Arhiva slušaonice - Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Srijeda, 28.04.2021 16:03

Tko gradi vašu arhitekturu? – Kritički priručnik

Ovom emisijom završavamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem smo se bavili odnosom arhitekture i graditeljskog rada, a čija su okosnica bila predavanja održana na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja". Ciklus je bio usredotočen na povijesne primjere arhitektonskih projekata i graditeljskih opusa koji su redefinirali odnos projekta i gradnje – od antičkog Rima, preko Londona 19. stoljeća, do radikalnih južnoameričkih pokreta u drugoj polovici 20. stoljeća. Temu zaokružujemo suvremenim težnjama integralnom promišljanju projektantskog i graditeljskog rada, odnosno predstavljanjem rada grupe "Who Builds Your Architecture?" ili "Tko gradi vašu arhitekturu?"

HRT – HR 3 — Srijeda, 14.04.2021 16:03

Christine Wall: Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje Christine Wall naslovljeno "Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih". Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 14.04.2021 16:03

Federico Garcia Lammers: Kozmički rad – Eladio Dieste i radnici na gradilištu crkve Cristo Obrero

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Kozmički rad – Eladio Dieste i radnici na gradilištu crkve Cristo Obrero", arhitekta Federica Garcije Lammersa. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 07.04.2021 16:03

Davide Sacconi: Arhitektura kao praksa – O nasljeđu grupe Arquitetura Nova

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Arhitektura kao praksa – O nasljeđu grupe Arquitetura Nova" arhitekta Davidea Sacconija. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 31.03.2021 16:03

Paul Preissner: Američka površnost

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem se bavimo arhitekturom i graditeljskim radom. U prošloj emisiji predstavili smo rad Waltera Segala, britanskog arhitekta koji je koristeći svakodnevne, jeftine i standardizirane materijale razvio graditeljsku metodu koja je potaknula anarhistički samograditeljski pokret, a u današnjoj emisiji ponovno se bavimo običnim i svakodnevnim. Ovaj put vodimo vas u Sjedinjene države, istražujemo fenomen montažne drvene gradnje, a u nastavku možete poslušati predavanje "Američka površnost" arhitekta Paula Preissnera. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 24.03.2021 16:03

Hugh Strange: Walter Segal i beskompromisno pojednostavljenje graditeljskog procesa

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Walter Segal i beskompromisno pojednostavljenje graditeljskog procesa" arhitekta Hugha Strangea. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 10.03.2021 16:03

Georgios Eftaxiopoulos: Jedan hektar na tjedan – Kristalna palača, prilagodljivost i dekvalifikacija radne snage

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Jedan hektar na tjedan – Kristalna palača, prilagodljivost i dekvalifikacija radne snage" arhitekta Georgiosa Eftaxiopoulosa. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja", u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 10.03.2021 16:03

Katie Lloyd Thomas: Novi prostori rada – Specifikacija konkretnih proizvoda i uzlet građevinskih proizvoda u međuratnoj Velikoj Britaniji

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Novi prostori rada – Specifikacija konkretnih proizvoda i uzlet građevinskih proizvoda u međuratnoj Velikoj Britaniji" povjesničarke i teoretičarke arhitekture Katie Lloyd Thomas. Predavanje je održano u studenom 2020. godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 03.03.2021 16:03

Maria Shéhérazade Giudici: Hoc Opus, Hic Labor – Tehnologije vidljivoga i nevidljivoga u arhitekturi antičkog Rima

Ovom emisijom počinjemo novi ciklus autora Frane Petra Zovka, a u nastavku možete poslušati predavanje arhitektice Marije Shéhérazade Giudici naslovljeno "Hoc Opus, Hic Labor: Tehnologije vidljivoga i nevidljivoga u arhitekturi antičkog Rima", održano u studenom 2020. godine u sklopu simpozija "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 24.02.2021 16:03

Huda Tayob: Rasa, prostor i arhitektura

Ovom emisijom završavamo ciklus "Arhitektura i intersekcionalnost: dekolonizacija discipline", autorice Mire Stanić.

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave

Šireći modusi prakse 15.09.2021

Srijeda, 15.09.2021. 16:03 - 16:31

Položaji situacije i druge vrste smještenosti 22.09.2021,
Srijeda, 22.09.2021. 16:03 - 16:28

Jia Yi Gu - Oblici skrbi
Srijeda, 29.09.2021. 16:03 - 16:30

Sve najave
Poslušajte