Električni automobili nisu budućnost, nego sadašnjost

Električni automobili nisu budućnost, nego sadašnjost Električni automobili nisu budućnost, nego sadašnjost
Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka
Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka

Foto: Marijana Smokvina / Radio Rijeka

Električni automobili koji sudjeluju na natjecanju "Nikola Tesla Electric Vehicle Rally 2015" jutros su bili u Opatiji, otkud je startala posljednja etapa.

Pedesetak električnih automobila krenulo je iz jutros u 10 sati iz Opatije prema Zagrebu gdje je cilj posljednje etape relija koji ove godine prolazi kroz Sloveniju, Italiju i Hrvatsku. Na cijeloj ruti natjecanja Nikola Tesla EV Rally postavljaju se multimedijalne punionice električnih vozila na turistički najatraktivnijim lokacijama.

Ovim događanjem želimo promovirati električna vozila u Hrvatskoj i ukazati na činjenicu da potrebna infrastruktura u Hrvatskoj gotovo i ne postoji, kaže organizatorica Tina Kolovrat. Također je važno educirati građane, lokalne zajednice i privatnoga sektora - želimo pokazati da električni automobili nisu daleka budućnost, već realnost.

Automobili koje pokreće električna energija imaju niz prednosti: nema emisije štetnih plinova, bešumni su i putnici osjete samo lakoću kretanja. Većina vozača koji ih probaju ne vraćaju se na klasične automobile na benzin ili dizel, taj je osjećaj poseban i ne može se opisati, govori Kolovrat.

U Opatiji je bio i Vjekoslav Majetić, autor prvoga hrvatskog električnog automobila. On smatra da će u budućnosti svi prijeći na električna vozila: takvi su novi trendovi i novi standardi zaštite okoliša. Samo im motori električnih automobila mogu udovoljiti, rekao je Majetić. Javlja Marijana Smokvina:

Komentari