Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Petak, 24.09.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uspjesi i zamasi slavljeničke godine Zagrebačke filharmonije

Putovi hrvatske glazbe svoju 22. sezonu nastavljaju predstavljanjem uspjeha i novih zamaha koje je u slavljeničkoj godini ostvarila Zagrebačka filharmonija, i to upravo na dan kada se početkom svojeg pretplatničkog ciklusa vraća u svoju matičnu koncertnu dvoranu "Lisinski". Bogata povijest orkestra koja se računa od 1871., a imenom Zagrebačka filharmonija od 1920., ove je slavljeničke godine obilježena i posebnom poštanskom markom, a kako je i gdje sve orkestar svirao ne mogavši nastupati u potresom oštećenoj dvorani, kako je sudjelovao na prestižnom međunarodnom festivalu "George Enescu" u Bukureštu, koji su diskografski noviteti predstavljeni javnosti, kako su u suradnji s riječkim HNK "Ivan pl. Zajc" praizveli operetu Gjure Eisenhutha "Moć ljubavi", kamo će ih odvesti buduća gostovanja te kako su predstavili svoj rad na medijskom festivalu u Rovinju, doznajemo u razgovoru s gostom, ravnateljem orkestra Mirkom Bochom.

HRT – HR 3 — Petak, 17.09.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Od Zrina do Like - četiri ljetna festivala osebujnih prostora i programa

Ulazak u novu 22. sezonu višestruko nagrađivani ciklus Putovi hrvatske glazbe obilježava predstavljanjem festivala koje idejno, organizacijski i produkcijski povezuje muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić. U vremenima koja se ne čine udobnim za kulturne događaje, od svibnja do kolovoza, ona je uz 15. izdanje festivala Ars Organi Sisciae, nastavila i Zrin festival i Festival drvenih kapela dajući osebujnim programima i biranim prostorima novu snagu usprkos posljedicama potresa, te pokrenula novi festival u još neosvojenim područjima Like. Gošća prve emisije u novoj sezoni, muzikologinja Badanjak Pintarić komentira nam svaki od festivala, njihovu povijest, ali i recentno izdanje, te uz odabir sa snimaka koncerata otvaramo panoramu uspješnih ostvarenja jasnih i čvrstih ideja neumorne začetnice i organizatorice jedinstvenih festivala.

HRT – HR 3 — Petak, 30.07.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: U sjećanje na akademika Rubena Radicu (1931-2021)

Emisiju posvećujemo akademiku Rubenu Radici, skladatelju i pedagogu koji je ove srijede preminuo u 91. godini nakon teške bolesti. Donosimo odabir njegove glazbe iz opusa kojim je Radica u hrvatskoj literaturi naše suvremenosti donio trag potrage za najboljim "suodnosom strukturne i psihološke akcije te proces stapanja horizontalnog i vertikalnog elementa", kako je zapisao akademik dr. Nikša Gligo. Na rasporedu su: Tri sonetne bagatele, Barocchiana, Četiri dramatska epigrama, Sustajanje, Skrušeno, Četiri studije ustrajnosti, XIII. Ura na Matoševe sonete, Pasija i njegovo posljednje djelo Onkrajnosne ekspresije.

HRT – HR 3 — Petak, 25.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - skladateljica Mirela Ivičević, skladatelj i dirigent Zoran Juranić

