56. Vinkovačke jeseni spremne na sve okolnosti

56. Vinkovačke jeseni spremne na sve okolnosti 56. Vinkovačke jeseni spremne na sve okolnosti

56. Vinkovačkih jeseni trebale bi se održati od 10. do 19. rujna, najavljeno je na konferenciji za novinare Organizacijskog odbora te manifestacije. Bit će otvorene glazbeno-scenskom priredbom uz tematski stih „Ide dika, kapu najerio…“.

"Manifestacija koja je postala jedna od najvećih događanja tradicijske kulture davno je prešla i granice naše zemlje, prošle godine održana je u posebnim okolnostima zbog pandemije, a ove godine biti će spremna na sve okolnosti", uvjereni su organizatori. Planirana su brojna događanja kao što su Folklorne večeri od 10. do 15. rujna, zatim su 11. i 12. rujna na programu Dječje vinkovačke jeseni, Svečanost otvorenja je 17. rujna, Državna smotra izvornog hrvatskog folklora 18. i 19. rujna, a ona najznačajnija priredba odnosno Svečani mimohod sudionika i konjskih zapreka na rasporedu je u nedjelju 19. rujna. Tu su još i popratna događanja kao što je Vinski grad, Slavonski sokak, te različiti zabavni programi i gastronomska ponuda.
Svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni održati će se, kako je naveo autor Marko Sabljaković, glazbeno-scenskom priredbom uz tematski stih „Ide dika, kapu najerio…“, koji donosi prikaz negdašnjeg života s početka 20-ih godina prošlog stoljeća. “Scenarij je posvećen odjevnom predmetu svakoga Šokca, njegovoj kapi, povezujući radnju i lica s njezinom životnom značajnošću. Niz događaja poput vinkovačkoga crkvenog goda na dan sv. Ivana Nepomuka, prikaz ophoda otočkih kraljica, odnosno kraljičara, polaganje kamena temeljca za izgradnju Hrvatskoga doma u Vinkovcima, a potom i pučka svečanost povodom njegova svečanoga otvorenja 2. rujna 1923. godine kad je vinkovačkim ulicama održan kako ga tada nazvaše Cvjetni korzo, bit će prožeti u zaokruženoj sadržajnoj cjelini scenarija protkanoj tradicijskim karakteristikama slavonskoga podneblja. Akteri su zbivanja mnoga lica, a posebnu će pažnju zaokupiti mlada gospojica, učiteljica, tek došljakinja u Vinkovcima, ali i povratak 30-godišnjega šumara-lugara u rodni mu grad. Posebnost je ispreplitanje radnje neočekivanom im sudbinom. Događaje prati mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata kao i ruho narodno u službi obilježja baštine predaka nam”, rekao je Sabljaković predstavljajući scenarij. Tema večeri otvorenja, naglasio je, stih je istoimena tzv. starovinskog svatovca zabilježena u Starim Mikanovcima, koji se izvodio do 1950-tih godina. Godine 2010. zapisan je i tonski prilagođen prema usmenome kazivanju i pjevanju jedne mještanke.

Gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je svima koji su doprinijeli da prošlogodišnje, 55. Vinkovačke jeseni budu organizirane na najbolji mogući način i uz pomoć tehnologije, ali i dobrih ideja organizatora, stignu u sve krajeve Hrvatske. Vinkovačke su jeseni prošle godine održane u specifičnim okolnostima, ali su unatoč svemu, kako je rekao, bile uspješne. “Bez obzira što su održane u nešto kraćem obliku i uz nužno pridržavanje svih epidemiloških mjera, prošle Jeseni ponovno su pokazale da su najveća manifestacija u Hrvatskoj. Ova naša najznačajnija i najpoznatija manifestacija, koja je prerasla u jedan od najvećih događaja tradicijske kulture u Europi ide dalje, stoga sam siguran kako će 56. Vinkovačke jeseni biti spektakl koji će zadovoljiti ukuse svih onih koji će tih dana boraviti u Vinkovcima. Ponovno ćemo pokazati onu našu gostoljubivost i veliko srce vinkovačko, a na ponos i radost svih Vinkovčana i Vinkovčanki koji vole Vinkovačke jeseni, koji drže do tradicije i bez kojih Jeseni ne bi bile ono što su danas”, poručio je gradonačelnik.