Franković pozvao turističke vodiče na suradnju u projektu "Poštujmo Grad"

Franković pozvao turističke vodiče na suradnju u projektu "Poštujmo Grad"

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik nastavlja razvijati i implementirati strateški projekt "Poštujmo Grad", kako bi kroz upravljanje destinacijom prevenirao negativne učinke prekomjernog turizma. S tim ciljem, gradonačelnik Mato Franković na suradnju je pozvao i turističke vodiče.

Obratio se dopisom Društvu turističkih vodiča Dubrovnik i Cehu turističkih vodiča.

Svim vodičima zahvaljuje na suradnji i razumijevanju tijekom provedbe projekta te ističe kako gradska uprava od ljeta 2017. do danas poduzima različite mjere i aktivnosti s ciljem uvođenja reda, rasterećenja prometa i smanjenja gužvi.

"Licencirani vodiči za zaštićenu cjelinu Grada Dubrovnika svojim znanjem i iskustvom te neposrednim kontaktom s posjetiteljima mogu značajno doprinijeti percepciji našeg Grada i života u njemu", navodi Franković u dopisu, pozivajući ovim putem sve vodiče da upoznaju svoje grupe s projektom "Poštujmo Grad" i pozovu ih na poštivanje istaknutih pravila i lokalnog stanovništva.

Posebno se osvrnuo na zadržavanje na ulazima u staru gradsku jezgru i kretanje grupa Stradunom, jer se radi o najopterećenijim dijelovima na kojima se brzo stvori gužva. Bolja propusnost prolaza i kretanja kroz Grad osigurat će turistima kvalitetniji doživljaj, navodi gradonačelnik.

Na mostovima Pile i Ploče zaustavljanje grupa nije dozvoljeno, kao i u Širokoj ulici, preporuča se što manje zaustavljati se na Stradunu, a posebno je važno obratiti pozornost i na ulice pješačke koridore. Sve preporuke prethodno su usklađene s vodstvom Društva turističkih vodiča i Ceha turističkih vodiča.

"Vi, naše vodičke i vodiči najbolje poznajete ovaj Grad i svaki njegov kantun. Svaku vrlinu i prednost, manu i potrebu. Imate veliku ulogu u stvaranja reda, kao i u doživljaju po kojem će turisti upamtiti naš Grad i vjerujemo da ćete nam pomoći u kreiranju promjena i ostvarenju zacrtanih ciljeva", zaključio je gradonačelnik Franković.

Za 2021. godinu najavljena je izmjena koja će se odnositi na sve vodiče, uvođenje pravila obveznog korištenja slušalica za sve grupe iznad 15 osoba i potpuna zabrana korištenja mikrofona s razglasom.