Zaključak 21. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe u pogledima umjetnika uz važne i posebne prigode: skladateljica Mirela Ivičević nagrađena prestižnom nagradom zaklade "Ernst von Siemens", skladatelj i dirigent Zoran Juranić vodio praizvedbu svoje "Opere po Kamovu" kao kraj programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci. U prvome dijelu emisije uključujemo telefonski Mirelu Ivičević iz Beča, gdje živi i radi gradeći jaku inozemnu reputaciju. Doznajemo detalje o prestižnoj nagradi zaklade "Ernst von Siemens" koja je nedavno objavljena, o djelima kojima je sudjelovala na ovogodišnjem 31. MBZ-u, o djelima koja tek nastaju i čekaju uskoro praizvedbe na prestižnim festivalima, te o zanimljivom odabiru hrvatske glazbe, točnije pjesme, koja joj je posebna. Drugi dio emisije, već najavljivano, vodi nas u Rijeku gdje je u vrlo uspješnom HNK Ivan pl. Zajc ostvarena praizvedba "Opere po Kamovu" kojom je dana počast izuzetnoj umjetničkoj ostavštini Janka Polića Kamova i to operom koju je skladao akademik Zoran Juranić i kao dirigent vodio glazbeni dio izvedbe opere koja je već priskrbila epitet remek-djela. Uz ulomke premijerne izvedbe, i uz komentare gosta Zorana Juranića (rodom iz Rijeke), donosimo kratke izjave pjevača sjajne postave koji su sudjelovali - Vlatke Oršanić, Mojce Bitenc, Ivane Srbljan, Roberta Kolara, Domagoja Dorotića i Gorana Jurića. Uz konačni kraj i krunu sezone Europske prijestolnice kulture koja se zbog pandemijskih uvjeta izmjestila u ovu godinu, zaokružujemo sezonu u kojoj je jedna nagrada stigla i našem ciklusu emisija.

HRT – HR 3 — Petak, 18.06.2021 11:00

Pogledi umjetnika: muzikologinja i pjevačica Katarina Livljanić, pijanist i skladatelj Matej Meštrović

Pogledi u prošlost, pogledi u aktualne projekte i promišljanja novih mogućnosti temat su 21. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe koja u svojoj pretposljednjoj emisiji ugošćuje muzikologinju i pjevačicu Katarinu Livljanić te pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića. Uz aktualnost nagrade "Josip Andreis" za intrigantni projekt "Barlaam & Josaphat" objavljen na nosaču zvuka uz e-knjigu, te koji uz brojne projekte i istraživanja potvrđuje posvećenost međunarodnoj promociji i promicanju rane hrvatske glazbe, u telefonskom razgovoru Katarina Livljanić nam pojašnjava preplitanja tragova u spomenutome projektu o Barlamu i Jozafatu, o bloku rane glazbe koja se vraća na festival Glazbene večeri u Sv. Donatu, te o razlikama pedagoške prakse u Parizu i Baselu gdje je od jeseni prošle godine profesorica Livljanić preselila svoju bazu uz rad na znamenitoj ustanovi "Schola Cantorum". Razgovor smo snimili uoči koncerta kojim će u Hrvatskom glazbenom zavodu Katarina Livljanić uz pijanista Danijela Detonija u subotu predstaviti još jedan zanimljiv program neočekivanih poveznica pariške kabaretske scene početka prošlog stoljeća koja se nadahnjivala srednjovjekovnom glazbom. Drugi dio emisije vodi nas u svijet mašte pijanista i skladatelja Mateja Meštrovića, čiji je prošlogodišnji album "Piano Waves" proglašen albumom godine na portalu Solopiano.com, a iduće će subote dobiti svoj koncertni zvuk u ciklusu Lisinski Atrium u Zagrebu. Uz ulomke s albuma, vraćamo se i u prošlost Muzičkog biennala Zagreb 1993. kada je Matej Meštrović ostvario projekt "In Ripples".

HRT – HR 3 — Petak, 11.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Davor Križić, Ivan Josip Skender

