Najljepši školski vrtovi 2013.

Najljepši školski vrtovi 2013.

Srdačan pozdrav svim mladim vrtlarima i vrtlaricama, učiteljicama i učiteljima u školama diljem Hrvatske! Svima vam želimo da uredite svoje školske vrtove što ljepše možete! I one na obali i one u kontinentalnoj Hrvatskoj!

NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI U REPUBLICI HRVATSKOJ 2013.
1.jpg

NA HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI DODIJELJENE NAGRADE NAJLJEPŠIM ŠKOLSKIM VRTOVIMA U RH 2013.

Projekt "Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj" od 1994. godine, kada je krenuo na inicijativu Obrazovnog programa Hrvatskoga radija i ekološke emisije "Slušaj kako zemlja diše" urednice Lidije Komes, zajednički provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz potporu donatora koji najljepše školske vrtove nagrađuju.

Svim školama, djeci i učiteljima čestitamo na zasluženim nagradama za njihov trud i uređenje školskih vrtova i okoliša. Spomenimo i da je projekt "Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj" 2005. godine osvojio nagradu Europske federacije turističkih novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima.

Na svečanosti u studiju "Bajsić" na Hrvatskoj radioteleviziji proglašeni su pobjednici natjecanja osnovnih i srednjih škola Hrvatske u ljepoti svojih školskih vrtova i okoliša za 2013. godinu.

Prosudbeno povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da pobjednička titula za Najljepši vrt primorske Hrvatske pripada Osnovnoj školi Šime Budinića iz Zadra.Pobjednik kontinentalne Hrvatske, ujedno i dobitnik Zlatne povelje Hrvatske radiotelevizije, je školski vrt Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića iz Gunje.Nagrada za kontinuirano lijep okoliš dodijeljena je Osnovnoj školi Antuna Bauera iz Vukovara, a najljepši među najmlađima je Dječji vrtić Zvirek iz Stubičkih Toplica.Posebnu nagradu ove je godine dobio grad Kaštela jer godinama u svih svojih 7 kaštela – od Kaštel Lukšića do Kaštel Starog i Kaštel Novog, u vrtićima, đačkim domovima i školama - iznimno lijepo njeguje školske vrtove, cvjetnjake, maslinike i cjelokupni okoliš u kojem djeca odrastaju.

Na sljedećim stranicama detaljnije ćemo predstaviti naše pobjednike.
2.jpg

POBJEDNIČKI ŠKOLSKI VRT KONTINENTALNE HRVATSKE 2013.
i
ZLATNA POVELJA HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

Osnovna škola "Antun i Stjepan Radić", Gunja,
Vukovarsko-srijemska županija
Ravnatelj: Stipica Mišura
Voditeljice školskog vrta:
Suzana Hudolin i Đurđica Lovrinović

3.jpg

Obilazeći školske vrtove prijavljenih škola u Slavoniji, poseban dojam ostavila je Osnovna škola “Antun i Stjepan Radić“ u Gunji. Gunja je smještena u jugoistočnome trokutu Slavonije u samom središtu Gunje i okružuje je veliki park sa starim stablima. Učenici svaki dan prolaze pokraj svojeg školskog jezera koje je oplemenjeno vodenim biljem. 

4.jpg

Zaustave li se na drvenome mostu, mogu se naći u središtu bajkovite priče o Zvončici i Petru Panu. Ulazni je dio  atraktivan i čini spoj suvremenosti i tradicije, jer sve su vrtne skulpture izrađene od domaće cigle i metaforički pričaju priču o Gunji. 

5.jpg Velika košara s cvijećem, golubica mira i kotač kola govore o  različitostima koje tu tradicionalno harmonično žive. Skulpture i biljni materijal čine savršeno jedinstvo dobre kompozicije i govore o kreativnosti i entuzijazmu svih djelatnika škole. Svi dijelovi vrta rezultat su marljivog rada djece i odraslih.

 

POBJEDNIČKI ŠKOLSKI VRT PRIMORSKE HRVATSKE 2013.

Osnovna škola Šime Budinića, Zadar
Zadarska županija
Ravnatelj i voditelj školskog vrta: Ivan Čular

6.jpg Škola je smještena gotovo u središtu Zadra, tim je veće iznenađenje njezin prostrani školski vrt bogat biljnim vrstama. Školsko dvorište pretvoreno je u veliki dekorativni vrt - cvjetnjak, u kojem se učenici nesmetano igraju i trče, jer su cvjetne plohe obrubljene i izdignute iznad razine tla. Tu rastu mnogobrojne vrste sezonskog cvijeća, ukrasni grmovi ruža i oleandara, razne vrste ukrasnih penjačica. Posebnu ljepotu ulazu u školu daju i dva niza palmi žumara, kao i ukrasna stabla crvenoga bagrema i očenašice.
7.jpg

Osim estetske vrt ima i gospodarsko-edukativnu ulogu. Imaju maslinik s 35 stabala domaćih i stranih sorti, što uključuje berbu i preradu maslina, mali agrumik u kojem raste limun, naranča, grejp, mandarina i limeta. Uz navedene agrume tu je i vinova loza, smokva, šipak, višnja maraska (autohtona za zadarsko područje), badem, žižula, oskoruša, avokado, jabuka i dud, a u povrtnjaku uspijevaju rajčice, paprike, peršin, selen te crveni i bijeli luk.

