Arhiva slušaonice - Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Srijeda, 23.09.2020 16:03

Janek Ozmin: Garaža – Održavanje i rod

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. I dalje se bavimo temom održavanja i arhitekture, a u današnjoj emisiji možete poslušati esej "Održavanje i rod" autora Janeka Ozmina. Esej je objavljen u knjizi "Arhitektura i feminizmi: Ekologije, ekonomije, tehnologije", koju su uredile Hélène Frichot, Catharina Gabrielsson i Helen Runting, a koju je 2018. godine objavila izdavačka kuća Routledge.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 21.09.2020 16:03

Kim Trogal: Skrb – Stvaranje zajedničkih dobara, stvaranje veza, I. dio

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka koji smo započeli održavanjem, a nastavili temom arhitekture i skrbi u širem smislu. U ovoj emisiji možete poslušati prvi dio eseja "Skrb: Stvaranje zajedničkih dobara, stvaranje veza" autorice Kim Trogal. Esej je izvorno objavljen u knjizi "Socijalna (re)produkcija arhitekture: Politike, vrijednosti i djelovanja u suvremenoj praksi" koju je autorica uredila s Doinom Petrescu, a koju je 2017. godine publicirala izdavačka kuća Routledge.

HRT – HR 3 — Srijeda, 16.09.2020 16:03

Catharina Gabrielsson: Kritički potencijal kućanskog rada

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka posvećen održavanju i arhitekturi, a u današnjoj emisiji možete poslušati esej "Kritički potencijal kućanskog rada" arhitektice, istraživačice i kustosice Catharine Gabrielsson. Esej je objavljen u knjizi "Arhitektura i feminizmi: Ekologije, ekonomije, tehnologije", koju su s autoricom uredile Hélène Frichot i Helen Runting, a koju je 2018. godine objavila izdavačka kuća Routledge.

HRT – HR 3 — Srijeda, 09.09.2020 16:03

Hilary Sample: Arhitektura održavanja, II. dio

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. Ciklus smo otvorili temom održavanja – nevidljivim procesima koji proizlaze iz arhitektonskog projekta te sudjeluju u reprodukciji mnogobrojnih ekonomskih i društvenih odnosa, a u današnjoj emisiji možete poslušati ulomak iz knjige "Arhitektura održavanja" ("Maintenance Architecture") američke arhitektice Hilary Sample, objavljene 2016. godine u izdanju nakladničke kuće The MIT Press.

HRT – HR 3 — Srijeda, 22.07.2020 16:03

P. V. AURELI: MANFREDO TAFURI, ARCHIZOOM, SUPESTUDIO I KRITIKA ARHITEKTONSKE IDEOLOGIJE 27.06.2018

Ovom emisijom zaključujemo ciklus autorice Vesne Vuković posvećen odnosu arhitekture i ideologije. Slušat ćemo esej P.V. Aurelija: Manfredo Tafuri Archizoom, Superstudio i kritika arhitektonske ideologije.

HRT – HR 3 — Srijeda, 15.07.2020 16:03

MANFREDO TAFURI: PRILOG KRITICI ARHITEKTONSKE IDEOLOGIJE, 3. DIO 20.06.2018

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autorice Vesne Vuković posvećen odnosu arhitekture i ideologije. U emisiji koja slijedi slušat ćemo treći, zaključni dio eseja talijanskog marksističkog povjesničara i teoretičara arhitekture, Manfreda Tafurija pod naslovom Prilog kritici arhitektonske ideologije.U njemu Tafuri zastupa tezu kako arhitektura ne može prkositi kapitalističkom razvoju zbog svog inherentnog i nužnog odnosa s kapitalističkim strukturama. Razrađuje je analizirajući arhitektonske ideologije od razdoblja prosvjetiteljstva do kasnog modernizma, posebno se usredotočujući na genezu racionalnog plana koji se manifestira u velegradskoj strukturi. U ovom, zaključnom dijelu okrenut će se Le Corbusierovoj ideji arhitekta kao organizatora da bi pregled zaokružio odnosom između suvremene arhitekture s jedne te ekonomije i kapitalizma s druge strane.

HRT – HR 3 — Srijeda, 08.07.2020 16:03

MANFREDO TAFURI: PRILOG KRITICI ARHITEKTONSKE IDEOLOGIJE, 2. DIO 13.06.2018

Nastavljamo ciklus autorice Vesne Vuković posvećen odnosu arhitekture i ideologije. U emisiji koja slijedi slušat ćemo drugi dio eseja talijanskog marksističkog povjesničara i teoretičara arhitekture, Manfreda Tafurija pod naslovom Prilog kritici arhitektonske ideologije, objavljenog u časopisu Contropiano 1969. godine.