Nagrađivani glazbenik, skladatelj i jazz trubač Davor Križić u emisiji Putovi hrvatske glazbe otkriva poglede na tridesetgodišnju karijeru, prijelomne trenutke ali i misao o jazzu kao slobodi, kako se navodi u obrazloženju nagrade "Miroslav Sedak Benčić" kojoj je prije nekoliko dana priključio i nagradu Porin za najbolju jazz skladbu. Uz najavu koncerta njegova sastava Davor Križić Experiment, doznajemo i koji su bili važni utjecaji na njegov skladateljsi izričaj. Skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender obljetnicu je Cantus ansambla uzvitlao novom skladbom "(Anti)Pop Sketches" praizvedenom prije nekoliko dana, a njegovi pogledi u prošlost, uz 40. rođendan vode i do uspješnice operne pozornice, prije 10 godina praizvedene biennalske opere "Šuma Striborova", te prošlogodišnje praizvedbe na Osorskim glazbenim večerima - "Protuslovlja 2" koja je bila uvrštena u uži izbor za nagradu Slavenski. Doznajemo detalje 0 Skenderovim glazbenim gravitacijama između skladateljskog i dirigentskog poziva te o njegovu sudjelovanju u programskom odboru ovogodišnjeg 31. Muzičkog biennala Zagreb.

HRT – HR 3 — Petak, 04.06.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Matko Brekalo, Katarina Krpan i Katarina Kutnar

Pogledi umjetnika u našoj 21. sezoni Putova hrvatske glazbe ovoga petka ulaze u program aktualnog 31. Muzičkog biennala Zagreb uz skladatelja Matka Brekala koji je u sklopu koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a imao praizvedbu naručene skladbe "Gaul". Kako je protekla suradnja s orkestrom i dirigenticom Yaldom Zamani, kako se razvijao Brekalov odnos prema festivalu od prvih volontiranja do praizvedbe velikog orkestralnog djela, ali i kako je Brekalo ušao u svijet holivudske produkcije doznajemo u prvome dijelu emisije. "Sanjarenje" je naslov novoobjavljenog nosača zvuka koji su ostvarile glazbenice potpisa #KKKK, odnosno violinistica Katarina Kutnar i pijanistica Katarina Krpan. Uz priču o njihovoj suradnji koja im je u ruke već donijela i nagrade, do odabira hrvatskih skladbi u osebujnome sanjarskome nizu nosača zvuka, doznajemo i o veličanstvenoj gala pijanističkoj večeri kojom se proslavio pedagoški rad profesora emeritusa Vladimira Krpana i profesorice Katarine Krpan u znakovitom omjeru 50/25.

HRT – HR 3 — Petak, 28.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - Silvio Foretić, dobitnik nagrade Porin za životno djelo

Ugošćujući skladatelja, glazbenika i pedagoga Silvia Foretića (1940.) uz nagradu Porin za životno djelo koju će dobiti u ruke za nekoliko dana upravo na pozornici uz zgradu HRT-a, otkrivamo njegove poglede na glazbu koju je sam stvarao, glazbu koja je na njega utjecala, na dane prvih Muzičkih biennala u Zagrebu, sjećanja na profesora Milka Kelemena, ali i na svoj ansambl kojim šezdesetih godina u Zagrebu ostvaruje zanimljive provokativne koncerte, te sjećanja na dane u emigraciji - života i rada u Njemačkoj do 2006. Kako je nakon "Koncerta za rog i svijeću" stigao i jedan za "drugu violinu" ali i za orgulje, te klavirski koji nosi crvenu boju i nominiran je za nagradu Porin u kategoriji najboljih skladbi, kako je gubitak glasa utjecao na njegovo glazbeno stvaralaštvo, kako je nastao makabrični valcer pod maskama davno prije naše maskirane svakodnevice, te je li njegova opera "Maršal" ostvarena prije 10 godina zapravo praizvedena u cijelosti, doznajemo u razgovoru s gostom koji je bio "strašno dijete hrvatske glazbe ili diverzant prijelaznog razdoblja", uz najavu nove izvedbe njegove "Semi-mono-opere" u sklopu ovogodišnjeg 31. MBZ-a u jesenskome bloku.

