BBC-jevi skečevi i Alan Ford u Saboru

BBC-jevi skečevi i Alan Ford u Saboru

Saborska rasprava na kojoj je premijer Zoran Milanović predstavio zastupnicima prijedlog proračuna za iduću gocinu nije prošla bez usporedbe s likovima iz stripa Alan Ford. Zanimljiv je bio i duel između premijera i HDZ-ovca Borića, koji je ustvrdio da je Vlada odustala od našega financijskog suvereniteta.

Proračun je, kaže laburist Branko Vukšić, politički dokument koji otkriva karakter vlasti, a iz proračuna za 2014. iščitava se da hrvatska Vlada zauzima ekonomsku strategiju koju uspješne države zaobilaze u velikom krugu. Hrvatska je 2013. potrošila ne na reforme i strateške projekte, već na lutanje, tvrdi Vukšić i proziva Kukuriku koaliciju da je trebala dvije godine za otrežnjenje. Predizborni slogan 'Visoku nezaposlenost zamijeniti visokim BDP-om' danas zvuči kao da ga je smislio Grunf iz stripa Alan Ford, ocijenio je Vukšić upozoravajući da bi broj nezaposlenih sa sadašnjih 356 tisuća do konca godine mogao narasti na 370 tisuća, a na proljeće iduće godine i na 'magičnih' 400 tisuća nezaposlenih. 'Kad već tako često koristite alanfordovske likove, Vi mene podsjećate na Boba Rocka, mrzovoljnog mrguda koji ima neku socijalnu osjetljivost, ali nikako ništa ne riješi', uzvratio mu je Marin Jurjević (SDP).

Premijer se nasmijao dok ga je HDZ-ov Josip Borić optuživao da ne pruža dovoljan otpor Europskoj komisiji i proceduri prekomjernog deficita. 'Postoji točka u kojoj demagogija prelazi u skeč u najboljoj maniri BBC-a, a vi ste napravili skeč', rekao je Milanović HDZ-ovu zastupniku.