Arhiva slušaonice - Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Subota, 10.04.2021 18:05

Ulderiko Donadini: Bauk

Ova proza nastala je 1917.godine pod naslovom “Sablasti”, a pretiskana je s izvjesnom modifikacijom 1922. dobivši naslov “Bauk”. Glavna ličnost je Serafin Skok koji ispovijeda svoje najintimnije doživljaje, u stvari ekscese ludila i abnormalnosti. Proza ima i autobiografske elemente slikajući mračne strane duše nesretnog Donadinija. U glavnoj ulozi sugestivni i radijskom mediju odani Fanjo Kuhar s kojim je redatelj, Dragutin Klobučar, a u čije sjećanje i stavljamo ovu arhivsku emisiju na repertoar, često i plodno surađivao.

HRT – HR 1 — Subota, 27.03.2021 18:05

Irena Vrkljan: PISMA ZA JEDNU ZEMLJOPISNU KARTU

IRENA VRKLJAN: „PISMA ZA JEDNU ZEMLJOPISNU KARTU“ (premijera) Režija: Mislav Brečić Osnovna situacija ove radio drame Irene Vrkljan (originalno pisane za radijski medij davne 1968.) položaj je mlade studentice u stranoj zemlji. Intimistički, ali duboko misaono i nadahnuto poetično autorica ispisuje mrežu odnosa i gradi temu stranca na različitim nivoima – zemljopisnom, društvenom, obiteljskom, emotivnom, identitetskom. Osim činjenice da je ova literatura izuzetno kvalitetna, ona nudi i uzbudljivost otkrivanja motiva koji su, iako ispisani prije više od 40 godina, i danas aktualni – odnos nas i Europe, intelektualca i kozmopolitizma, odnos prema neposrednoj ratnoj prošlosti, studentskim pobunama i marketinškoj agresivnosti. „Pisma za jednu zemljopisnu kartu“ su također dramaturški moderno vođena s osjećajem za radiofoniju koju je maksimalno iskoristio redatelj Mislav Brečić s ekipom odličnih glumaca – Juditom Franković, Božidarkom Frajt, Krešimirom Mikićem, Biserkom Ipšom i drugima. UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ Spot broj: PN-6524

HRT – HR 1 — Subota, 27.03.2021 18:05

MARIN CARIĆ: OTOK

Hvarski amarcord, duhovit, nježan i mudar, posvećen djetinjstvu, kao otoku u moru života i kazalištu kao otoku iluzije u moru realiteta. U originalnoj formi Otok je montirani niz vinjeta koje prate životni luk - od najranijeg djetinjstva do doba odraslosti. U ovaj projekt ušli smo iz namjere da obratimo pažnju na odličnu (i jedinu ukoričenu) literaturu kazališnog redatelja Marina Carića, ali i da surađujući s Dramskim studijem mladih Hvar spojimo tradiciju kazališnog amaterzima na otoku (čiji je Carić bio najvažniji profesionalni predstavnik) s njegovim današnjim nastavljačima. Uz članove studija igraju i njihovi prijatelji, mladi profesionalni glumci.

HRT – HR 1 — Subota, 13.03.2021 18:05

Momčilo Popadić: CONTINENTAL 350

U ovoj radio igri (koja nosi naslov prema pisaćoj mašini na kojoj je Popadić pisao) autora doživljavamo kroz ulomke njegove proze, novinskih tekstova, te kroz pjesme. Luk od djetinjstva do posljednjih dana kao lajtmotiv ima pisanje i zvuk pisanja jer je pisanje za Popa bilo disanje. Iako ove godine obilježavamo tri desetljeća od njegove smrti, emisija nije nastala kao in memoriam već kao posveta putu i osobnosti ovog umjetnika i poziv da se sjetimo njegovih pjesama, tekstova, knjiga. Radijska adaptacija urednice, Lade Martinac Kralj, dala je Popadićev glas trojici glumca: Bojanu Brajčiću, Antoniju Franiću i Alenu Šalinoviću, koji su svoju dionicu odigrali s posebnim osjećajem za ritam i književnikovu poetiku, a redateljica Stephanie Jamnicky je s ton majstorom Srđanom Nogićem i glazbenom urednicom Frankom Meštrović cijelu radio igru oblikovala osjetljivo i nadahnuto. U dalmatinskoj glumačkoj podjeli, uz navedenu trojku, još čujemo u odličnoj igri: Anu Maras Hamander, Lanu Barić, Zorana Čubrila, Marinka Prgu i Paška Vukasovića. U tekstu su korišteni: ulomci iz knjige ŽIVIT U STRPJENSTVU ili MOMO ZAŠTO SE KRIVIŠ,ulomci iz novinskih članaka objavljivanih u „Slobodnoj Dalmaciji“, te pjesme iz zbirke PUČKE SVEČANOSTI.