HRT – HR 3 — Petak, 21.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi umjetnika - skladatelj Davor Branimir Vincze

Temat 21. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe koji donosi poglede umjetnika, ovoga petka nastavljamo pogledima skladatelja Davora Branimira Vinczea uz njegova recentna postignuća - praizvedbu orkestralne skladbe "Reimagination of Ravel's Reiteration of Mussorgsky's Reconfiguration of Hartmann's Pictures" u Majstorskom ciklusu HRT-a, završen doktorat kompozicije na prestižnome Sveučilištu Stanford, izvedbu skladbe "Na crti crta" u sklopu natjecanja ECCO koncerata (projekta Europskog udruženja skladatelja), te osvrt na prošlogodišnju nagradu "Boris Papandopulo" Hrvatskog društva skladatelja. Uz poglede i u neke prošle dane i glazbe, najavljujemo novo izdanje Vinczeova ambiciozno osmišljenog međunarodnog festivala "Novalis" koji će u listopadu biti održan u Osijeku, uz ekskluzivne radionice za mlade skladatelje koji su tu priliku osvojili na posebnom natječaju, a donosimo i ulomak njegova doktorskog rada, opere "XinSheng" koja će biti predstavljena u cijelosti u trećem bloku ovogodišnjeg 31. MBZ-a.

HRT – HR 3 — Petak, 14.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi mladih glazbenika - violinist Martin Krpan i orguljaš Mihovil Buturić

Dvadesetprva je sezona ciklusa Putovi hrvatske glazbe usmjerena na mlade glazbenike i skladatelje, a upravo će njima biti posvećen prostor ovoga petka: duo koji čine violinist Martin Krpan i orguljaš Mihovil Buturić na svojem je koncertu u Zadru prošloga mjeseca ostvario interpretacije hrvatskih skladatelja uz jednu praizvedbu. Uz nezaobilaznu "Sonatu religiosu" Josipa Štolcera Slavenskog, te "Risposte" Marka Ruždjaka, program koji su bili već predstavili i na prošlogodišnjoj tribini Darko Lukić sa djelima Tomislava Uhlika i mladog skladatelja Josipa Prajza dopunili su praizvedbom "Meditacije" Ante Knešaureka. Mladi će umjetnici predstaviti svoj zanimljiv glazbeni razvoj, Martin Krpan kao prvi violinist Zagrebačkog kvarteta, a Mihovil Buturić uz povezivanje rodnoga Zadra sa studijem u Zagrebu, Grazu i Beču, te najavu nove praizvedbe Prajzove skladbe za orgulje i gudače u studentskom kontekstu. Na početku emisije ćemo u kratkom razgovoru s Melitom Ivković doznati detalje o koncertnom životu u Zadru koji ponajviše osmišljava i ostvaruje upravo Koncertni ured Zadar kojem je ona ravnateljica.

HRT – HR 3 — Petak, 07.05.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Mladi skladatelji na MBZ-u i ISCM Svjetski dani nove glazbe - reprizno iz 2005.

Važna obljetnica kojom festival Muzički biennale Zagreb zaokružuje 60 godina od svojeg osnutka, poticaj je da iz arhive naših emisija poslušamo i dvije tematski zanimljive. Danas je na redu druga od te dvije - ostvarena je prije 16 godina, kada je bio u tijeku 23. Muzički biennale Zagreb koji je ujedno bio i domaćin festivala Svjetski dani nove glazbe. Emisija je predstavila tada mlade skladatelje koji su imali praizvedbe na festivalu - šestoro mladih bilo je u studiju Trećeg programa: gosti su bili Viktorija Čop, Vjekoslav Nježić, Frano Đurović, Ivan Josip Skender, Krešimir Seletković i Antun Tomislav Šaban, a skladateljicu Mirelu Ivičević smo snimili ranije jer se morala vratiti u Beč. Zanimljivo je iz današnjeg očišta slušati što su i kako tada razmišljali skladatelji koji su danas ugledni i po svojem skladateljskom, ali i pedagoškom radu, te različitim projektima koje su osmislili. Ono po čemu je ta emisija, ostvarena 22. travnja 2005. bila i ostala upamćena, jest provala smijeha uživo, smijeha koji se nije smirivao gotovo do kraja emisije. No, povijesni trenutak u kojem je Zagreb prvi put bio domaćin Svjetskih dana nove glazbe, te aktualna djela mladih skladatelja u rasponu od Ivana Josipa Skendera (tada 24 godine) do Antuna Tomislava Šabana (tada 34 godine), dobar su putokaz u istraživanju i/ili bilježenju povijesti hrvatske glazbe našeg stoljeća.

