Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Petak, 29.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Promocija hrvatske glazbe u inozemstvu

Putovi hrvatske glazbe na zaključku svoje obljetničke 20. sezone emitiranja donose omiljenu temu promocije hrvatske glazbe u inozemstvu uz recentno objavljene nosače zvuka. Od odabira Bersinih skladbi sa CD-a koji je ostvario pijanist Goran Filipec, do podsjetnika na uspješno izdanje opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, donosimo i snimku izvedbe "Hrvatskog glagoljaškog rekvijema" Igora Kuljerića u Münchenu u veljači koja će se naći na nosaču zvuka, i dio je sjajnog niza koji ostvaruje dirigent Ivan Repušić. Iz izloga noviteta nakladničke kuće CPO predstavljamo i novi nosač komorne hrvatske glazbe koji je ostvario Kvartet Sebastian sa djelima Božidara Kunca, Josipa Štolcera Slavenskog i Frana Lhotke.

HRT – HR 3 — Petak, 22.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz glazbu nagrađenih - nagrađenu glazbu / nagrada HAZU i nagrade PORIN

Putovi hrvatske glazbe pri zaključku 20. sezone emitiranja donose recentno nagrađenu glazbu i glazbu nagrađenih. Nagradu HAZU za područje glazbene umjetnosti i muzikologije dobio je Ante Knešaurek za Koncert za klavir i orkestar praizveden na otvorenju 40. Osorskih glazbenih večeri 2015. godine. Interpretaciju praizvedbe ostvarili su pijanist Filip Fak, Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Aleksandar Marković. Prošlog petka podijeljene su i nagrade PORIN, pa ćemo u emisiji čuti nekoliko recentnih skladbi laureata nagrade za životno djelo, skladatelja i dirigenta Tomislava Uhlika, kao i nagradjenu glazbu iz kategorija klasične i jazz glazbe.

HRT – HR 3 — Petak, 15.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mladen Tarbuk laureat nagrade "Josip Štolcer Slavenski"

Svibanj je mjesec u kojem se obilježava rodjendan skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog - već 50 godina postoji nagrada koja nosi njegovo ime, a koja se dodjeljuje za najbolju skladbu nastalu u protekloj godini. U emisiji se osvrćemo kratko na neke detalje iz povijesti ugledne nagrade, te predstavljamo djelo koje je nagradjeno za 2019. godinu: "Quatre epigrammes des temps" skladatelja Mladena Tarbuka. Ovo je već peta nagrada "Slavenski" koju je Tarbuk osvojio svojim skladbama a neke ćemo i čuti u emisiji.

HRT – HR 3 — Petak, 08.05.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Obljetničku 20. sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe nastavljamo u znaku Dana pobjede nad fašizmom kojim se 9. svibnja obilježava kraj Drugog svjetskog rata, a ove je godine upravo 75. obljetnica. U prvome dijelu slušamo potresnu kantatu "Jama" prema istoimenoj poemi Ivana Gorana Kovačića, koju je 1971. godine skladao akademik Stanko Horvat, a drugi dio emisije ispunit će Druga simfonija Borisa Papandopula, koju je skladatelj dovršio u travnju 1946. godine i upravo 8. svibnja vodio praizvedbu na "priredbi Radio stanice Zagreb" uz radijski orkestar i sudjelovanje Marijane Radev. Slušat ćemo recentne izvedbe ovih djela - Horvatovu "Jamu" sa Muzičkog biennala Zagreb 2013. godine uz basa Gorana Jurića te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Aleksandra Kalajdžića, a Papandopulovu "Drugu simfoniju" u tumačenju Simfonijskog orkestra HRT-a, solistice Martine Gojčeta Silić, te dirigenta Enrica Dinda. A s obzirom da je 9. svibnja već 70 godina i Dan Europe, emisiju ćemo završiti Svečanom Euro-uvertirom Mire Belamarića, i opet uz Simfonijski orkestar HRT-a. Ta je orkestralna skladba praizvedena prije 20 godina a posvećena je ideji ujedinjene Europe.

