"Jungla života / Jungla della vita": Mauro Stipanov u Galeriji Kortil

"Jungla života / Jungla della vita": Mauro Stipanov u Galeriji Kortil "Jungla života / Jungla della vita": Mauro Stipanov u Galeriji Kortil
Postavljanje izložbe Maura Stipanova (Foto: HKD Rijeka) Postavljanje izložbe Maura Stipanova (Foto: HKD Rijeka)
Postavljanje izložbe Maura Stipanova (Foto: HKD Rijeka) Postavljanje izložbe Maura Stipanova (Foto: HKD Rijeka)

Detalj plakata izložbe (ustupio HKD Rijeka)

U riječkoj Galeriji Kortil samostalnu izložbu "Jungla života / Jungla della vita" večeras u 19 sati otvara akademski slikar Mauro Stipanov. Izložba s neuobičajeno velikim brojem slika ispunit će galeriju portretima, motivima iz prirode i autoportretima.

Mauro Stipanov rođen je u Rijeci 1952. godine. Od 1967. do 1973. pohađa tečaj crtanja i slikanja kod riječkog slikara Romola Venuccija. Na Accademia di Belle Arti Pietro Vanucci u Perugi studijski boravi 1971./72. Na Accademia de Belle Arti di Venezia 1980. diplomira slikarstvo u klasi prof. Carmela Zottija. Dobitnik je mnogih domaćih i stranih nagrada za slikarstvo. Predavao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Član je HDLU-a Rijeka od 1979. Živi i djeluje u Rijeci.

Mauro Stipanov postavio je u Galeriji Kortil 2016. godine izložbu "Introspekcija", kojom je problematizirao smrtnost i prolaznost kroz posvetu talijanskom pjesniku, esejisti i filozofu Giacomu Leopardiju (1798. – 1837.) te s više od 400 izloženih slika lubanja, postavljenih na zidove galerije od poda do stropa.

Od večeras predstavlja nove radove motivirane životom, štoviše, njegovom raznolikošću i bogatstvom viđenog u prirodi. U tekstu kataloga autor izdvaja dvije misli Emanuela Severina iz knjige "Moć lutanja", objašnjavajući da je taj suvremeni filozof najviše usmjerio njegovo razmišljanje i utjecao na njegov rad u posljednjih petnaestak godina.

Izložba se može pogledati do 6. ožujka, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz u galeriju je slobodan, a za grupne posjete potrebna je prethodna najava na GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr ili broj mobilnog telefona 099/2391-404.

Komentari