HRT – HR 3 — Petak, 30.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Milko Kelemen i MBZ - put povijesti hrvatske avangarde - reprizno iz 2019.

Važna obljetnica kojom festival Muzički biennale Zagreb zaokružuje 60 godina od svojeg osnutka, poticaj je da iz arhive naših emisija poslušamo i dvije tematski zanimljive. Prva je ostvarena prije 2 godine, uoči 30. Muzičkog biennala Zagreb, a upravo na godišnjicu smrti utemeljitelja festivala - skladatelja i pedagoga Milka Kelemena koji je preminuo 8. ožujka 2018. Uz birane arhivske snimke Kelemenove glazbe, u studiju smo ugostili dvoje muzikologa i ponajboljih poznavatelja hrvatske glazbene suvremenosti, a posebice i samog Milka Kelemena: naši su gosti uz njihova sjećanja i komentare bili Seadeta Midžić i akademik Nikša Gligo. U emisiji smo otvorili tek dio povijesti o "jurišniku hrvatske glazbene avangarde" uz pitanja o tome koje je putove hrvatskoj glazbi otvorio i omogućio Milko Kelemen upravo kroz Muzički biennale Zagreb, a koliko je hrvatska glazba primala ili nastavljala Kelemenovu otvorenost prema suvremenome, te koliko njegovo glazbeno nasljeđe ima relevantnu recepciju u našoj sredini. Prilog je ovo počasti koju i ovogodišnje 31. izdanje festivala daje svojem osnivaču.

HRT – HR 3 — Petak, 23.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi na 31. MBZ - skladateljica Helena Skljarov i pijanist Ivan Batoš

Prvi je blok 31. Muzičkog biennala Zagreb u četvrtak zaključen koncertom studentskog ansambla za novu glazbu /ASMANGU/, a taj "Furioso" kako su ga nazvali, u nekoliko je dana ipak bio uglavnom smješten u virtulani svijet komunikacija u pandemijskim uvjetima. Putovi hrvatske glazbe ugošćuju mladu skladateljicu Helenu Skljarov i njezinu praizvedbu "Solo" koja je bila dio svečanog koncerta 20. obljetnice Cantus ansambla, pa ćemo (uz obligatne poglede u prošlost i dosadašnji opus) doznati kako je šah stigao na koncert u kojem su na različite načine sudjelovali i njezini profesori kompozicije - Berislav Šipuš i Martin Matalon. U drugome dijelu emisije predstavljamo još dvije praizvedbe koje je u sklopu svojeg online koncerta ostvario pijanist Ivan Batoš, pa nam se u emisiju telefonski uključuju i skladatelji Tena Ivana Borić i Frano Đurović. Što je sve donio i "podnio" klavir u zanimljivo dramaturški osmišljenom recitalu, tko je sve dirigirao Cantus ansamblom u praizvedbi Helene Skljarov, te kakva sjećanja naši gosti imaju na neka prošla izdanja Muzičkog biennala Zagreb koji obilježava 60 godina od osnutka doznajemo u MBZ-u posvećenoj emisiji.

HRT – HR 3 — Petak, 16.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi glazbenika - Zoran Šćekić, Branimir Norac

Dvadeset i prvu sezonu ciklusa nastavljamo ugošćujući jazz gitarista, skladatelja, "svećenika" mikrotonalnosti, čije glazbene gravitacije zahvaćaju i tradicijsku glazbu - Zorana Šćekića (1972.) koji nam predstavlja recentne projekte poput humanitarnog koncerta za Petrinju u HNK, nosač zvuka "Compression - Decompression", prošlogodišnje izdanje MiCROfesta te uspomene na Muzički biennale Zagreb. Drugi dio emisije posvećujemo predstavljanju mladoga glazbenika, klarinetista, multiinstrumentalista i skladatelja Branimira Norca (1992.), koji u svojem radu također isprepliće različite glazbene stilove, a nedavno je ostvario zapažen koncert pod naslovom "Otvoriti krletku", te je u veljači sudjelovao i u programu Glazbene tribine kao laureat natjecanja "Papandopulo".

