73. obljetnica pokolja u Gatima

73. obljetnica pokolja u Gatima

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, 1. listopada 2015.(četvrtak), u 10.30 sati kod župne crkve sv. Ciprijana u Gatima obilježit će se 73. obljetnica pokolja stanovništva u tom mjestu.

1. listopada 1942. godine združene snage talijanske vojske i četnika popa Đujića izvršili su stravičan zločin nad hrvatskim pukom u Gatima, kada je mučki ubijeno 96 osoba (od toga osmero djece), a selo spaljeno.

Sveta misa zadušnica za sve ubijene je u 10.30 sati u župnoj crkvi sv. Ciprijana, a predvodit će je profesor don Jenko Bulić uz pomoć mjesnog župnika i poljičkog dekana don Vlade Đuderije i ostalih svećenika.

Komemoracija s polaganjem vijenaca je kod Župne crkve u 11.30 sati, a u 12.15 sati je predviđeno druženje preživjelih svjedoka zločina, obitelji žrtava i mještana s gostima i uzvanicima ispred Povijesnog muzeja Poljica i župne crkve sv. Ciprijana.

Organizatitori komemoracije su Grad Omiš, Župni ured Gata i Mjesni odbor Gata, a u komemoraciji će sudjelovati i učenici Osnovne škole “1. listopada 1942.”.

Komentari