Dan državnosti obilježava se diljem zemlje, položeni vijenci u Istri

Dan državnosti obilježava se diljem zemlje, položeni vijenci u Istri

(foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Diljem zemlje slavi se Dan državnosti Republike Hrvatske, u spomen na saborsku odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske, donesenu prije 28 godina. I u istarskim gradovima i općinama obilježava se Dan državnosti.

Čestitke građanima u povodu Dana državnosti uputili su predsjednici Sabora i Vlade, Gordan Jandroković i Andrej Plenković, te predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović koja je u njoj napisala da je ime hrvatske države konačno i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta! Stoga poziva da ovaj dan proslavimo radosno i ponosno.

Posebnu zahvalnost i duboko poštovanje odajemo svim hrvatskim braniteljima, a osobito onima koji su položili svoje živote u obrani naše domovine i omogućili budućnost koju danas živimo u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, stoji, uz ostalo, u čestitki premjera Andreja Plenkovića.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju odana je počast poginulim braniteljima te prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. A u Vukovaru je održana svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman'. U nazočnosti budućih časnika odana je počast poginulim braniteljima, a slijedio je i mimohod kroz grad.

I u istarskim gradovima i općinama obilježava se Dan državnosti. Izaslanstvo Grada Pule položilo je vijence na spomen obilježja - na središnjem križu Gradskoga groblja Monte Giro te na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa, na pulskoj rivi.

Svijeće su zapaljene i vijenci položeni i na umaškom groblju te spomen obilježju posvećenom hrvatskim braniteljima. U spomen poginulim, preminulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata vijence su položile delegacije Grada i Gradskog vijeća, Udruga HVIDRA, branitelja Domovinskog rata - 154. brigade, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te antifašističkih boraca.