HRT – HR 3 — Petak, 09.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi glazbenica - Nataša Antoniazzo i Mia Elezović

Uz gostovanje mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i pijanistice Mie Elezović otvaramo poglede na njihova intrigantna istraživanja baštine, ali i otkrića i oblikovanja suvremenosti hrvatske glazbe. Dvije umjetnice recentno su objavile za inozemnog izdavača nosač zvuka sa popijevkama Franje Krežme, a Mia Elezović je na nosaču zvuka zagonetnog naslova "Msgsrv32" okupila skladbe hrvatskih autora za klavir i elektroniku. Od arhivskih i muzikoloških istraživanja i pripreme notnog izdanja skladbi Franje Krežme te nekih prvih (suvremenih) izvedbi njegovih dražesnih popijevaka, do suradnje sa suvremenim skladateljima u zanimljivom odabiru na nosaču zvuka, otvaramo i (za našu 21. sezonu uobičajena) pitanja pogleda u prošlost.

HRT – HR 3 — Petak, 02.04.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: U ozračju Velikoga petka

Današnju će emisiju U ozračju Velikoga petka ispuniti oratorij "Pashalne slike" varaždinskog skladatelja i dirigenta Anđelka Igreca te kao dodatak orguljski ciklus "Pjesma stvorova svetog Franje Asiškoga" skladatelja i orguljaša Anđelka Klobučara.

HRT – HR 3 — Petak, 26.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi na duhovnost i tradiciju skladatelja Davora Bobića

Osebujna ljepota međimurskih napjeva prošlog je tjedna dobila svoje sjajno ruho za glas i orkestar u praizvedbi opusa "Međimurske legende" varaždinskog skladatelja Davora Bobića kojeg ovoga petka ugošćujemo u emisiji uz pogled na njegov opus prožet židovskom kulturom i duhovnosti koji je zabilježen i na novoobjavljenome nosaču zvuka "Amida" prema istoimenoj molitvenoj kantati. Obligatni pogled u prošlost, te najave planova za predstojeći festival Varaždinske barokne večeri koji Davor Bobić vodi već petnaest godina, u emisiji otvara prostor i za ekskluzivnu snimku praizvedbe "Međimurskih legendi" koje je uz Orkestar mladih glazbenika interpretirala naša sjajna sopranistica svjetskih pozornica Evelin Novak.

HRT – HR 3 — Petak, 19.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi na 57. Glazbenu tribinu - skladatelji Tibor Szirovicza, Marko Slaviček i Tomislav Oliver

Glazbena tribina kao susretište članova skladateljske udruge u podnebljima Opatije i Pule važnim izvedbama, diskusijama i druženjima ostaje dio povijesti hrvatske glazbe, a u novim se uvjetima održala u mogućnostima zagrebačkih prostora komunicirajući s publikom internetskim prijenosima. Koncerti i razgovori i dalje su dostupni na kanalu Hrvatskog društva skladatelja, a promišljanje tog novog izdanja u Putovima hrvatske glazbe vodimo uz umjetničkog voditelja Tibora Sziroviczu i dvojicu skladatelja koji su takodjer imali praizvedbe na protekloj 57. Glazbenoj tribini - Tomislava Olivera i (telefonskim putem iz Berlina) Marka Slavičeka. Predstavljamo i komentiramo njihova praizvedena djela u tumačenjima ansambala Synchronos i Riot, te ih povezujemo s prošle godine predstavljenim nosačem zvuka Resonance(s), ali i najavljujemo njihova sudjelovanja na predstojećem izdanju Muzičkog biennala Zagreb. Koje su i kakve mogućnosti novih uvjeta komunikacije s publikom suvremene glazbe, koji su medijski parametri pomoć skladateljima, te kako se u njihovim rasporedima (s)nalazi imaginacija i kreacija. Pogledi skladatelja na Tribinu donose i pogled u njihov glazbeni razvoj prije 20 godina te odabir jedne hrvatske partiture.

