HDZ: Vijenci i misa za žrtve Golog otoka i Svetoga Grgura

HDZ: Vijenci i misa za žrtve Golog otoka i Svetoga Grgura HDZ: Vijenci i misa za žrtve Golog otoka i Svetoga Grgura
Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka
Izaslanstvo HDZ-a PGŽ na Golom otoku (Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka) Izaslanstvo HDZ-a PGŽ na Golom otoku (Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka)
Vladimir Šeks, posebni izaslanik predsjednice RH (Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka) Vladimir Šeks, posebni izaslanik predsjednice RH (Foto: Damir Pijaca / Radio Rijeka)
Polaganje vijenaca na Svetom Grguru (Foto: HDZ PGŽ) Polaganje vijenaca na Svetom Grguru (Foto: HDZ PGŽ)

Dio kaznionice na Golom otoku danas (Foto: Wikipedia)

Polaganjem vijenaca i misom danas je na Golom otoku te otoku Sveti Grgur, u organizaciji HDZ-a za Primorsko-goransku županiju, obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Neka se ovakav zločin nikad više ne ponovi, rekao je Vladimir Šeks, posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović

Delegaciju HDZ-a za Primorsko-goransku županiju, sa saborskim zastupnicima Josipom Borićem, Tomislavom Klarićem i Željkom Plazonićem predvodio je predsjednik županijske organizacije Oleg Butković

Logor Goli otok na istoimenim otoku bio je zloglasni logor za jugoslavenske političke zatvorenike. Izabran zbog nenaseljenosti i nemogućnosti bijega, logor je - po nalogu rukovodstva komunističke partije i države - osnovan 1949. godine i trajao sve do 1960.

Procjena je da je na Golom otoku bilo najmanje 16 tisuća logoraša, a nije ih preživjelo njih gotovo četiri stotine. Na Golom otoku bio je logor za muške, a na susjednome Svetom Grguru logor za ženske zatočenike.

Kaznionica na Golom otoku djelovala je i nakon 1960. Ukinuta je 1986. godine. Na Golom otoku i Svetom Grguru danas je bio Damir Pijaca:

Komentari