Dugoročno dobra prognoza za Pomorski meteorološki centar Rijeka

Dugoročno dobra prognoza za Pomorski meteorološki centar Rijeka Dugoročno dobra prognoza za Pomorski meteorološki centar Rijeka
Nova meteorologinja PMC-a Rijeka Josipa Kuzmić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Nova meteorologinja PMC-a Rijeka Josipa Kuzmić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Zadovoljni suradnici okupljeni oko PMC Rijeka (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Za Pomorski meteorološki centar Rijeka dugoročna prognoza je dobra - Primorsko-goranska županija te gradovi Kastav i Opatija četvrtu godinu nastavljaju financirati rad riječkog centra, a ugovor s predstavnicima Državnog hidrometeorološko zavoda potpisan je danas.

Osigurana su sredstva na razini prošlogodišnjih, znači ukupno 128 tisuća kuna, od čega PGŽ izdvaja pola, a gradovi po četvrtinu ili 32 tisuće kuna. Zajedno pokrivaju materijalne troškove PMC-a Rijeka, a sve kako bi održali rad meteorologa čije prognoze koriste svima, ali posebno pomorcima, ribarima, turističkim radnicima i turistima, organizatorima raznih programa. 

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek istaknula je da su krenuli s projektom modernizacije mreže hidrometeoroloških postaja koji znači uspostavu novih postaja i na području PGŽ, među ostalima i Kastav će dobiti svoju postaju.

Od kada je projekt potpore pokrenut uređene su prostorije centra u Rijeci, meteorolozi su dobili novi sustav za bolju vizualizaciju meteoroloških podataka, a u uredu su zaposlena četiri meteorologa. Voditelj riječkog centra Ivan Novak predstavio je meteorologinju koju ćemo u radijskom eteru upoznati od jeseni - Josipu Kuzmić.

Inače, što se dugoročne prognoze tiče, ovoga ljeta izbjegli smo sušu, ostat će toplo, povremeno sparno s lokalnom kišom i pljuskovima, pa će riječki meteorolozi i dalje odgovarati na pitanja sve sile organizatora ljetnih programa u Rijeci i okolici. Poslušajte:

Meteorološki centar Rijeka ide dalje, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari