Hrvatska slavi Dan neovisnosti uz počast palim braniteljima

Hrvatska slavi Dan neovisnosti uz počast palim braniteljima

Hrvatska slavi Dan neovisnosti (foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Hrvatska slavi Dan neovisnosti. Prije 28 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnoga vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom.

U povodu Dana neovisnosti, predstavnici Grada Pule, Istarske županije, u druga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih institucija jutros su tradicionalno položili vijence na Centralnom križu pulskog groblja te na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u Parku Franje Josipa.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i onima koji su za neovisnost Hrvatske položili ono najvrijednije što su imali, svoje živote. U ime Grada Pule vijence je položio zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, a u ime Istarske županije zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

Dan neovisnosti građanima su čestitali premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović; izjave poslušajte u nastavku.

Čestitke premijera Andreja Plenovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović