Komemoracija prvim žrtvama fašizma u Istri

Komemoracija prvim žrtvama fašizma u Istri

Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija

U subotu 16. siječnja u Vodnjanu je pred zgradom nekadašnjeg Radničkog doma u Ulici 16. januara održana komemoracija kojom je obilježena 101. godišnjica Vodnjanske bitke. Minutom šutnje odana je počast žrtvama koje su stradale u napadu na tadašnje okupljalište radnika.

Napad se dogodio 16. siječnja 1920. godine, a u njemu je smrtno stradalo troje mladih Vodnjanaca.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vodnjana Elvis Marić tom je prilikom podsjetio kako su mladi Vodnjanci stradali od ruke Mussolinijevih skvadrista, prethodnika fašista, pružajući im otpor i tako postavši prve fašističke žrtve u Istri, možda i u Europi.

Predsjednik zajednice Talijana Vodnjan Livio Belci istaknuo je kako su poginuli mladi Vodnjanci stradali stoga što su gajili pravedne ideje, između ostalog jedinstvo talijanskog i hrvatskog stanovništva.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović koji je zajedno sa Predsjednikom Gradskog vijeća Corradom Ghiraldom, Pročelnikom Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika Filipom Macanom i Savjetnikom u Upravnom odjelu za poslove Gradonačelnika Morisom Ivančićem prisustvovao komemoraciji osvrnuo se na važnost očuvanja antifašističkih vrijednosti i gajenja antifašizma koje je od velikog povijesnog značaja osobito danas kada živimo u ujedinjenoj Europi.

Komemoraciji je osim predstavnika antifašističkih udruga, Zajednice Talijana i Grada Vodnjana prisustvovao i povjesničar Milan Radošević.