MEFOS volonteri: Pomagat ćemo dok bude potrebno

MEFOS volonteri: Pomagat ćemo dok bude potrebno MEFOS volonteri: Pomagat ćemo dok bude potrebno
fotografija Amoreta Bajto fotografija Amoreta Bajto
fotografija Amoreta Bajto fotografija Amoreta Bajto

fotografija MEFOS

Osamdesetak studenata medicine osječkog MEFOS - a volontira svakodnevno pomažući zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv zaraze. Rade u KBC i Domu zdravlja: u laboratoriju, call centru, ali i uzimaju uzorke za testiranje. U programu Radio Osijeka gošće su bile volonterke Ana Mikleušević i Dea Sabo.

"Organizirani smo tako da šest volontera uzima uzorke u dvorištu Dermatologije gdje je testiranje za građane. Više od 24 volontera radi u call centru koji se javljaju na telefone, odgovaraju na upite građana i naručuju pacijente; šest studenata pomaže u laboratoriju, a 40 radi u Domu zdravlja na različitim administrativnim poslovima i pomaže liječnicima", pojašnjava Ana Mikleušević te dodaje:"Nastojali smo se dobro rasporediti, tako da u volontiranju provodimo tri - tri i pol sata, jer nam mora ostati vremena za praćenje nastave i pripremanje ispita, odnosno studentske obveze. Možda je najzahtjevniji dio posla upravo rad s ljudima koji, svatko na svoj način, reagiraju na već dugo vrijeme života u uvjetima pandemije, posebice kada se radi o onima koji se testiraju i po desetak puta jer ne rade u Hrvatskoj ili se hospitaliziraju zbog nekih drugih bolesti."

"Odmah mi je bilo jasno koliko će u ovoj situaciji biti opterećen osječki KBC pa sam se prijavila da bih pomogla koliko mogu. tim više što je nastava online, bez uobičajenog praktičnog dijela, pa sam imala i slobodnog vremena. Osobno radim na ispostavi na Dermatologiji i svaki drugi dan uzimam uzorke za testiranje. Postupak je kratak, ali nije baš ugodan, pa katkad bude i neobičnih situacija s pacijentima, mašu rukama i pokušavaju se izmaknuti", kaže nam kroz smijeh Dea Sabo,"no - nitko do sada nije pobjegao".

"Uskoro ćemo obilježiti nesretnu godišnjicu pojave koronavirusa u Hrvatskoj, sve to dosta dugo traje, no za sada uspješno usklađujemo studentske obveze i volonterske rasporede i polažemo ispite. Najavljeeno je da će ponovno početi vježbe na fakultetu, no mi ćemo biti na raspolaganju dok god to situacija bude zahtijevala. Ovo nam je, u svakom slučaju, dragocjeno iskustvo i puno smo naučili, a nadamo se da ćemo praktični dio studiranja koji je bio nemoguć u uvjetima pandemije, uspješno nadoknaditi", zaključuju naše gošće.

 

MEFOS volonteri