Jovanović: "Ovo je krik radnika 3. maja kojeg nisam mogao izreći u Saboru!"

Jovanović: "Ovo je krik radnika 3. maja kojeg nisam mogao izreći u Saboru!"

Željko Jovanović u sabornici (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Krik za spas 3. maja uputio je danas medijima saborski zastupnik Željko Jovanović, nakon što je, kako tvrdi, kršenjem poslovnika jučer u Saboru onemogućeno iznošenje stavova Klubova o aktualnim temama.

"Preostaje mi samo ova mogućnost da podijelim svoj apel (koji sam namjeravao izgovoriti za saborskom govornicom) kojim prenosim krik radnika 3. maja", objasnio je Željko Jovanović u uvodu maila upućenog medijima. Tvrdi kako su Jandroković i "ekipa" jučer u podne onemogućili glasovanje o raspravljenim točkama i time spriječili iznošenje stavova Klubova o aktualnim temama, koje uvijek slijedi petkom oko 13 sati, nakon glasovanja.

Radnici riječkog 3. maja već sedam mjeseci strpljivo čekaju da Vlada i premijer riješe problem brodogradnje i njihove sudbine, ističe Jovanović u otvorenom pismu. "Pitam stoga premijera Plenkovića gdje je nestala njegova odgovornost i odgovornost Vlade RH i nadležnih ministara prema svim tim ljudima iz 3. maja koji su doslovno gladni, prema njihovim obiteljima koje preživljavaju zahvaljujući pomoći Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i brojnih građana Rijeke", piše Jovanović.

Poimence je prozvao Plenkovića, Horvata, Tolušića, Marića i ostale članove Vlade: "Zar Vas nije sram?", uz pitanje poručuju li svojim odugovlačenjem radnicima 3. maja i njihovim obiteljima da isele iz Hrvatske.

Premijera poziva da donese odluku, "kakva god ona bila", i prekine agoniju "koja ne traje sedam dana, ne traje sedam tjedana – ta agonija traje već sedam mjeseci!"

Naglašava kako za katastrofalno stanje u 3. maju nisu krivi radnici, već krivci sjede u Upravi Uljanika i 3. maja, "bogati i potkoženi, za razliku od gladnih i bosih radnika 3. maja i Uljanika" te ironično pita može li istraga o zloupotrebi položaja i isisavanju novaca iz 3. maja biti - još sporija.

"3. maj ima i perspektivu i budućnost, ima i znanje i kadrove, ali neće još dugo tako biti… Vlado RH, Plenkoviću, Horvate, Tolušiću, Mariću, Jandrokoviću, Kuščeviću, da dalje ne nabrajam, svojim nečinjenjem postajete sudionici zločinačkog poduhvata uništavanja hrvatske brodogradnje i izdaje nacionalnih interesa - jer što je drugo tjeranje ljudi da odu iz Hrvatske nego nacionalna izdaja?", naglašava Jovanović.

"Jedina alternativa koju nudite Hrvatskoj je da spakiramo kofere za Irsku ili da peremo stražnjice stranim turistima, kupujemo propale avione i gradimo LNG terminale ... Svi trendovi, pa i ankete među mladima pokazuju da ovdje nitko više ne vidi nikakvu perspektivu", izričit je Jovanović koji na kraju pisma premijeru poručuje da posluša krik radnika 3. maja i da im omogući "da rade ono u čemu su najbolji – da rade brodove".

U privitku pročitajte cijelo Jovanovićevo otvoreno pismo javnosti, Vladi i Saboru RH.

Komentari