Capelli: Uvodimo Cro karticu za financiranje godišnjih odmora naših građana

Capelli: Uvodimo Cro karticu za financiranje godišnjih odmora naših građana Capelli: Uvodimo Cro karticu za financiranje godišnjih odmora naših građana
Ministar turizma Gari Capelli (Foto: Pixsell) Ministar turizma Gari Capelli (Foto: Pixsell)

Dva milijuna Hrvata ne ide na odmor (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Dva milijuna Hrvata ne odlazi na godišnji odmor, rekao je danas u programu Radio Rijeke ministar turizma Gari Capelli. Za iduću je godinu najavio novi socijalno-turistički program poticanja domaćeg turizma putem Cro kartice.

Riječ je o vaučerima kojima bi tvrtke poticale zaposlenike da koriste odmore u pred i post sezoni, na moru ili na kontinentu, a dio troška bi refundiralo Ministarstvo financija. "Cro kartica je poticanje domaće potrošnje. Ovih dana ćemo uputiti prijedlog i konkretan iznos Ministarstvu financija koje bi trebalo refundirati novac tvrtkama, a danas u Bolu imamo prezentaciju Cro kartice s kojom ćemo sigurno potaknuti barem dio građana, od ta dva milijuna, da idu na godišnji odmor unutar Hrvatske", kaže ministar.

Ovo je jedna od najuspješnijih turističkih sezona, ostvareno je 10 milijardi eura prihoda, no iza tih zastora stoji mnogo problema u turizmu, dodaje Capelli. "Strategija turizma do 2020. godine, donesena u Saboru prije nekoliko godina, predviđa godišnji prihod od turizma u iznosu od 15 milijardi eura. Da bismo to ostvarili, mora se dogoditi nešto posebno, jedan kvalitetan pomak. Napredak u turizmu mora postojati, ne možemo se više bazirati na suncu i moru jer je konkurencija nemilosrdna", ističe. 

Među prvim potezima, Capelli je najavio i izmjene zakona o turističkom zemljištu. "Turističko zemljište se riješilo kvalitetno što se tiče hotela. Međutim, ostalo je nedorečeno po pitanju kampova. Korisnici koji ostvaruju prihod preko koncesija žele ići u daljnje investicije, no pitanje je hoće li netko investirati u tuđe zemljište. Radnu skupinu sazvat ćemo već idući tjedan da pokušamo do kraja godine pronaći kvalitetno rješenje u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom jer tu postoje velike mogućnosti za investiranje, a to Hrvatskoj trenutno najviše treba", zaključuje ministar Capelli. Poslušajte razgovor što ga je s ministrom turizma vodila Neva Funčić:

Tris: ministar turizma Gari Capelli, pripremila Neva Funčić

Komentari