Arhiva slušaonice - Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Subota, 01.12.2018 23:30

Jasenka Bulj: Izgubljene tišine

U audio diptihu koji je Jasenka Bulj pripremila za Sliku od zvuka naizgled dokumentaristička bilješka zvukova iz prirode i iz gradskih privatnih i javnih prostora minimalističkim su montažnim intervencijama pomaknuti prema audio slici koja prije svega govori o umjetničinom doživljaja mjesta kojima se kreće, prema doživljaju koji, upravo u tom subjektivnom odmaku, sadrži i određenu kritičku notu prema suvremenom svijetu u kojem živimo.

HRT – HR 3 — Subota, 30.06.2018 23:30

Andro Giunio i Miodrag Gladović: Zvuk od zida

Zvukove audio instalacije švicarskog umjetnika Zimouna koja je bila postavljena u velikoj dvorani Pogona, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu, multimedijski umjetnici Andro Giunio i Miodrag Gladović koristili su kako bi oblikovali svoj audio rad. Dekonstruirali su zvuk izvorne instalacije i izolirali njegovu osnovnu jedinicu - udarac konopca o veliku plohu papira - te od nje sklopili svoju kompoziciju.

HRT – HR 3 — Subota, 23.06.2018 23:30

Grupa za nove narodne prakse: Ustenjavanje naroda

Nadovezujući se na tradiciju naricanja – prakse stiliziranog oplakivanja umrlih kako bi se okupljeni prepustili nekontroliranoj bujici emocija, nastale su hihotača i ustenjača – kolektivne prakse koje eksperimentiraju s dahom, glasom i tijelom, a mogu se prakticirati kao narodni običaj, terapeutska praksa i/ili improvizirano muziciranje sa zvukom i napjevom koji nastaje iz uzdisanja, jaukanja, kukanja, jecanja, stenjanja odnosno smijanja. Svoje hihotače i ustenjače za Sliku od zvuka izvela je Grupa za nove narodne prakse

HRT – HR 3 — Subota, 16.06.2018 23:30

Nadija Mustapic: 2 i 2

U audio radu “2 i 2” multimedijska umjetnica Nadija Mustapić pomoću fragmenata ih distopijskih romana konstruirala je dva svoja lika, odnosno dvije priče koje izgovara vlastitim glasom: jedan njezin lik zastupa tezu da su dva i dva četiri, a onaj protivnički tvrdi da je zbroj pet.

HRT – HR 3 — Subota, 09.06.2018 23:30

Toni Mijač: Pretvori se u uho

U ovoj emisiji Slike od zvuka možete čuti audio rad "Pretvori se u uho" multimedijskog umjetnika Tonija Mijača. Umjetnik je bilježio rečenice koje je čuo oko sebe, prisluškujući po kafićima. Ono što je zapisao iz kakofonije svakodnevnoga govora koristi kao materijal kojim oblikuje audio djelo otvorene strukture, koje se doživljava kao neograničena slagalica izgovorenih riječi.

HRT – HR 3 — Subota, 02.06.2018 23:30

Haris Sahačić: Gravitacija zvuka, Misli transmitera

Audio umjetnik Haris Sahačić, čija smo dva rada izabrali za ovu emisiju Slika od zvuka, rođen je u Sarajevu 1977. godine. 2011. diplomirao je dizajn medija - eksperimentalni radio, interface dizajn, europsku medijsku kulturu - na Fakultetu za umjetnost i dizajn na Sveučilištu Bauhaus u Weimeru. Kao autor mnogobrojnih radio performansa, featurea, radio drama, radijskih umjetničkih koncepcija, zvučnih eseja, dobio je stipendiju Sveučilišta Bauhaus u Weimaru i Fundacije Hans Böckler. Član je radio inicijative Bauhaus.fm i Udruge za kulturu i umjetnost Crvena.

Slika od zvuka
Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Umjetnost

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.