Lunjski maslinici - drevno blago Mediterana

Lunjski maslinici - drevno blago Mediterana Lunjski maslinici - drevno blago Mediterana
Najstarija maslina na Lunu stoji već 1600 godina Najstarija maslina na Lunu stoji već 1600 godina
Presijecanje vrpce: pomoćnik ministra regionalnog razvoja Venko Ćurlina i gradonačelnik Novalje Ante Dabo Presijecanje vrpce: pomoćnik ministra regionalnog razvoja Venko Ćurlina i gradonačelnik Novalje Ante Dabo
Foto: Ivan Gomaz Foto: Ivan Gomaz
Foto: Ivan Gomaz Foto: Ivan Gomaz
Foto: Ivan Gomaz Foto: Ivan Gomaz
Foto: Ivan Gomaz Foto: Ivan Gomaz
Foto: Ivan Gomaz Foto: Ivan Gomaz
Foto: Ivan Gomaz Foto: Ivan Gomaz
Foto: Ivan Gomaz Foto: Ivan Gomaz

Najstarija maslina na Lunu stoji više od 1600 godina (Foto: arhiv)

Vrtovi lunjskih maslina otvoreni u Lunu na otoku Pagu osmišljeni su kao zaštita i vrednovanje prirodnog staništa više od 80 tisuća drevnih samoniklih stabala maslina u jedinstvenome masliniku na Mediteranu.

U lunjskim je maslinicima, na 24 hektara, više od 80 tisuća stabala masline, od čega 1500 stabala oblice cijepljene na divlju podlogu masline Olea oleaster linea. Visoke su od 5 do 8 metara i starije od 1200 godina.

Masline na Lunu jedinstvene su u svijetu zbog tolikog broja tisućljetnih stabala na okupu. Time se ne mogu pohvaliti ni najpoznatiji maslinici na Mediteranu, na kojemu više nema ovako očuvanih samoniklih maslina u njihovu prirodnom okruženju.

Najstarija maslina u Lunu ima više od 1600 godina, visoka je 12 metara, a deblo joj je široko osam metara.

Masline se nalaze na krševitom i često nepristupačnom terenu, a ovim je projektom uređeno sedam kilometara makadamskih pristupnih putova te recepcija i kameni štandovi namijenjeni predstavljanju i prodaji autohtonih proizvoda. Kroz maslinike će voziti dva električna vozila s ukupno 14 mjesta.

Vrtovi lunjskih maslina plod su dugogodišnje težnje lunjskih maslinara za vrednovanjem i zaštitom lunjskih maslina. Projekt su 2010. godine pokrenuli Grad Novalja i Turistička zajednica Novalje. Veći dio sredstava - 75 posto tog 600 tisuća eura vrijednog projekta - osigurala je Europska unija u sklopu programa IPA.

Komentari