162.rođendan velikog Nikole Tesle

162.rođendan velikog Nikole Tesle

Davor Visnjic/PIXSELL

Devetu godinu zaredom, a u u povodu 162.rođendana Nikole Tesle, Udruga "Nikola Tesla- Genij za budućnost" organizira trodnevnu manifestaciju "Tesla and friends" koja je započela jučer, a nastavila se i danas polaganjem cvijeća uz njegov spomenik na križanju Tesline, Masarikove i Preradovićeve ulice.

"Svijet mora biti mjesto jednakih u dostojanstvu i poštovanju čovjeka" krilatica je jednog od nedvojbeno najvećih umova s kraja 19. i početka 20.stoljeća. A da su naš grad pa i zemlja bili mali za Teslin genijalni um prisjetio se i gradonačelnik Milan Bandić.

U gradskom magistratu, zastupnici u gradskoj skupštini ga uopće nisu razumjeli, on je rekao da kao rođeni sin svoje zemlje ima moralnu dužnost da pomogne svojoj zemlji, istaknuo je gradonačelnik Bandić i dodao. Tada je riječ bila o njegovim izumima, njegovoj struji, htio je pomoći svome Zagrebu, no 1892. ga nisu razumjeli pa je otišao u Prag pa potom u SAD, a slična podudarnost je i danas u skupštini gdje neki ne razumiju, to je naša stvarnost, zaključio je Bandić.

Trodnevna manifestacija posvećena genijalcu iz Smiljana nastavlja se i danas tijekom dana te sutra najavila je predsjednica Udruge "Nikola Tesla-genij za budućnost" Dragica Mihajlović.  Večeras je i svečani program s početkom u 19 sati u hotelu Esplanade, a poslije toga je koncert čuvenog argentinskog tenora Jose Curaa, sutra se program nastavlja međunarodnom konferencijom Tesla u Zagrebu u Komori Zagreb. 

Iako po rođenju Hrvat, a po korijenima Srbin često se polemizira oko nacionalnosti ovog velikog znanstvenika, no jedno je sigurno oko njegovih briljantnih ideja i izuma dvojbe nema!