Arhiva slušaonice - Susret u dijalogu

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 11.02.2019 09:05

Emisija 11.02.2019.

Uz blagdan Stepinčeva u emisiji "Susret u dijalogu" obnovit ćemo sjećanje na život i mučeništvo blaženog Alojzija Stepinca i govoriti o njegovoj kanonizaciji koju Crkva i hrvatski narod očekuju. Potražit ćemo odgovore na pitanja - koliko je važno s vjerske, ali i političke strane da se dovrši proces Stepinčeve kanonizacije? Tražit ćemo odgovore i na još uvijek često postavljana pitanja o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca u spašavanju Židova i Srba tijekom rata, o njegovom odnosu prema NDH i komunističkom režimu, o montiranom procesu i zatočeništvu, te o mučeničkoj smrti i nepokolebljivoj vjeri i hrabrosti "najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata." U emisiji gostuju: američka povjesničarka dr. sc. Esther Gitman; rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i župnik župe Presvetoga Trojstva u Stepinčevu rodnom Krašiću vlč. Ivan Vučak. Emisiju uređuje i vodi Ana Dagelić.

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 04.02.2019 09:05

Dan života - Savjest

"Savjest u svjetlu zakona ljubavi" - tema je ovogodišnjega Dana života koji je u Katoličkoj Crkvi proslavljen jučer. Što je i kako se formira savjest? Može li se čovjek ponašati protiv savjesti, a da toga nije svjestan? Je li savjest moguće odgajati? Ograničava li se u Hrvatskoj pravo na priziv savjesti? Tko je sve pozvan na javno protivljenje donošenja zakona o obavljanju abortusa i eutanazije? O tim pitanjima u emisiji raspravljaju: mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, prof. dr. Aleksandra Korać Graovac s Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Maša Kletuš, voditeljica Kuće ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Urednica je Tanja Baran.

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 28.01.2019 09:05

Emisija 28.01.2019.

Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva, tema je koja je na Teološko-pastoralnom tjednu ponuđena na promišljanje teolozima i pastoralnim djelatnicima. Je li odnos Crkve proročki ili konformistički kad je riječ o političkim, gospodarskim, društvenim ili svjetonazorskim pitanjima? Kako se zauzeti za veće dobro? Koje su to situacije u našemu društvu kada je Crkva bila proročki glas? Je li molitva za žrtve holokausta ispred zagrebačke katedrale i govor kardinala Bozanića - proročki glas Crkve, kao i susret episkopa SPC i katoličkih biskupa u Požegi? Jesu li to znakovi vremena i što nam oni govore? Kakav je stav Crkva zauzela kada je trebalo govoriti o korupciji, nepravdama u društvu? Kako se postavlja prema aferama u samoj Crkvi? Kako pred izazovima suvremenih migracija? U emisiji gostuju: dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu dr. Mario Cifrak, teolog, direktor Kršćanske sadašnjosti dr. Stjepan Brebrić i pravnik, angažirani vjernik laik dr. Neven Šimac. Urednica emisije je Blaženka Jančić.

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 21.01.2019 09:05

Emisija 21.01.2019.

"Dobra je politika u službi mira" - poručio je nedavno papa Franjo. Što je to dobra politika, koji su njeni sadržaji, potiče li hrvatska politika sudjelovanje mladih i povjerenje u drugoga, zašto politika ima poroke? Na ta pitanja u emisiji "Susret u dijalogu" odgovaraju predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Branko Hrg, glavni urednik Radio Marije i predavač duhovnosti na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti isusovac mr. sc. Stjepan Fridl te komunikolog s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Danijel Labaš. Urednica i voditeljica je Tanja Baran.

Susret u dijalogu
Susret u dijalogu

HRT – HR 1 — Religija

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Najave

Susret u dijalogu

Ponedjeljak, 18.02.2019. 09:05 - 09:55

Hrvatskim građanima obitelj je najvažnija životna stvarnost, brak ne smatraju zastarjelom institucijom. Od institucija najviše vjeruju vojsci i odgojno obrazovnom sustavu, najmanje povjerenje dali su Saboru i političkim strankama. U ...

Sve najave
Poslušajte

Emisija 11.02.2019.
Ponedjeljak, 11.02.2019 09:05

Dan života - Savjest
Ponedjeljak, 04.02.2019 09:05

Emisija 28.01.2019.
Ponedjeljak, 28.01.2019 09:05

Emisija 21.01.2019.
Ponedjeljak, 21.01.2019 09:05