75. obljetnica 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske

75. obljetnica 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske

Sandra Simunović/PIXSELL

U povodu 75. obljetnice formiranja X. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, izaslanstvo Grada Zagreba zajedno sa Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije, položili su vijence kod Grobnice narodnih heroja.

Tom je prigodom gradonačelnik Milan Bandić izjavio da je antifašistički pokret u Hrvatskoj bio najjači na prostorima bivše Jugoslavije jer je od 11 korpusa njih pet konstituirano na prostoru Hrvatske.

- Hrvati su i građani Republike Hrvatske dali najveći doprinos pobjedi antifašističke koalicije i oni koji misle da 2. svjetski rat nije završio, on je davno završio. Hrvatska je u tom ratu pobijedila i da nije bilo antifašizma, da nije bilo ZAVNOH-a i da nije bilo hrvatske pobijede na strani antifašističke koalicije mi danas ovdje ne bi stajali, kao što da nije bilo branitelja u Domovinskom ratu i prvog hrvatskog predsjednika koji je također bio partizanski general i antifašist, mi danas ne bi imali Hrvatsku. - Naglasio je gradonačelnik.