Nakon desetak mjeseci ponovno kreću kazališne predstave u Gorskom kotaru

Nakon desetak mjeseci ponovno kreću kazališne predstave u Gorskom kotaru

Hoće li nakon slabljenja pandemije goranska kazališna publika uskoro u većem broju iznova moći na predstave? (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Tijekom proteklih desetak godina Udruga Kotar teatar bila je nositelj kazališnih aktivnosti u Delnicama i Gorskom kotaru, a nakon što su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, one desetak mjeseci potpuno zamrle, od ovog će tjedna goranska publika iznova moći uživati u brojnim izvedbama.

Kako je goranska je kazališna scena utihnula još u rujnu prošle godine, mnogo je neodigranih predstava ostalo na listi čekanja, a s obzirom da je teško predvidjeti što nam epidemiološki donosi jesen, zgusnuti će program izvedbi za djecu i odrasle biti realiziran tijekom nekoliko mjeseci.

U takvim okolnostima, kaže voditelj Kotar teatra Matija Kezele, predstave se neće igrati samo u Delnicama, već i u ostalim sredinama Gorskoga kotara. Ipak, udruga nije mirovala ni tijekom zime te je s ostalim dionicima pokrenula internetski projekt Virtualnog kazališta "Promjena".

S registriranih deset tisuća sati pregledavanja takvih sadržaja na internetu, nositelji ove zanimljive inicijative su zadovoljni, a posebno zbog činjenice da je poprilično zanimanje za njih pokazala kazališna struka. Međutim, živu scensku izvedbu ništa ne može nadomjestiti, pa se u ponovno otvaranje goranske kazališne scene kreće s čak 14 najavljenih kazališnih izvedbi.

Veliki dio repertoara čine projekti nezavisne kazališne scene, sa zadovoljstvom ističe Kezele, podsjećajući kako je upravo taj dio produkcije u najvećoj mjeri osjetio posljedice koronakrize.

Četvrtak 13. svibnja u 20 sati bit će termin, a dvorana Radničkog doma u Delnicama mjesto otvaranja nove kazališne sezone, koju će predstavom "Jezične varijacije" obilježiti Binocular teatar iz Zagreba. Riječ je o hit-predstavi u kojoj dvoje glumaca istu priču prepričava na dvanaest različitih načina.

Nositelji nezavisne kazališne scene u Hrvatskoj nerijetko su i prije koronakrize isticali kako njezinoj opstojnosti u velikoj mjeri pridonose gostovanja u manjim sredinama. Zato je za očekivati kako će projekti poput Kotar teatra i u vremenima nakon pandemije biti važni poticatelj intenzivnog buđenja kazališne scene. Javlja Nenad Lučić:

Povratak goranskog kazališta, pripremio Nenad Lučić

Komentari