Hajduković upozorio na prometnu izoliranost Slavonije

Hajduković upozorio na prometnu izoliranost Slavonije

foto HRT

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković upozorio je na prometnu izoliranost Slavonije te da početkom ljetnog reda letenja iz Zračne luke Osijek neće letjeti nijedan domaći let jer Vlada nije raspisala natječaj za program pomaganja zračnih linija i zračnih luka javnim novcem (PSO).

"Vlakom do Slavonije u najboljim uvjetima treba 4 i pol sati, busom treba najmanje 5 sati i prije ćete stići iz bilo koje destinacije u Europi u Zagreb nego iz Zagreba u Osijek. Sada još početkom ljetnog reda letenja iz Osijeka neće biti niti jednog domaćeg leta", kazao je Hajduković na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.
Kako je pojasnio, postojeći PSO (obveza javne usluge po europskom pravu) istječe 27. ožujka, a za novi PSO Vlada još uvijek nije raspisala natječaj pa u najboljem slučaju da danas raspiše natječaj početak linija može se očekivati tek u rujnu.
Godišnje se kroz taj program trošilo 12,6 milijuna eura, od čega je za Croatia Airlines išlo 10 milijuna eura.
"Početkom ljetnog reda letenja 29. travnja iz Osijeka neće letjeti niti jedan domaći let, a TradeAir više ni ne nudi rezervacije za letove od travnja", rekao je Hajduković.
Eurowings, koji počinje letjeti 29. ožujka, imat će samo jedan let tjedno do 2. lipnja, a od 2. lipnja još jedan let, znači dva leta tjedno, a nema ni niskotarifnih zrakoplovnih kompanija iz Osijeka zbog lošeg rada Uprave, dodao je.
Realno je stoga očekivati da će Zračna luka Osijek ove godine bilježiti još veći pad putničkog prometa što će rezultirati lošim poslovnim rezultatima, ustvrdio je zastupnik SDP-a prozvavši resornog ministra prometa Olega Butkovića za nebrigu.