HRT – HR 3 — Petak, 12.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogledi glazbenika - operni prvak Ljubomir Puškarić i dirigentica Sara Dodig Baučić

Putovi hrvatske glazbe ovoga petka ugošćuju splitsku dirigenticu Saru Dodig Baučić i opernog prvaka Ljubomira Puškarića uz komentare recentnih nosača zvuka koji donose antologijska djela hrvatske literature. Čak sve tri nominacije za najbolji album klasične glazbe nagrade Porin u svojim popisima solista imaju ime baritona Ljubomira Puškarića, koji je u svojoj pjevačkoj karijeri ostvario raznolike, ali i neke od ključnih uloga hrvatskog opernog repertoara. Uz komentare triju značajnih koncertnih pa potom i diskografskih projekata (Lisinskijeva opera "Porin", Kuljerićev "Hrvatski glagoljaški rekvijem" i Gotovčeva opera "Ero s onoga svijeta") prisjećamo se i važnosti opere "Nikola Šubić Zrinjski" za glazbeni razvoj Ljubomira Puškarića, te nekih drugih ostvarenja hrvatskih partitura. Mlada splitska dirigentica Sara Dodig Baučić ostvarila je s medjunarodnim ansamblom "Musica Adriatica" integralnu izvedbu a potom i diskografsko ostvarenje još jedne ključne partiture hrvatske glazbene baštine - zbirke "Sacrae cantiones" Ivana Lukačića, kojoj je prošle godine i znanstveno-umjetničkim simpozijem obilježena 400-ta obljetnica tiska. U emisiji predstavljamo to diskografsko izdanje, te zanimljivu karijeru dirigentice Sare Dodig Baučić koja se posvetila zborskoj glazbi, ali i znanstvenome radu.

HRT – HR 3 — Petak, 05.03.2021 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Pogled prema najmlađima - Svirko na MBZ-u

Putovi hrvatske glazbe u svojoj 21. sezoni posebnu pozornost usmjeravaju na mlade i najmlađe glazbenike, a ovoga petka otkrivamo kako će ovogodišnji Muzički biennale Zagreb otvoriti nove glazbene svjetove najmlađem naraštaju buduće publike i/ili glazbenika. "Program za VELIKE malene" nastavlja neke tragove sa prošlih festivalskih izdanja, ali novu pandemijsku situaciju iskoristit će za projekt i produkciju digitalnih formata u kojima će i djeca (i odrasli) doznati što je glazba, kako nastaje, kako se izvodi te posebice neke detalje povezane upravo sa suvremenom glazbom i njezinim zapisom, izvedbama i recepcijom. U tijeku su pripreme i snimanja šest zanimljivih epizoda u kojima sudjeluju i mladi glumci ali i veliki skladatelji i dirigenti, a mi smo zabilježili reportažu s jednog pokusa na kojem se stvarao zvukolik "Makova nokturna" skladatelja Maka Murtića koji izvodi ansambl Illyrica. Oni će nam sami posvjedočiti o vlastitim počecima u kreacijama suvremene glazbe, a gošće emisije su autorice ovog projekta Lucija Stanojević (violinistica i glazbena edukatorica) i Nina Čalopek (muzikologinja, glazbena kritičarka i producentica). U emisiji ćemo ekskluzivno čuti neke ulomke snimljenih materijala, i najaviti prostore i termine posebnih radionica, koncerata, dok će od 18. travnja biti postavljena i posebna web stranica.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, talk show

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 01.10.2021. 11:00 - 13:00

Petak, 08.10.2021. 11:00 - 13:00