HRT – HR 3 — Srijeda, 01.07.2020 16:03

MANFREDO TAFURI: PRILOG KRITICI ARHITEKTONSKE IDEOLOGIJE, 1. DIO 06.06.2018

U ovoj emisiji, kojom počinjemo novi tematski ciklus autorice Vesne Vuković, slušamo prvi dio eseja Prilog kritici arhitektonske ideologije talijanskog teoretičara i povjesničara arhitekture Manfreda Tafurija.

HRT – HR 3 — Srijeda, 06.05.2020 16:03

Hilary Sample: Arhitektura održavanja, I. dio

Poštovani slušatelji, ovom emisijom počinjemo novi ciklus autora Frane Petra Zovka. U prethodnim ciklusima često smo se bavili odnosom arhitekture i gradnje, tj. proizvodnim odnosima koji nastaju na putu od papirnatog projekta do njegove materijalizacije, a koji su unatoč ključnoj poziciji u proizvodnji izgrađenog okoliša u arhitektonskom diskursu ostali ( odnosno postali) tek marginalno prisutni. Ovaj ciklus, u kojem fokus premještamo na život zgrada nakon njihova dovršenja, otvaramo temom održavanja – nevidljivim procesima koji također proizlaze iz arhitektonskog projekta te reproduciraju brojne ekonomske i društvene odnose.

HRT – HR 3 — Srijeda, 29.04.2020 16:03

Claire Napawan, Ellen Burke, Sahoko Yui: Ženski rad: Ekofeministički pristup projektiranju okoliša

Poštovani slušatelji, ovom emisijom završavamo ciklus autorice Mire Stanić koji se bavi suvremenim tendencijama u promišljanju i proizvodnji grada, od kritike sigurnosti kao prevladavajuće mjere u projektima javnih prostora, do fenomena apstraktnog prostora informacijske i komunikacijske tehnologije koji postaje ključan za reprodukciju urbanog prostora.

HRT – HR 3 — Srijeda, 08.04.2020 16:03

Alexander Vasudevan: Autonomni grad, 2. dio

Nastavljamo ciklus autorice Mire Stanić koji se bavi suvremenim tendencijama u promišljanju i proizvodnji grada.

HRT – HR 3 — Srijeda, 01.04.2020 16:03

Alexander Vasudevan: Autonomni grad, 1. dio

Nastavljamo ciklus autorice Mire Stanić koji se bavi suvremenim tendencijama u promišljanju i proizvodnji grada.

HRT – HR 3 — Srijeda, 25.03.2020 16:03

Ujijji Davis: Dno: nastanak i nestanak afroameričkih urbanih krajolika

Nastavljamo smo ciklus autorice Mire Stanić koji se bavi suvremenim tendencijama u promišljanju i proizvodnji grada.

HRT – HR 3 — Srijeda, 18.03.2020 16:03

Dubravka Sekulić: Legalno hakiranje i prostor

Nastavljamo ciklus autorice Mire Stanić koji se bavi suvremenim tendencijama u promišljanju i proizvodnji grada.

HRT – HR 3 — Srijeda, 11.03.2020 16:03

Don Mitchell: Protiv sigurnosti, protiv zaštite, 2. dio

Nastavljamo ciklus autorice Mire Stanić koji se bavi suvremenim tendencijama u promišljanju i proizvodnji grada.

HRT – HR 3 — Srijeda, 04.03.2020 16:03

Don Mitchell: Protiv sigurnosti, protiv zaštite, 1. dio

Ovom emisijom počinjemo ciklus autorice Mire Stanić koji se bavi suvremenim tendencijama u promišljanju i proizvodnji grada, od kritike sigurnosti kao prevladavajuće mjere u projektima javnih prostora, do fenomena apstraktnog prostora informacijske i komunikacijske tehnologije koji postaje ključan za reprodukciju urbanog prostora.

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave
Elke Krasny: Arhitektura i skrb

Elke Krasny: Arhitektura i skrb

Srijeda, 30.09.2020. 16:03 - 16:30

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. Ciklus smo započeli temom održavanja u arhitekturi, a u drugom dijelu bavimo se arhitekturom i skrbi u širem smislu. U današnjoj emisiji možete poslušati ...

Stephen Graham i Nigel Thrift: Izvan pogona – Razumijevanje popravaka i održavanja, I. dio
Srijeda, 07.10.2020. 16:03 - 16:28

Stephen Graham i Nigel Thrift: Izvan pogona – Razumijevanje popravaka i održavanja, II. dio
Srijeda, 14.10.2020. 16:03 - 16:30

Sve najave