Arhiva slušaonice - Radio igra

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 25.10.2021 18:00

Ödön von Horvath: MLADEŽ BEZ BOGA

Suočen s radikalizacijom društva i tragičnim slučajem s đačkog logorovanja, mladi gimnazijski profesor povijesti i zemljopisa pronalazi u sebi dovoljno hrabrosti da se odupre malograđanskom konformizmu i diktatu vremena. Roman „Mladež bez Boga“ napisan je 1937., u doba kada je njegov autor već pobjegao iz Austrije, a godinu dana poslije nacističke vlasti stavile su ga na popis Štetnih i nepoćudnih djela.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 18.10.2021 18:00

VLADKO MAČEK - ISPOVIJED (3. dio trilogije VLADKO MAČEK - TRI RAZGOVORA)

Redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica i Mačekovih memoara, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata. „Ispovijed“, završni dio trilogije, događa se 2. svibnja 1945., a opisuje susret dvojice budućih komunističkih osuđenika, Vladka Mačeka i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 11.10.2021 18:00

SCHERZO KRLEZIANO - RAZGOVOR S MIROSLAVOM KRLEŽOM (2. dio trilogije VLADKO MAČEK - TRI RAZGOVORA)

Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata. Drugi dio trilogije suočava Vladka Mačeka i Miroslava Krležu koji u Berkovićevoj fantaziji, uoči njemačkog napada na Jugoslaviju, putuju noćnim vlakom u Beograd, praćeni prikazama mrtvaca iz Krležinih djela.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 04.10.2021 18:00

MISERERE - RAZGOVOR S KNEZOM PAVLOM (1. dio trilogije VLADKO MAČEK - TRI RAZGOVORA)

Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica i Mačekovih memoara, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata, u kojima su se predsjednik HSS-a i njegovi sugovornici, suočili s dvojbama o kojima su umnogome ovisile njihove vlastite sudbine, ali i sudbina naroda kojima su pripadali. Prvi dio trilogije događa se 27. ožujka 1941., na dan vojnog udara u Beogradu, kada se Maček u Zagrebu susreće s ključnim članom Namjesništva, knezom Pavlom, koji postupno postaje svjestan neminovnosti svog silaska s političke pozornice te prezira s kojim će ga pri tom ispratiti mnogi sunarodnjaci i njegovi engleski prijatelji.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 27.09.2021 18:00

Ivan Vidić: KRONIKA SEOSKE LJUBAVI

Milivoj se preselio u seoski ambijent, na rubu grada, vjerujući da će tamo naći spokoj i zadovoljstvo. Isprva ga je doista i našao, baš kao i dodatni prihod, zahvaljujući susjedi Ljubici, vlasnici malog OPG-a, kojoj se pridružio u prodaji kokošjih jaja. No Ljubica je također sama, ili uglavnom sama, pa polako postaje i povodom za Milivojeve sramežljive snove i nemire. „Kronika seoske ljubavi“, nova drama Ivana Vidića, duhovita je i sentimentalnim tonovima prožeta priča u kojoj su čak i unutarnji monolozi postali dijalogom između dvoje posve različitih, no sličnim nespokojima i čežnjama ispunjenih bića.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 20.09.2021 18:00

Nedjeljko Fabrio: VJEŽBANJE ŽIVOTA, 3. dio

Drugi dio radijske dramatizacije antologijskog romana „Vježbanje života“ (objavljena 1985.) u kojem Nedjeljko Fabrio kroz povijest dviju obitelji, jedne hrvatske i jedne talijanske, ispisuje i kroniku Rijeke u razdoblju od 1822. do 1955. kada taj grad postaje veliko industrijsko i prometno središte za koje su se trgale brojne velesile, od Francuske, Italije i Austrije do Mađarske i Njemačke.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 13.09.2021 18:00

Nedjeljko Fabrio: VJEŽBANJE ŽIVOTA, 2. dio

Drugi dio radijske dramatizacije antologijskog romana „Vježbanje života“ (objavljena 1985.) u kojem Nedjeljko Fabrio kroz povijest dviju obitelji, jedne hrvatske i jedne talijanske, ispisuje i kroniku Rijeke u razdoblju od 1822. do 1955. kada taj grad postaje veliko industrijsko i prometno središte za koje su se trgale brojne velesile, od Francuske, Italije i Austrije do Mađarske i Njemačke.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 06.09.2021 18:00

Nedjeljko Fabrio: VJEŽBANJE ŽIVOTA, 1. dio

Prvi dio radijske dramatizacije antologijskog romana „Vježbanje života“ (objavljena 1985.) u kojem Nedjeljko Fabrio kroz povijest dviju obitelji, jedne hrvatske i jedne talijanske, ispisuje i kroniku Rijeke u razdoblju od 1822. do 1955. kada taj grad postaje veliko industrijsko i prometno središte za koje su se trgale brojne velesile, od Francuske, Italije i Austrije do Mađarske i Njemačke.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 30.08.2021 18:00

