Autohtoni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi

Autohtoni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi Autohtoni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi

Krčki pršut, krčko maslinovo ulje, lički pršut, zagorski puran, neretvanska mandarina, baranjski kulen i poljički soparnik, samo su neki od dvanaest hrvatskih autohtonih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Do kraja godine trebalo bi ih biti i više, čulo se na 2. stručnom skupu  u Osijeku posvećenom toj temi. Organizirali su ga Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Ministarstvo poljoprivrede te Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru. 

Ulazak u europski registar zaštićenih autohtonih proizvoda izvjestan je za ličku janjetinu, pašku sol, meso s tiblice i slavonski med koji su tijekom ljeta dobili prijelaznu oznaku,  rekao je pomoćnik ministar poljoprivrede  Zdravko Barač te dodao kako se unatoč uloženim prigovorima sa slovenske strane za varaždinsko zelje, slavonski kulen i istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i tu nada pozitivnom ishodu: "za koji isto vjerujem da će završetak tih pregovora rezultirati zaštitom kako su to i tražile naše skupine proizvođača. Drugim riječima očekujem da ćemo do kraja ove godine imati 18 proizvoda zaštićenih na europskoj razini."

Postupak zaštite nije nimalo jednostavan. Ministarstvo preporučuje udruživanje kako bi se lakše došlo do cilja. Miodrag Komlenić iz Udruge proizvođača „Baranjski kulen“:"To je dodana vrijednost jednom proizvodu koji inicijalno ima svoju cijenu, tržište i potentan je. Rekao bih kako je od mesnih proizvoda uz pršut, najpoznatiji i najpriznatiji naš kulen". 

Uz niz pozitivnih gospodarskih  učinaka kao što su prepoznatljivost, razvoj određenog prostora i jačanje turističke ponude te veća mogućnost izvoza, vrlo je važan je i socijalni aspekt-sprječavanje odljeva stanovništva iz regije.

"Kod zaštite soparnika pokrenuli smo proizvodnju blitve i luka. Proizvodnja se udesetorostručila, što znači da se ljudi pomalo vraćaju na sela", rekao je potpredsjednik udruge Poljički soparnik Petar Rodić.

Valja istaknuti kako je danas ukupno 1360 proizvoda zaštićenih na razini Europske unije. Prvu europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj dobio je Krčki pršut.        

Kako bi se naglasila važnost zaštite autohtonih proizvoda i bolje informirali potrošači, Hrvatski je sabor donio odluku da se 14. travnja obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.