Bravo za novog "Orašara" koji je podijelio riječku publiku!

Bravo za novog "Orašara" koji je podijelio riječku publiku!

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Premijera omiljenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog "Orašar", u koreografiji Maura de Candije i pod dirigentskim vodstvom Pavla Zajceva, sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci podijelio riječku publiku.

Svatko tko je dolaskom na novoga riječkog "Orašara" očekivao klasično božićno baletno uprizorenje jednog od najizvođenijih baleta, ostao je iznenađen. Jer ovo je bila prekrasna priča koja je tražila misaonu transformaciju u današnje doba.

Koreograf Mauro de Candija ispričao je cjelovitu i zanimljivu priču fantastičnom i vrlo zahtjevnom koreografijom koja je u svakom trenutku korespondirala s glazbom. Scenografija, kostimi, dizajn svjetla i uigrani plesači, dinamična igra svakog protagonista, zadivljujuće pretapanje stvarnosti i sna, sve je to emotivno djelovalo na publiku do posljednjeg tona i pokreta.

Sjajan orkestar pod vodstvom maestra Zajceva upotpunio je izuzetno zanimljivu izvedbu u kojoj su se plesači dokazali kao izvrsni solisti jer su se neprestano morali izmjenjivati u plesu na špicama i na ravnim petama. U ulozi Marie, čista, sigurna na špicama i sjajna u svakom svom pokretu, ali i glumački uvjerljiva, bila je Maria del Mar Hernandez, a uz nju izvrsni Hugo Rodrigues kao Drosselmeyer i Ali Tabbouch kao Orašar.

Na izlasku je u razgovorima dio publike žalio za klasičnim Orašarom, ali je drugi dio publike, uz sitnu djecu, bio oduševljen ovim posve novim, drugačijim Orašarom. Uostalom, mi smo zaista riječko kazalište, HNK Ivana pl. Zajca. Zato, bravo za novog "Orašara"!

Orašar, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari