Arhiva slušaonice - Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Srijeda, 14.04.2021 16:03

Christine Wall: Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje Christine Wall naslovljeno "Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih". Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 14.04.2021 16:03

Federico Garcia Lammers: Kozmički rad – Eladio Dieste i radnici na gradilištu crkve Cristo Obrero

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Kozmički rad – Eladio Dieste i radnici na gradilištu crkve Cristo Obrero", arhitekta Federica Garcije Lammersa. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 07.04.2021 16:03

Davide Sacconi: Arhitektura kao praksa – O nasljeđu grupe Arquitetura Nova

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Arhitektura kao praksa – O nasljeđu grupe Arquitetura Nova" arhitekta Davidea Sacconija. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 31.03.2021 16:03

Paul Preissner: Američka površnost

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem se bavimo arhitekturom i graditeljskim radom. U prošloj emisiji predstavili smo rad Waltera Segala, britanskog arhitekta koji je koristeći svakodnevne, jeftine i standardizirane materijale razvio graditeljsku metodu koja je potaknula anarhistički samograditeljski pokret, a u današnjoj emisiji ponovno se bavimo običnim i svakodnevnim. Ovaj put vodimo vas u Sjedinjene države, istražujemo fenomen montažne drvene gradnje, a u nastavku možete poslušati predavanje "Američka površnost" arhitekta Paula Preissnera. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 24.03.2021 16:03

Hugh Strange: Walter Segal i beskompromisno pojednostavljenje graditeljskog procesa

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Walter Segal i beskompromisno pojednostavljenje graditeljskog procesa" arhitekta Hugha Strangea. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 10.03.2021 16:03

Georgios Eftaxiopoulos: Jedan hektar na tjedan – Kristalna palača, prilagodljivost i dekvalifikacija radne snage

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Jedan hektar na tjedan – Kristalna palača, prilagodljivost i dekvalifikacija radne snage" arhitekta Georgiosa Eftaxiopoulosa. Predavanje je održano u studenom prošle godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja", u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 10.03.2021 16:03

Katie Lloyd Thomas: Novi prostori rada – Specifikacija konkretnih proizvoda i uzlet građevinskih proizvoda u međuratnoj Velikoj Britaniji

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje "Novi prostori rada – Specifikacija konkretnih proizvoda i uzlet građevinskih proizvoda u međuratnoj Velikoj Britaniji" povjesničarke i teoretičarke arhitekture Katie Lloyd Thomas. Predavanje je održano u studenom 2020. godine na simpoziju "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 03.03.2021 16:03

Maria Shéhérazade Giudici: Hoc Opus, Hic Labor – Tehnologije vidljivoga i nevidljivoga u arhitekturi antičkog Rima

Ovom emisijom počinjemo novi ciklus autora Frane Petra Zovka, a u nastavku možete poslušati predavanje arhitektice Marije Shéhérazade Giudici naslovljeno "Hoc Opus, Hic Labor: Tehnologije vidljivoga i nevidljivoga u arhitekturi antičkog Rima", održano u studenom 2020. godine u sklopu simpozija "Bog je u detalju: Rad, arhitektura i politika građenja" u organizaciji londonske arhitektonske škole Architectural Association.

HRT – HR 3 — Srijeda, 24.02.2021 16:03

Huda Tayob: Rasa, prostor i arhitektura

Ovom emisijom završavamo ciklus "Arhitektura i intersekcionalnost: dekolonizacija discipline", autorice Mire Stanić.

HRT – HR 3 — Srijeda, 06.01.2021 16:03

Samia Henni: Antikolonijalne obveze, 1.dio

Ovom emisijom započeli smo tematski ciklus naziva "Arhitektura i intersekcionalnost: dekolonizacija discipline" autorice Mire Stanić.

HRT – HR 3 — Srijeda, 09.12.2020 16:03

Bata, 1. dio: Organizirani grad

Ovom emisijom počinjemo tematski ciklus autora Tomislava Pavelića posvećen graditeljskom djelovanju tvrtke Bata, a kao primjer poslužit će nam Batini gradovi-pogoni u Zlinu u Češkoj i u Vukovaru u Hrvatskoj.

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave
Christine Wall: Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih

Christine Wall: Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih

Srijeda, 21.04.2021. 16:03 - 16:35

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a u današnjoj emisiji možete poslušati predavanje Christine Wall naslovljeno "Gradnja brutalizma – Izvedba 'in situ' betona u Londonu 1960-ih". Predavanje je održano u ...

Tekstovi Smiljana Radića, 1. dio
Srijeda, 05.05.2021. 16:03 - 16:31

Tekstovi Smiljana Radića, 2. dio
Srijeda, 12.05.2021. 16:03 - 16:34

Sve najave