Joseph Roth: LEGENDA O SVETOM PIJANCU

Pripovijest „Legenda o svetom pijancu“, posljednje djelo velikog austrijsko-židovskog pisca Josepha Rotha (1894. – 1939.), bavi se temom čuda i načina na koji ga prepoznajemo i prihvaćamo u svakodnevnom životu. Djelo je na hrvatski jezik preveo Gustav Krklec, koji se s njim prvi put susreo u jednoj pariškoj kavani gdje ga je Roth osobno čitao maloj skupini poznanika, a za radio ga je dramatizirala Željka Turčinović.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 23.08.2021 18:00

Beatrica Kurbel: PARK

Drama mlade hrvatske autorice Beatrice Kurbel psihološki je istančana priča o jednom ubojstvu te posljedicama koje je ono ostavilo na ljude koji su, kao susjedi ili djeca, bili povezani sa žrtvom i njegovim počiniteljem. Kvartovski park u kojem se zločin dogodio mjesto je na kojem se isprepliću njihovi životi i sjećanja.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 16.08.2021 18:00

Tena Štivičić: FRAGILE

Mila sanja da bude zvijezda mjuzikla. Ali za početak je zvijezda opskurnog kluba u sjevernom Londonu gdje se redovito lome čaše i „zvijezdu“ štipa za stražnjicu. Marko sanja da bude komičar. Zasad je konobar. Gayle će jednoga dana biti poznata likovna umjetnica. Ali, privremeno radi s izbjeglicama. Tjaša je prošla Europu kao žrtva trafikinga. Sanjala je samo o tome da dođe u London i nađe nekoga tko joj je jednom davno obećao „zauvijek“. Erik je bio ratni dopisnik. Na ratištu u Bosni doživio je eksploziju i dodirnuo Onu stranu. Za njega je danas užitak jedini smisao života. Svi oni došli su u London tražeći nešto što misle da nigdje drugdje ne mogu naći…

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 09.08.2021 18:00

Borivoj Radaković: DOBRO DOŠLI U PLAVI PAKAO

Borivoj Radaković: DOBRO DOŠLI U PLAVI PAKAO Sredina je devedesetih godina prošlog stoljeća. Nekolicina pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys očekuju važni "poslovni" telefonski poziv pa, umjesto odlaska na derbi utakmicu s Hajdukom, ostaju kod kuće, pred televizorom. No posao propada, utakmica ne ide dobro, a ni Dinamo se ne zove više Dinamo, nego Croatija... Legendarna komedija Borivoja Radakovića, "Dobro došli u plavi pakao", dobrano je uzdrmala hrvatsku kazališnu scenu prije dva i pol desetljeća, kada je praizvedena u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a u ovoj, jednako svježoj i problemski intoniranoj radiodramskoj verziji premijerno je emitirana 2007. godine Redatelj: Dražen Ferenčina Datum premijere: 26. 11. 2007.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 02.08.2021 18:00

Matko Sršen: FARSA OD GVERE

Povodom smrti velikog hrvatskog glumca Miše Martinovića, dugogodišnjeg prvaka dubrovačkog Kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara emitiramo dramu Matka Sršena "Farsa od gvere", snimljenu 1996. U toj Sršenovoj tragikomediji, za vrijeme najžešćih bombardiranja Dubrovnika, na Porporeli se sreću dva starca – jedan kapetan i drugi redikul. Prisjećajući se, u nepovezanom i duhovitom razgovoru, svoje prošlosti, otkrit će, neposredno pred smrt, zajedničku ljubav. Jednom je ona bila žena, drugom još puno više od toga...

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 02.08.2021 18:00

PROLJETNO BUĐENJE

FRANK WEDEKIND: "PROLJETNO BUĐENJE" Prijevod: Dunja Dragojević Kerster Režija: Ranka Mesarić Dječja tragedija Franka Wedekinda "Proljetno buđenje" drama je o stjecanju prvih seksualnih i životnih iskustava; o bolnom ulasku tinejdžera u konzervativni, rigidnim načelima okovani svijet odraslih. Napisana je 1891., no njen sadržaj tada je smatran skandaloznim, pa je praizvedbu doživjela tek 1906. u Berlinu. Danas, više od stotinu godina nakon nastanka, Wedekindova drama djeluje još jednako svježe, provokativno i dramaturški suvremeno. UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ Spot broj: PN-0894

Radio igra
Radio igra

HRT – HR 3 — Dramski program

Suvremena domaća i inozemna dramska i radiodramska ostvarenja različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, s posebnim naglaskom na problemski artikulirana ili dramaturški inovativna djela, što emisiju povremeno otvara i prema propulzivnijim autorima iz ranijih razdoblja 20. stoljeća.

Najave

Radio igra

Ponedjeljak, 01.11.2021. 18:00 - 19:00

Lada Martinac Kralj: OŠTEĆENJA

Sve najave