateljica. Naše će gošće u studiju biti Ana Horvat, Ivana Kiš, Sanja Drakulić, Margareta Ferek-Petrić i Mirela Ivičević.

HRT – HR 3 — Petak, 05.04.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Povijesni projekt Muzičke akademije u Zagrebu: Introspekcija

U tematu naše 19. sezone "put povijesti" predstavljamo zanimljiv i uistinu povijesni projekt Muzičke akademije u Zagrebu koji na osebujan način istražuje stvaralaštvo i interpretaciju glazbene umjetnosti. "Introspekcija - metamorfoza djela kroz različite medije" naslov je projekta koji je u kreativnome procesu okupio skladatelje s Odsjeka za kompoziciju i teoriju glazbe i izvođače s Odsjeka za klavir, čembalo i orgulje. Postojeće klavirske kompozicije Zlatka Tanodija, Frane Đurovića, Vjekoslava Nježića i Krešimira Seletkovića koje su odabrane za ovaj projekt snimljene su, a potom su skladatelji iz tih snimaka ostvarili u elektroničkome mediju novo djelo. Koncertna promocija održana je u utorak 02. travnja kada su u Multimedijskom studiju Muzičke akademije svirali Srebrenka Poljak, Katarina Krpan, Danijel Detoni i Filip Fak, a posjetiteljima su reproducirane i nove elektroničke skladbe četvorice skladatelja. U emisiji ugošćujemo skladatelje u razgovoru o stvaralačkome procesu, te osobitostima kreacije u elektroničkome mediju.

HRT – HR 3 — Petak, 29.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti Papandopulo kvarteta; in memoriam Bogdan Gagić

Putovi hrvatske glazbe ugošćuju članove saksofonističkog Papandopulo kvarteta u predstavljanju najnovijih skladbi recentno praizvedenih, ali i djela koja su hrvatski skladatelji pisali za ovaj ansambl u njihovu putu povijesti. Naši gosti bit će Goran Jurković i Tomislav Žužak u zagrebačkom, i Gordan Tudor u splitskom studiju.

HRT – HR 3 — Petak, 29.03.2019 11:00

In memoriam Bogdan Gagić - "Učinio sam sve što sam mogao"

U četvrtak je (28.03.2019.) u 88. godini preminuo dugogodišnji profesor na ADU, skladatelj, pijanist i glazbeni pedagog. U spomen na dragog sugovornika donosimo emisiju snimljenu uz njegov 85. rođendan, koja je emitirana u listopadu 2016. godine.

HRT – HR 3 — Petak, 22.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti skladateljice, čembalistice i pedagoginje Sande Majurec

Temat 19. sezone "put povijesti" ovaj petak nastavljamo uz skladateljicu, čembalisticu i pedagoginju Sandu Majurec i njezin prvi autorski album. Predstavit ćemo album te posebno skladbu "Contrattempo" (nominiranu u kategoriji najbolje klasične skladbe za nagradu Porin) i njezinu mali povijest, a otvaramo i svojversnu retrospektivu skladateljskog rada naše gošće.

HRT – HR 3 — Petak, 15.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti orguljske umjetnosti Franje Dugana, uz orguljaša Pavla Mašića

Uz četiri nominacije za diskografsku nagradu Porin, orguljaš Pavao Mašić nam predstavlja u emisiji Sabrana djela za orgulje Franje Dugana starijeg (1874-1948), svoj recentni dvostruki album koji je dio većeg projekta proučavanja Duganova nasljeđa. Snimke su ostvarene na pomno odabranim orguljama zagrebačke katedrale, te sjemenišne crkve na Šalati, a u razgovoru otvaramo i temu puta povijesti orguljske umjetnosti (sviranja i skladanja) u Zagrebu.

HRT – HR 3 — Petak, 08.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Milko Kelemen i MBZ - put povijesti hrvatske avangarde

Putovi hrvatske glazbe u tematu put povijesti ovaj petak otvaraju sjećanja na jedinstvenog jurišnika hrvatske glazbene avangarde, Milka Kelemena koji je preminuo 8. ožujka prošle godine. Koje je putove hrvatskoj glazbi otvorio i omogućio Milko Kelemen upravo kroz Muzički biennale, a koliko je hrvatska glazba primala ili nastavljala njegovu otvorenost suvremenome, te koliko Kelemenovo glazbeno nasljeđe ima relevantnu recepciju u našoj sredini? Nepunih mjesec dana prije početka Muzičkog biennala Zagreb, festivala koji je Kelemenov trag u našoj sredini i koji će u ciklusu Kanconijer ostvariti izvedbu njegova oratorija "Pozdrav svijetu", u emisiji sudjeluju muzikolozi Seadeta Midžić i akademik Nikša Gligo.

HRT – HR 3 — Petak, 01.03.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti u HGZ-u - uz izložbu o 190. obljetnici škole, te zaključak izdavačkog projekta Bersa

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak odlaze u Hrvatski glazbeni zavod na izložbu postavljenu za obilježavanje 190 godina glazbene škole HGZ-a. Voditeljica knjižnice i arhiva HGZ-a, muzikologinja Nada Bezić ostvarila je zanimljivu izložbu kojom nas je provela uz isticanje intrigantnih pojedinosti iz povijesti jedinstvene glazbeno-obrazovne ustanove koja u kontinuitetu djeluje od osnutka, preko uzdizanja na rang konzervatorija i Muzičke akademije, do odvajanja današnje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u samostalnu školu. U knjižnici HGZ-a doznali smo i o završetku velikog projekta "Sabrana djela Blagoja Berse" čija će dva izdanja biti predstavljena 25. ožujka - izdanja Bersine opere "Jelka", te opsežne knjige "Tematski popis skladbi Blagoja Berse" koju je napisala upravo Nada Bezić, izvršna urednica projekta.

HRT – HR 3 — Petak, 22.02.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti glazbenika, skladatelja, tonmajstora i glazbenog producenta Petka Kantardžijeva-Mlinca

Putovi hrvatske glazbe otvaraju priču puta povijesti glazbenika, skladatelja i glazbenog producenta Petka Kantardžijeva-Mlinca, kojem je nedavno objavljen autorski album u nizu "Gold collection" s najvećim uspješnicama njegova autorskoga rada. Od legendarne opatijske "Jutro će promijeniti sve" do "Uzaludne svirke" za gudački kvartet otvara se prostor povijesti u kojima je Petko Kantardžijev-Mlinac ostvarivao glazbu različitih žanrova, a podsjetit ćemo i na uspješne snimke hrvatske glazbe koje je ostvarivao kao tonmajstor i glazbeni producent.

HRT – HR 3 — Petak, 15.02.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Put povijesti dubrovačke glazbe

Putovi hrvatske glazbe u svojoj 19. sezoni emitiranja svoj temat "put povijesti" nastavljaju reportažom sa svečanog koncerta proslave 90. obljetnice Umjetničke škole "Luka Sorkočević" u Dubrovniku. U dane feste Sv. Vlaha programom djela dubrovačkih skladatelja prošloga je tjedna nastupio orkestar škole i Dubrovački simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom ravnatelja škole, dirigenta Slobodana Begića. Ostvarene su čak tri praizvedbe suvremenih skladatelja - "Koncert za orkestar" Ivana Končića, "You will never never never know me" Frane Đurovića i "Koncert za violinu - Profumi del tempo" Petra Obradovića. A rasporedom u kojem su izvedene skladbe Luke Sorkočevića, Nene Ćorak i Petra Sagera, zaokružena je glazbena panorama grada. U emisiji donosimo reportažu i ulomke s koncerta iz Dubrovnika, uz izjave Slobodana Begića, te pedagoginje Marije Grazio i skladateljice Nene Ćorak, a gosti su nam skladatelji čije su skladbe praizvedene u Franjevačkoj crkvi.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 25.10.2019. 11:00 - 13:00

Petak, 01.11.2019. 11:00 - 13:00