Astronomski centar Rijeka obilježava Dan planetarija

Astronomski centar Rijeka obilježava Dan planetarija

Foto: Pixsell

Međunarodni dan planetarija obilježava se u Astronomskome centru Rijeka na Gornjoj Vežici. ACR u projektu sudjeluje deveti put, a njihov je program istaknut kao najbolji primjer - praksa za Međunarodni dan planetarija, na mrežnoj stranici Međunarodne udruge planetarija.

Dan planetarija održava se diljem svijeta od 1995. godine kako bi se popularizirali planetariji i udruživanje strukovnih institucija. Tijekom dosadašnjih programa riječki Astronomski centar posjetilo je više od 1500 ljudi. Ulaznice danas koštaju prigodnih 10 kuna za sve posjetitelje za filmove i interaktivni show u digitalnom planetariju, dok je dodatni program besplatan.

Sve je počelo jutros u 9:30 svemirskom pričaonicom u suradnji s Udrugom za promicanje dobrobiti djece "Portić - tete pričalice" i nastavilo se "Zvjezdanom igrom" te prikazivanjem filmova "Putovanje male zvijezde" i "Potraga za tamom". Večernji program održava se od 19 do 21:30. Prof. dr. Rajka Jurdana Šepić čitat će poeziju pod kupolom planetarija u programu naslovljenom "Zvjezdani stihovi i svemirski pejzaži". Predviđen je i program orijentacije po noćnom nebu, koje će večeras, očito, biti oblačno.

Uoči obilježavanja Međunarodnoga dana planetarija Ivica Vrkić razgovarao je s voditeljicom riječkoga Astronomskog centra Andreom Cvitan:

Međunarodni dan planetarija, pripremio Ivica Vrkić

Komentari