HRT – HR 3 — Nedjelja, 08.03.2020 11:00

Dan žena u glazbi - posebna emisija uz EBU projekt "Women in Music Days"

Posebni program "Dan žena u glazbi" dio je međunarodnoj euroradijskog projekta "Women in Music Days" u koji se uključilo gotovo 400 radijskih kanala uz jasan cilj promocije nevjerojatnog i raznolikog prinosa koje su žene ostvarile i ostvaruju u glazbi, kao interpretkinje i skladateljice. Jednakost koju su javni mediji obvezni promicati, ovom inicijativom uzdiže svijest o važnosti i vrijednosti stvaralaštva žena. Na Trećem programu Hrvatskog radija, svojevrsni "mali noćni glazbeni marš" (od 20 sati) okupio je hrvatske skladateljice i njihova djela, ali i njihove prijedloge glazbi koje su ostvarile žene. U studiju su bile Sanja Drakulić, Sanda Majurec i Ana Horvat, a telefonskim putem smo uključili Ivanu Kiš, Mirelu Ivičević, Margaretu Ferek-Petrić, Tenu Ivanu Borić i Saru Glojnarić. Zadnji blok emisije donosi koncert koji je prošle godine održan u Londonu s izvedbama djela dviju sestara Boulanger - Nadie i Lili, dviju fascinantnih umjetnica neuobičajenih životnih priča.

HRT – HR 3 — Petak, 06.03.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori skladateljica - Olja Jelaska i Viktorija Čop

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak donose nove obzore dviju hrvatskih skladateljica i pedagoginja uz njihove recentne projekte. Prošlog je ljeta na Osorskim glazbenim večerima ostvarena praizvedba opere "U potrazi za plavom pticom" koju je Olja Jelaska skladala na libreto Sanje Ivić, a krajem siječnja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ostvaren je njezin zanimljiv autorski koncert na kojem je izvedena skladba "Na dnu mora" te praizvedena "Orange vs. Blue", o čemu doznajemo detalje. Viktorija Čop predstavila je svoja recentna djela na autorskom koncertu triju skladateljica u listopadu prošle godine, pa su se na programu našle i "Taba" iz 2017. i sasvim nova "Tabata" u tumačenju Cantus ansambla. Čut ćemo i "Dual" za alt saksofon, skladbu koja je notno objavljena prije dvije godine, a praizvedena je u Sydneyu.

HRT – HR 3 — Petak, 28.02.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori hrvatske glazbene baštine, uz muzikologa Davora Merkaša

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak predstavljaju značajan projekt koji je okrunjen izdanjem snimke opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u nakladničkom nizu etikete CPO - projekt koji je ujedinio vrsne hrvatske operne soliste uz Zbor HRT-a, te Orkestar Minhenskog radija a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Uz osvrt na prošlotjednu promociju izdanja, ali i veličanstveni koncert koji je u subotu u Zagrebu (a prije dva tjedna u Münchenu) donio novu izvedbu "Hrvatskog glagoljaškog rekvijema" Igora Kuljerića, u emisiji uz muzikologa i istraživača hrvatske glazbene baštine Davora Merkaša komentiramo postignuća u izdavanju notnih i diskografskih izdanja, ali i otvaramo teme o područjima koja još čekaju svoj suvremeni trag u notnom i/ili diskografskom obliku.

HRT – HR 3 — Petak, 21.02.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori komornog zvuka - Bruno Vlahek, Tamara Jurkić Sviben i Hrvoje Pintarić

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak donose nove obzore komorne glazbe uz gostovanje pijanista Brune Vlaheka koji je početkom veljače primio nagradu Fonda Stjepan Šulek za najbolju skladbu mladog skladatelja u 2019. godini. Uz nagrađenu skladbu "Ad astra", poemu za klavir koju je praizveo na svojem koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, Bruno Vlahek nam je predstavio i novu skladbu za puhački kvintet Kalamos "Ride 4-5" (Ride for five) koju je ansambl praizveo na prošlogodišnjem 10. MAG festivalu. U drugome dijelu emisije ugošćujemo pijanisticu Tamaru Jurkić Sviben i hornista Hrvoja Pintarića koji su nedavno objavili CD "Signali" s hrvatskim skladbama za rog i klavir. Djela Miljenka Prohaske, Tomislava Uhlika, Alfija Kabilja, Davora Bobića, Dalibora Grubačevića, te Sande Majurec, Branka Okmace i Laure Mjeda Čuperjani dobile su svoj trajni trag interpretacije uz 10 godina zajedničkog komornog muziciranja i aktivne promocije upravo hrvatskih partitura dvoje glazbenika..

HRT – HR 3 — Petak, 07.02.2020 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori mladog violončelista - Vid Veljak i novi CD "Resonance(s)"

Putovi hrvatske glazbe uz aktualnu završnicu violončelističkog natjecanja "Antonio Janigro", te netom otvorenu Europsku prijestolnicu kulture u Rijeci, otvaraju prostor predstavljanju novog nosača zvuka koji je ostvario mladi riječki violončelist Vid Veljak (1996.). Glazba s novog CD-a "Resonance(s)" donosi partiture Srđana Dedića, Marka Ruždjaka i Mladena Tarbuka, te djela koja su pisali Tomislav Oliver, Marko Slaviček i Tibor Szirovicza uz korištenje medija elektronike, a uz gostovanje Vida Veljaka u emisiju ćemo uključiti i skladatelje.

HRT – HR 3 — Petak, 20.12.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori Vatroslava Lisinskog u godini 200. obljetnice

Putovi hrvatske glazbe na zaključku godine 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog otvaraju teme o načinima i postignućima obilježavanja tog glazbenog i kulturološkog zadatka u različitim segmentima - od notnog izdavaštva, izložbe, izvedbi i snimanja do diskografskih ostvarenja, ali i posebnih projekata kao što su međunarodni i interdisciplinarni simpozij, te veliki koncert naslovljen "Lisinski 200". U emisiji uživo sudjeluju muzikologinja Vjera Katalinić i dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk, a u snimljenim izjavama ćemo doznati zanimljive detalje koje su nam rekli Ivan Živanović, Dražen Siriščević, Nikša Bareza, Stanislav Tuksar, Nada Bezić i Ivana Kocelj.

HRT – HR 3 — Petak, 13.12.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Slavljenički uz 30. obljetnicu Zagrebačkog kvarteta saksofona

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak u posebnom slavljeničkom izdanju ugošćuju Zagrebački kvartet saksofona uz 30. obljetnicu djelovanja tog vrhunskog ansambla u istome sastavu: naši gosti su Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek. Iz bogatog opusa glazbe koju su pra-izvodili slušat ćemo skladbe Rubena Radice, Srđana Dedića, Borisa Papandopula, Stanka Horvata i drugih. Uoči njihova svečanog koncerta u ponedjeljak u dvorani Bersa, doznajemo detalje iz bogate povijesti ansambla u kojoj su od početka, pa nepopustljivo do danas, poticali stvaranje nove hrvatske glazbe za taj sastav. Odlučni prema odličnom, zagrebački su saksofonisti uvijek išli jednakomjerno ispunjeni ambicijom savršenstva, bez obzira radilo se o nastupima u vrhunskim prostorima svjetskih metropola, ili nekim ad hoc pripremljenim prostorima za muziciranje u malim sredinama. Glazbene transverzale po svim kontinentima, uglednim dvoranama, biranim studijima za snimanje, uzbudljivim ljetnim prostorima glazbenih događaja ili pak posebnim kongresnim prostorima saksofonskih kolega svjetskih okupljanja, sve su to točke koje su glazbenici Zagrebačkog kvarteta saksofona već odavno spojili, zaokružili i ponovno jednakim žarom zahuktali svojim nastupima. Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Petak, 06.12.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori nagrađene skladateljice Sare Glojnarić, i novi obzori promišljanja baštine

Nastavljajući 20. sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe ovaj petak najprije ugošćujemo skladateljicu Saru Glojnarić koja bilježi izvrsne uspjehe i nagrade u inozemstvu, a u četvrtak je primila i nagradu Hrvatske glazbene mladeži "Ivo Vuljević". U drugom dijelu emisije donosimo zanimljiva promišljanja baštine kroz ulomke izlaganja na nedavno održanome okruglom stolu u Zadru (Franz von Suppe - baština kao kulturni potencijal), te uz muzikologinju Hanu Breko Kustura bilježimo dionicu glazbe na nedavno otvorenoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt "Visovac - duhovnost i kultura na biloj stini".

HRT – HR 3 — Petak, 29.11.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori glazbenog promišljanja - uz laureate nagrada HDS-a: violinist i pedagog Anđelko Krpan i skladatelj Frano Đurović

