Kako zvuči Rječina?

Kako zvuči Rječina? Kako zvuči Rječina?

Ivo Vičić na zadatku

Moćno, krotko, silovito, mazno, uvijek zanimljivo i lijepo, ovisno o dobu godine, visini i snazi vode, dubini i obliku korita i još milijun drugih okolnosti - poslušajte kako dobro zvuči!

Niti 20 kilometara dugačka, probija se strmim kamenim koritom. Upravo zbog takvog terena i njezine brzine i snage, njen je tok pun buke i šuma, pun vodopada, brzaca i kaskada. Zvuk joj nije mekan poput zvuka neke polegnutije, sporije rijeke, nego je to uglavnom grub, oštar zvuk brze planinske rijeke pune kanjona i brzaca – osim na ponekim mjestima duž toka gdje je ipak sporija, polegnutijeg toka i tu je umilnog i mekšeg zvuka, objašnjava naš sugrađanin Ivo Vičić.

Ivo Vičić od početka 90-ih nastupa kao DJ Arexx. Producira autorsku elektronsku glazbu, nastupa u glazbeno-scenskim koprodukcijama, a 1997. djeluje u jednoj od prvih riječkih glazbenih grupa moderne elektronske orijentacije Nexus Matrix. Godine 2000. sa suradnicima pokreće glazbenu emisiju Priključak na Radio Rijeci. Glazbu stvara koristeći field recording snimke pomoću kojih kreira konceptualni fonografski zapis prirode poštujući njezin zvuk, uz korištenje elektronske glazbe, a jedan je od prvih u Hrvatskoj koji koristi binauralnu tehniku snimanja zvuka.

Upravo je on snimio zvuk naše Rječine duž cijeloga njenog toka, u sva godišnja doba. Njegov Nature album sastoji se od niza snimki toka Rječine čiji je zvuk sniman u razdoblju od više od tri godine. Na kraju je priča podijeljena na dva albuma – Rječina u proljeće i ljeto te Rječina u jeseni i zimi.

Iako sniman u tri godine, čitav je album neprekinuta priča o toj rijeci kroz godinu, a snimke su poredane tako da pratimo njezin tok od izvora prema ušću. Time je Rječina, Eneo, Oeneus, Fiumara dobila svoj tonski zapis koji čini važni dio zvučne baštine našega kraja.

Ivo Vičić, poznat i kao DJ Arexx, predano odlazi na svojevrsna snimateljska hodočašća prirodom i bilježi njezine zvukove – pjev ptica u zoruzavijanje bure na planiniškripanje konopa noću u lučici u Voloskomlom oluje na Risnjakugalebovemore, valovepodmorjedondolašezvukove šumepašnjakapucanja leda... Ukratko, bilježi zvučnu baštinu svijeta oko nas – a kako se mijenja naš svijet, mijenjaju se i njegovi zvuci, zato ih valja sačuvati kao dokument našeg vremena.

I Radio Rijeka koristila je Vičićeve snimke prirode za izradu svojih jesenskih jingleova, a neke od njih možete poslušati ispod teksta. A sad odvojite koju minutu vremena, udobno se smjestite i otisnite na zvučno putovanje Rječinom. Birajte: Rječina mountain river in spring/summer ili Rječina mountain river in autumn/winter.

Poslušajte razgovor s Ivom Vičićem i usput u fotogaleriji pogledajte kako izgleda ovakva vrsta snimanja na terenu:

Komentari