8.jpg

Na kamenjarama miriše ljekovito i aromatično bilje. Po svojem bogatom sadržaju biljnoga svijeta vrt polako prerasta u mali školski botanički vrt.

POBJEDNIČKI DJEČJI VRTIĆ 2013.

Dječji vrtić Zvirek, Stubičke Toplice
Krapinsko-zagorska županija
Ravnateljica: Kristina Ljubić
Voditeljice vrta: Andrea Očko - odgojiteljica, Suzana Suhina – spremačica, Špoljar Dominik - domar
Stručni savjet: Marija Krušelj

9.jpg

Ovaj dječji vrtić u Hrvatskom zagorju, u Stubičkim Toplicama, simbolizira svu ljepotu tradicijskih zagorskih cvjetnjaka i povrtnjaka zajedno. Povrtnjak je omeđen cvijećem, dalijama, starinskim šlajerom, tu su i drveni stol, stolice i klupa za odmor, a sve je ograđeno starinskim plotom od savitljivog, čvrstog pletenog pruća lijeske i kestena.

10.jpg

Imaju i poseban vrtek u kojem rastu perunike svih boja, upili su tradiciju svojih predaka i s veseljem je zaje-dnički njeguju djeca, odgojiteljice, spremačice, domar i roditelji. Svima čestitke za taj radosni prostor odrastanja njihovih najmlađih.

 

NAGRADA ZA KONTINUITET 2013.

Osnovna škola Antuna Bauera, Vukovar
Vukovarsko-srijemska županija
Ravnatelj: Jozo Mihaljev
Voditeljica školskog vrta: Milunka Gora

11.jpg OŠ Antuna Bauera u Vukovaru doista zaslužuje nagradu za kontinuitet, za ljepotu školskog okoliša koji se iz godine u godinu sve više popunjava i oplemenjuje. Pobjednički naslov najljepšega školskog vrta na ratom stradalom području Hrvatske osvojili su još 2004. godine, zatim su 2007. proglašeni pobjedničkim vrtom kontinentalne Hrvatske. I svake godine, kad bi Povjerenstvo navratilo u njihov školski vrt, iako nenajavljeno, vrt je uredan, još ljepši i bogatiji.
12.jpg

Imaju svoje aleje ruža, paviljon okružen zelenilom, voćnjak, gredice začinskog bilja, svoje malo jezerce sa zlatnim ribicama, etno uspomene – stara seljačka kola, đeram....a uz sve to dovoljno zelenih travnjaka za dječju igru! Škola je ukras grada Vukovara i sigurno njegov najuređeniji i najzeleniji dio. Kad bi se barem cvjetna i duhovna ljepota škole Antuna Bauera rasprostrla ulicama i parkovima Vukovara! Svi bismo bili sretni.

 

POSEBNA NAGRADA ZA GRAD S NAJVIŠE
NAJLJEPŠIH ŠKOLSKIH VRTOVA

Grad Kaštela
Splitsko-dalmatinska županija
Gradonačelnik: Ivan Udovičić

13.jpgDOM ZA DJECU "MAESTRAL", KAŠTEL LUKŠIĆ

Posebnu nagradu dobio je grad Kaštela, jer godinama u svih svojih 7 kaštela – u vrtićima, đačkim domovima te osnovnim i srednjim školama, iznimno lijepo njeguje školske vrtove, cvjetnjake, maslinike, cjelokupni okoliš u kojem djeca odrastaju.

Botanički školski vrt Osnovne škole "Ostrog" u Kaštel Lukšiću uzor je i poticaj nicanju novih školskih vrtova uz Jadran i diljem kontinentalne Hrvatske.

14.jpgOŠ OSTROG, KAŠTEL LUKŠIĆ
15.jpgOŠ BIJAĆI, KAŠTEL NOVI

 

NAJLJEPŠI VRTOVI 2013. – POHVALA S DIPLOMOM

16.jpg

OŠ Dragutina Lermana, Brestovec

Ravnatelj: Ante Majnarić

Pred školom imaju veliku kamenjaru punu tradicijskog slavonskog cvijeća i mali bunar. Iza škole, ljekovito bilje, polje, jezero, a grade i novi paviljon za sastanke, dogovore, uživanje i rad na otvorenom. 

17.jpg

OŠ Mate Balote, Buje

Ravnateljica: Rosana Jović

Ove su godine svojem jezeru, kamenjari, u školskom okolišu dodali, odnosno izgradili neobičan hotel za korisne kukce. 
18.jpg

DV Ivančice, Ivanec

Ravnateljica: Suzana Divjak

U velikom prelijepom dendrološkom parku njeguju i mali tradicijski povrtnjak! 