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak ugošćuju laureate nagrada Hrvatskog društva skladatelja - violinista i pedagoga Anđelka Krpana koji je dobio nagradu "Vatroslav Lisinski" za sveukupno zalaganje u promociji i izvedbama djela hrvatskih skladatelja, i skladatelja Franu Đurovića koji je dobitnik nagrade "Boris Papandopulo" za skladbu "Check Ignition and may the God's Love be with You". Anđelko Krpan je u svojim nastupima kao solist, komorni glazbenik te kao pedagog iskazao neprekidnu posvećenost izvedbama skladbi hrvatskih djela, i to onih iz baštine kao i djela suvremenika koje nerijetko i potiče na pisanje novih partitura. U emisiji ćemo donijeti tek dio iz bogatog repertoara koji je izvodio, snimao i solistički i u komornim sastavima, poglavito u gudačkom kvartetu Sebastian koji umjetnički vodi. Skladatelj Frano Đurović će nam predstaviti nagrađenu skladbu koja je jedini hrvatski koncert za bariton saksofon i ansambl, ali ćemo čuti i recentnu izvedbu njegove "Crne sonate" za saksofon i klavir koju su nakon izvedbe u Zagrebu Gordan Tudor i Ivan Batoš izveli na festivalu u Moskvi prošle nedjelje, te nove skladbe praizvedene na ovogodišnjoj Glazbenoj tribini u Opatiji "Io sono je t'aime" koju je ostvario švedski ansambl MIMITABU.

HRT – HR 3 — Petak, 22.11.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori hrvatske glazbene baštine (uz nove nosače zvuka i nove interpretacije)

Uz blagdan Svete Cecilije, zaštitnice glazbe, u ciklusu Putovi hrvatske glazbe otvaramo temu novih obzora hrvatske glazbene baštine uz neke nove snimke i izvedbe. U prvome dijelu emisije naš je gost dirigent Tomislav Fačini uz kojega ćemo predstaviti dva nosača zvuka - "Ne le tue braze" (glazbu hrvatskog seicenta) ansambla Antiphonus i novo tumačenje Sedam simfonija Luke Sorkočevića u tumačenju ansambla Musica Immaginata. Također ćemo se osvrnuti i na početak sezone ansambla Antiphonus koji je uz Hrvatski barokni ansambl izveo odabrane skladbe iz zbirke "Compositioni armoniche" Francesca Sponge Uspera, skladatelja rođenog u Poreču koji je djelovao u Veneciji, gdje je zbirka objavljena 1619. godine. Iste je godine objavljena, također u Veneciji, zbirka "Psalmi, missa et alia cantica" Tomasa Cecchinija, talijanskog skladatelja koji je djelovao u Splitu i Hvaru, a koju je na 46. Varaždinskim baroknim večerima izveo ansambl Reponsorium. Za taj je projekt ansambl primio nagradu "Ivan Lukačić", a u emisiji gostuju članovi ansambla violinist Silvio Richter i orguljaš Mario Penzar. Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Petak, 15.11.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Odjeci 56. Glazbene tribine Opatija

U posebnoj emisiji 20. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe, donosimo odjeke ovogodišnje 56. Glazbene tribine u Opatiji uz odabir šest praizvedenih djela i snimljene razgovore sa skladateljima. U emisiji sudjeluju Danijel Legin, Mladen Tarbuk, Viktorija Čop, Sanda Majurec, Boris Jakopović i Marko Markuš. Izvedbe su ostvarili: Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera, ansambl MIMITABU, Zagrebački kvartet saksofona, Ansambl Synchronos (dirigent Ivan Josip Skender) i ElektroINKeMenT (Ivana Kuljerić Bilić, Nikola Krbanjević i Mathieu Teissoniere).

HRT – HR 3 — Petak, 08.11.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Svečanost hrvatske glazbe u tumačenjima mladih glazbenika HR projekta - koncert iz 2011. godine

Putovi hrvatske glazbe uz svoj 19. rođendan (koji se navršio 03. studenog) donose posebno izdanje emisije u kojoj reproduciramo koncert održan prije 8 godina, na kojem su mladi glazbenici HR projekta svirali i pjevali u Studiju Bajsić. Svečanost hrvatske glazbe, uz brojne tada nazočne i skladatelje, ostvarili su mladi glazbenici Kvarteta KLANG (Vlatka Peko, Ana Lucić, Anita Primorac i Kaja Farsky), Lucija Majstorović, Andrej Vesel, Nikolina Pinko (Behrends), Kosjenka Turkulin, Katarina Sobočan (danas Makević), Vlatka Peko (Fureš)solistički, Valentina Čanžar, Borjan Oliver, Ante Sladoljev, Armand Merle i Ivan Božanić te Ana Dadić i Marijan Đuzel. Osnivačica i voditeljica HR projekta Katarina Krpan i urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović 2011. godine su organizirale posebnu audiciju na kojoj su od prijavljenih četrdeset skladbi u izvedbama 32 glazbenika odabrano 15 naslova koje ćemo ponovno čuti u ovoj posebnoj emisiji ovaj petak - skladbe Zlatka Tanodija, Ivana Josipa Skendera, Srećka Bradića, Frane Đurovića, Tatjane Vorel, Mladena Tarbuka, Petra Bergama, Ivane Lang, Tomislava Olivera, Krešimira Seletkovića, Srđana Dedića, Dubravka Palanovića, Frane Paraća i Ive Josipovića.

