Festival mora i pomorske tradicije "Fiumare" - povratak Rijeke u prošlost

Festival mora i pomorske tradicije "Fiumare" - povratak Rijeke u prošlost Festival mora i pomorske tradicije "Fiumare" - povratak Rijeke u prošlost
Foto: Pixsell Foto: Pixsell
Foto: Grad Rijeka Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka Foto: Grad Rijeka

Kraljica mora (Foto: Pixsell)

U bogatom programu festivala koji se održava od 31. svibnja do 7. lipnja na više od 20 lokacija u gradu, novost je uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka.

Na Botelu Marina održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno ovogodišnji izdanje kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije "Fiumare", koje se održava od 31. svibnja do 7. lipnja. Jedinstveni festival mora i pomorske tradicije, koji se održava šesti put zaredom, valorizira pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja, samo su dio programa koje nudi festival Fiumare.

Festival "Fiumare", koji je izrastao u respektabilnu manifestaciju, ove godine nudi više od 40 programa na čak 24 lokacije u Rijeci.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako će festival "Fiumare" imati značajno mjesto i u programu Europske prijestolnice kulture, i to ne samo 2020. godine, već i u programima koji će se odvijati prije.

"Ovo je festival pomorske tradicije našeg kraja, ali i cijelog Jadrana. Projekt EPK je projekt cijele Hrvatske koji se održava u Rijeci i okolici i prilika je da našu pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu predstavimo u najboljem svjetlu jer doista imamo što pokazati Europi", rekao je gradonačelnik.

Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem Riječane i njihove goste će od 31. svibnja do 7. lipnja svakodnevno vraćati "100 godina u prošlost", u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa.

Svečano otvorenje festivala održat će se 1. lipnja u 12:30 ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program, a ove je godine novost uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote, u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka. Uprizorenje će se odigrati 2. lipnja u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi "Kraljica mora", "Otac Roko", "Paša" i tradicijske barke na jedra Istre i Kvarnera.

Pogledajte program festivala:

Preuzmite datoteke

Fiumare2017_program 3,2 MB

Komentari