Dok su odrasli sanirali štete, oni su brinuli o djeci

Dok su odrasli sanirali štete, oni su brinuli o djeci

U proteklih godinu dana otkako su velike poplave pogodile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju UNICEF je u sve tri zemlje uz pomoć partnera pokrenuo niz aktivnosti za pomoć djeci i njihovim obiteljima - podsjećaju iz hrvatskog ureda te organizacije.

Uz opskrbu stanovništva humanitarnom pomoći, u sve tri zemlje otvorena su mjesta za igru u kojima su djeca dobila psihosocijalnu pomoć i mjesto za druženje i zabavu, dok su odrasli bili zauzeti čišćenjem i obnovom poplavljenih domova.
10917102_10152992666445856_6027657452948001970_n.jpgU mjestima za igru koja je UNICEF otvorio u susjednoj Srbiji i BiH podršku je dobilo 4500 djece. Mjesta za igru otvorena su nakon poplava u Gunji, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici, a ukupno je u Hrvatskoj na taj način psihosocijalnu podršku dobilo 400 djece zahvaćene poplavama. UNICEF-ova inicijativa za pokretanje igraonice za djecu s početkom ove školske godine u Gunji pokazala se kao pravi odgovor na potrebe roditelja djece predškolske dobi.  „Nakon pružanja humanitarne pomoći djeci i njihovim obiteljima, UNICEF se fokusirao na to da djeci osigura normalnu svakodnevicu i pomogne ostvariti njihova prava na igru i obrazovanje. Zato smo otvorili mjesta za igru i fokusirali se na obnovu vrtića i škola uništenih u poplavama u susjednim zemljama, a naročito smo ponosni na to što, nakon obnove osnovne škole u Vidovicama u BiH, u Hrvatskoj zajedno s općinom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta radimo na otvaranju prvog vrtića u Gunji“, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić. Podsjetimo, u suradnji s Društvom naša djeca Vinkovci i Društvom psihologa Vukovarsko-srijemske županije UNICEF je u Gunji pokrenuo igraonicu "Ganja", a zajedno s tamošnjim SKIG-om (Studio kreativnih ideja Gunja) preko ljeta je oživio rad ljetnog kina "Osmijeh". 
U Srbiji i Bosni i Hercegovini UNICEF je opremio 92 vrtića i škola za 41 200 djece. U Hrvatskoj su uz podršku UNICEF-a i donatora osigurane i školske knjige za više od 800 osnovnoškolaca s poplavljenih područja.
Odmah nakon poplava UNICEF je zahvaćenom stanovništvu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini dostavio 8000 kilograma higijenskih potrepština, sredstava za dezinfekciju i sanaciju. U Srbiji i Bosni i Hercegovini podijeljeno je 14 250 higijenskih kompleta.
„Sve te aktivnosti ne bi bile moguće bez pomoći građana i poduzeća čija je nesebična podrška omogućila da djeca, unatoč teškim uvjetima u kojima su se našla, ne budu zakinuta za zabavu i veselje, obrazovanje i psihološku pomoć kada im je ona bila najpotrebnija“, ističe Otmačić i najavljuje kako se UNICEF-ova podrška poplavljenim područjima nastavlja.