HRT – HR 3 — Petak, 25.10.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori projekta "Bersa" uz muzikologinju Nadu Bezić

Putovi hrvatske glazbe svoju obljetničku 20. sezonu nastavljaju uz promišljanje jednog značajnog i jedinstvenog izdavačkog projekta koji je zaključen objavljivanjem nagrađene knjige muzikologinje Nade Bezić. Kako je "Tematski popis skladbi Blagoja Berse" osmišljen i ostvaren, te kako se istraživačko-izdavački projekt "Sabrana djela Blagoja Berse" Hrvatskoga glazbenog zavoda kretao od svojih izvornih zamisli, do važnog kulturnog iskoraka kojim je glazbu i nasljeđe Blagoja Berse moguće dostojno predstavljati ne samo u našem kulturnome zavičaju, nego posebice i u inozemnim koncertnim prilikama, doznajemo uz glazbu velikog hrvatskog skladatelja i pedagoga.. Uz aktualni Mjesec hrvatske knjige, muzikologinja Nada Bezić (koja je ujedno voditeljica knjižnice i arhiva HGZ-a) upozorit će nas na zanimljiva izdanja i rukopise koji se čuvaju u toj instituciji, te podsjetiti na izložbu "Vatroslav Lisinski i HGZ" koja je još uvijek otvorena javnosti do 10. studenoga.

HRT – HR 3 — Petak, 11.10.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori mladog naraštaja - Ivan Violić i Davor Branimir Vincze

Dvadesetu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe nastavljamo otkrivanjem novih obzora mladog naraštaja hrvatskih skladatelja - naši su gosti Davor Branimir Vincze i Ivan Violić uz recentne praizvedbe. Dubrovački skladatelj i pijanist Ivan Violić dobio je priliku praizvedbe djela za orkestar na ovogodišnjim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama pa je tako nastala skladba "Ciklus mp3" koju je praizveo Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Ive Lipanovića u kolovozu. Skladatelj Davor Branimir Vincze (koji je trenutno na doktoratu u Sjedinjenim Državama) bio je uključen u projekt No Borders Orchestra i za njihovu je ovoljetnu turneju nastala skladba "Darkroom" koju smo slušali na izvedbi u zagrebačkoj Laubi. Uz praizvedene skladbe komentiramo i njihova recentna djela.

HRT – HR 3 — Petak, 04.10.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Splitski obzori glazbe - uz 10. MAG festival

Obljetničku 20. sezonu nagrađivanog ciklusa Putovi hrvatske glazbe otvaramo uz reportažu iz Splita, sa 10. MAG festivala koji je za svoje obljetničko izdanje naručio sedam novih skladbi hrvatskih skladatelja. Početkom rujna, uz koncertnu večer hrvatskih skladatelja (u tumačenju Splitskog gitarističkog kvarteta i Mandolinskog kvarteta "Da Capo") te koncertni nastup kvarteta saksofona Papandopulo, snimili smo razgovore o splitskome glazbenom životu, novim partiturama, te posebice festivalu udruge Mladi akademski glazbenik. U emisiji sudjeluju umjetnički voditelj festivala gitarist Josip Dragnić, muzikologinja Karmen Širović, skladateljica Margareta Ferek-Petrić, klarinetist i skladatelj Ante Grgin, skladatelj Ivan Božičević te saksofonist i skladatelj Gordan Tudor. Urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Petak, 13.09.2019 11:00

Putovi hrvatske glazbe: In memoriam Ivo Malec (2)

Ususret 20. sezoni ciklusa Putovi hrvatske glazbe donosimo drugi dio spomena na velikana hrvatske, francuske i europske glazbene suvremenosti, skladatelja i pedagoga Ive Maleca koji je preminuo u 95. godini. U emisiji ćemo se podsjetiti na susrete i razgovore sa skladateljem.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 05.06.2020. 11:00 - 13:00

Petak, 12.06.2020. 11:00 - 13:00