19.jpg

Eko-vrtić Sisak Stari,

Ravnateljica: Željka Bece

Ima tradicijski vrt, gredice s ljekovitim i aromatičnim biljem, a cijeli prostor uređuju uz suglasnost sisačkog muzeja i konzervatora, jer je njihov objekt Pčelica smješten upravo uz rimske iskopine, na mjestu ulaska u antički grad Sisciu.

20.jpg  

OŠ "Dr. Fra Karlo Balić", Šestanovac

Ravnateljica: Nada Utrobičić

Ove je godine potpuno ozelenjen okoliš škole i pretvoren u pravi park s travnjakom, ukrasnim drvećem, maslinama, cvijećem i klupama za odmor. 

21.jpg  

OŠ Vladimira Nazora, Vrsar

Ravnatelj: Esad Mujaković

Iznenadila je sa svojim velikim maslinikom i skladnim atrijem, kolekcijom oleandara, velikim površinama za igru i ulazom u školu prilagođenom osobama s poteškoćama i u kolicima.

 

22.jpg

OŠ "Žrnovnica"

Ravnateljica: Matija Šitum

Nova velika škola, nedaleko od Splita, sliči golemome bijelom brodu s palubama, koje su nekad bile kamene i puste, a sada su pune mladog mediteranskog zelenila. Iznimno lijepo utemeljen novi školski okoliš!

 

 

SURADNJA S AGENCIJOM ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

Uključivanje Agencije za odgoj i obrazovanje u projekt „Najljepši školski vrtovi u RH“ pridonijelo je njegovoj kvaliteti na više načina:
- predstavljanjem projekta "Najljepši školski vrt" na svim održanim stručnim skupovima
- sudjelovanjem savjetnica (Marina Ništ, Marijana Toljan, Gordana Cecić Sule i Borjanka Smojver) u prosudbenom povjerenstvu Projekta, i na održanim stručnim skupovima:

23.jpg

- u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Cisti Velikoj – o mediteranskim vrtovima

24.jpg

- u Privatnoj šibenskoj gimnaziji – o začinskom i ljekovitom bilju i maslinicima

25.jpg

- u Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" u Belome Manastiru - o tradicijskim  slavonskim vrtovima

26.jpg

- u Osnovnoj školi "Fran Krsto Frankopan" u Omišlju na otoku Krku – o primorskim vrtovima

27.jpg

- u Osnovnoj školi Viktora Kovačića u Humu na Sutli – o tradicijskome zagorskom vrtu

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, gospodin Vinko Filipović, za koordinatoricu u Projektu imenovao je gospođu Marijanu Toljan.  

Poziv na sudjelovanje u ovogodišnjem natječaju za
"Najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj 2014."

Predstavili smo vam pobjedničke školske vrtove protekle 2013. godine.
Natječaj za ovu godinu bit će raspisan na prvi dan proljeća 21. ožujka 2014.
Pozivamo vas da uređujete svoj školski okoliš, svoje travnjake, cvjetnjake i povrtnjake i da se  prijavite na Natječaj. Očekuju vas mnoge nagrade!

Ako nam već sada pošaljete fotografije svojih školskih vrtova rado ćemo ih objaviti na Facebooku i web-stranicama Hrvatske radiotelevizije.
28.jpg

KONTAKTI:
HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA – HRVATSKI RADIO
PRODUKCIJSKI ODJEL OBRAZOVANJE I ZNANOST
EMISIJA „SLUŠAJ KAKO ZEMLJA DIŠE“
Za „Najljepši školski vrt“
Prisavlje 3
10 000 Zagreb

Voditeljica projekta: Lidija Komes
e-mail: lidija.komes@hrt.hr
tel. 01 634 3321

producentica projekta: Ljiljana Awad
e-mail: ljiljana.awad@hrt.hr
tel. 091 634 8943

"Najljepši školski vrtovi" jedinstvene su "cvjetne radionice na otvorenom" u kojima djeca kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod. I kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj autohtonog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim regijama Hrvatske.

29.jpg 
Djeca i vrtovi mogu rasti zajedno. Dijete koje posije sjeme ili posadi biljku i gleda je kako raste neće nikada iščupati ili pogaziti cvijet. Dijete koje u svojem školskom povrtnjaku ne truje tlo pesticidima vjerojatno to neće činiti ni u svom kasnijem životu. Djevojčica ili dječak koji odrastaju u ljepoti okoliša koji sami stvaraju i čuvaju, čuvat će ga i kada odrastu.

 NAJLJEPŠE ŠKOLSKE VRTOVE NAGRAĐUJU

HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA
AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE
GRADOVI:  DUBROVNIK, MALI LOŠINJ, ZAGREB
FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST
TRGOVAČKO KOMUNALNO DRUŠTVO PONIKVE-EKO OTOK KRK
STRAŽAPLASTIKA d.o.o.
SIRANA GLIGORA IZ KOLANA NA OTOKU PAGU
PODRAVKA d.d. prehrambena industrija – Koprivnica
AMBIJENTI d.o.o. – Čakovec
MERIDIJANI – izdavačka kuća d.o.o. – Samobor
BETON LUČKO – Zagreb
HRVATSKI TELEKOM

Hvala svima koji školskim vrtovima pomažu cvjetati i rasti!