HRT – HR 1 — Subota, 20.02.2021 18:05

Dubravko Jelačić Bužimski: NEZABORAVNI RAZGOVORI U KAVANI CORSO - Jedan čovjek i jedna žena na zagrebačkim ulicama

Ovom prilikom u središtu zbivanja za stolom u kavani Corso, nije intelektualna rasprava već intiman, komoran razgovor mladog Bužimskog s Vladimirom Vukovićem Vladekom. Naime, budući pisac, tadašnji student, prepričava slučajan noćni susret i traži od sugovornika da mu pomogne naći u njemu dublji smisao. Razgovor se pretvara u ideju o budućoj priči, koju će mnogo godina kasnije Bužimski napisati, ali je Vladek više neće moći pročitati. Ili hoće?

HRT – HR 1 — Subota, 13.02.2021 18:05

Dubravko Jelačić Bužimski: NEZABORAVNI RAZGOVORI U KAVANI CORSO - NAJRADOSNIJI PERFORMANS IZ DOBA KOMUNIZMA

Za stolom Vladimira Vukovića Vladeka, filmskog kritičara, koji u kavani Corso okuplja prijatelje i umjetnike prkoseći sivilu ideologiziranog vremena sedamdesetih i početka osamdesetih, ovaj put se razgovara o opusu velikog filmskog redatelja - Howarda Hawksa. Bit će to odličan otponac za ideju koja se kuha u glavi Velikog Performera. Epizoda četverodijelnog serijala nastalog na osnovu knjige "Nezaboravne priče iz kavane Corso“ D. J. Bužimskog posvećena je akciji "Zagreb, volim te“ Tomislava Gotovca iz 1981 godine.

HRT – HR 1 — Subota, 06.02.2021 18:05

Dubravko Jelačić Bužimski: NEZABORAVNI RAZGOVORI U KAVANI CORSO - KAKO SE RASTALIO ČELIK

Prema jednoj od priča iz knjige "Nezaboravne priče iz kavane Corso“ posvećene, kako sam pisac kaže, "podjednako prostoru kavane i čovjeku koji je u njoj bio redovan gost: filmskom kritičaru i publicistu Vladimiru Vukoviću- Vladeku“. Za Vladekovim Stammtischom ovom prilikom raspravlja se o Ruskoj revoluciji, njenim vođama i njenim žrtvama. Iz duhovito-cinične debate (koju za susjednim stolom prisluškuje dežurni Udbaš) izranja priča o čovjeku, inače bivšem kažnjeniku Golog otoka, koji je sanjao o tome da se pokloni mumificiranom Lenjinu na Crvenom trgu. Kako počinje i završava njegov san poslušajte u prvom dijelu diptiha Dubravka Jelačića Bužimskog.

HRT – HR 1 — Subota, 30.01.2021 18:05

Vladimir Stojsavljević: KRADLJIVAC KNJIGA

Inspirirana stvarnim događajima originalna radijska drama V. Stojsavljevića ispisana je na tragu psihološkog trilera i drame glavnog lica, inteligentnog, manipulativnog i suicidalnog Alexa, mladića koji je svoje sposobnosti upotrijebio da opljačka najvrjednije knjige NSK. Drama je smještena u posljednji „čin“ Alexovog plana, kada shvaća da put kojim je krenuo nema izlaza. Redatelj Petar Vujačić glavnu je ulogu dodijelio Dadi Ćosiću da bi zajednički precizno kombinirali dvostruku putanju zločina s poniranjima u osjetljivu psihu glavnog lica. U tome im znatno asistira glazba Mare Marketa, zvučna slika ton majstora Srđana Nogića i igra ostalih glumaca kao što su Alma Prica, Marija Tadić i drugi.

HRT – HR 1 — Subota, 23.01.2021 18:05

Janko Leskovar: U trenutku (prema novelama Patnik i Bez doma)

Dvije Leskovarove novele u formi diptiha povezane su motivom trenutka u kojem je jedno lice (novela "Patnik") spoznalo smisao svog tragičnog života, a drugo lice (novela "Bez doma") promašenost u naizgled uredno posloženom životu. Dramaturški ključ adaptacija nalazi (potpisuje ju urednica) u unutrašnjim glasovima više protagonista, pa režija (Petar Vujačić) to obilato koristi da bi cijeli ugođaj pogurala u intimitet koji obiluje trenucima izobličenja. U glavnim ulogama tri sjajna glumca i znalca glume pred mikrofonom: Rakan Rushaidat, Zoran Čubrilo i Dražen Šivak.

Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave

Janko Leskovar: Misao na vječnost

Subota, 24.04.2021. 18:05 - 18:55

Radio drama na osnovi Leskovarove novele koja izmiče stilskom razdoblju realizma i najavljuje razdoblje moderne. U središtu je priče Đuro Martić, učitelj u hrvatskoj zabiti, kojega rastrganost između želja i ...

DOBRI ČOVJEK BAŽULEK
Subota, 01.05.2021. 18:05 - 18:53

Sve najave
Poslušajte