NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE ŠKOLSKE VRTOVE 2015.

NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE ŠKOLSKE VRTOVE 2015.

OTVOREN NATJEČAJ ZA NAJLJEPŠE ŠKOLSKE VRTOVE 2015!

petrinja.jpg 

Drage naše mlade vrtlarice i vrtlari, dragi učenici i učitelji diljem Hrvatske! Pozivamo vas da i ove godine svoj školski vrt prijavite za izbor najljepšeg  u Hrvatskoj! Bio na moru ili na kopnu , na otocima, priobalju ili u prelijepoj Slavoniji, Hrvatskom Zagorju, Lici... Kratak opis i  CD  s najmanje tri  ovogodišnje fotografije  svog vrta , te ispunjeni (na dnu ove stranice priloženi  „upitnik“),  pošaljite nam do 30. svibnja na  adresu:

Hrvatski radio, emisija „Slušaj kako zemlja diše“
za "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT"
Prisavlje 3
10000 Zagreb

Sve materijale možete poslati i na e-mail adresu  sanja.rajzer@hrt.hr

Ne zaboravite, da i najmanji školski vrt može  pobijediti  ako je uređen s ljubavlju i znanjem! Ne zaboravite, da će vam članovi našeg povjerenstva dati korisne savjete za uređenje vrta, a možda vas i proglasiti pobjednikom! Ne zaboravite, da naši donatori koji se dive vašoj marljivosti već sada pripremaju darove za vas!

Ove godine ćemo, u povodu 20-te godišnjice projekta „ Najljepši školski vrtovi u RH“ objaviti i monografiju „STOTINU NAJLJEPŠIH“.  U  njoj će se naći svi  dosadašnji pobjednici! Bilo bi nam drago da na stranicama naše monografije bude i vaš školski vrt! Čuvamo vam mjesto, a vi se potrudite!

Stvorite svoj vrt prema vlastitim željama, mašti i mogućnostima, a ponajviše u skladu s prirodnom ljepotom, poviješću  i  tradicijom kraja u kojem živite. 

Podsjećamo vas i na prošlogodišnje pobjednike. Možda vam pomogne  njihovo iskustvo,  neka vas potaknu da i vi osmislite neko novo rješenje ! Možda neku njihovu ideju ostvarite na još ljepši i zanimljiviji način. Želimo vam mnogo sreće i uspjeha!

 

NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI U REPUBLICI HRVATSKOJ 2014.

kolaz.jpg

NA HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI DODIJELJENE NAGRADE NAJLJEPŠIM ŠKOLSKIM VRTOVIMA U RH 2014.

Projekt "Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj" proslavio je na završnoj svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji 21.11.2014  dvadeseti rođendan. Počeo je 1994. godine na inicijativu  novinarke Lidije Komes urednice ekološke  radio - emisije "Slušaj kako zemlja diše"  Hrvatskoga radija. Ovaj projekt, u kojem se škole diljem Hrvatske natječu u uređenju svojih školskih vrtova i okoliša, zajednički  provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz potporu donatora koji najljepše školske vrtove nagrađuju.

Svim školama, djeci i učiteljima čestitamo na zasluženim nagradama za uređenje školskih vrtova i okoliša u proteklih dvadeset godina! Diljem Hrvatske imamo zaista prelijepe školske vrtove. Stoga vam zahvaljujemo na vašem velikom trudu! Uvjereni  smo da će se i ove godine na natječaj javiti velik broj škola i da će mnogi od vas osvojiti posebne nagrade ili čak pobjedničku titulu najljepšeg vrta na moru ili na kopnu. I projekt "Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj" godine osvojio je 2005. godine nagradu Europske federacije turističkih novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima, na što smo  osobito ponosni.

 fotka1.jpg

 

Svi članovi Prosudbenog povjerenstva (Ivna Bućan, prof.,Astrid Horvat  dipl.oec., Dobrila Kraljić, mr.sc.,Vesna Cetin Krnjević, mr.sc, Lidija Komes, prof.)jednoglasno su odlučili da pobjednička titula za Najljepši vrt primorske Hrvatske  za 2014. godinu pripada Osnovnoj školi Žrnovnica.

Pobjednik kontinentalne Hrvatske, ujedno i dobitnik Zlatne povelje Hrvatske radiotelevizije bio je školski vrt Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

Nagrada za kontinuirano lijep okoliš dodijeljena je Osnovnoj školi Mikleuš, a najljepši među najmlađima je Dječji vrtić Ivančice iz Ivanca.

Članovi Povjerenstva također su jednoglasno odlučili da se prošlogodišnjem pobjedniku kontinentalne Hrvatske – OŠ „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje - na svečanosti ponovno dodjeli ZLATNA POVELJA HRT-a za najljepši školski vrt u 2013. godini, budući da je njihovu Zlatnu povelju odnijela poplava. Povjerenstvo je posebno pohvalilo ovu školu zato što su uz goleme napore, dva-tri mjeseca nakon poplave uspjeli obnoviti svoj školski vrt tako da je postao cvjetni signal svima da se vrate u svoju Gunju, a djeca su krenula na nastavu u isto vrijeme kao i svi učenici u Hrvatskoj. Još jedanput čestitamo ravnatelju škole Stipici Mišuri i njegovu timu, posebno voditeljicama školskog vrta Suzani Hudolin te Đurđici Lovrinović. 

fotka2.jpg

Na sljedećim stranicama detaljnije vam predstavljamo naše pobjednike i škole koje su za svoj vrt osvojile specijalne nagrade.

lidija.jpg

POBJEDNIČKI  ŠKOLSKI  VRT KONTINENTALNE HRVATSKE 2014.

i ZLATNA POVELJA HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

 

Osnovna škola „Dragutina Tadijanovića“ Petrinja
Ravnateljica Ruža Novaković

petrinja2.jpgCijeli prostor ove škole estetski je i funkcionalno osmišljen i vrlo uredan. Okružuju ga veliki park starih lipa, a zeleni travnjak sa sunčanim satom krase redovi perunika i božura te prelijep ružičnjak i živica od ligustruma i šimšira. Iza škole je voćnjak te povrtnjak u kojem s mnogo ljubavi rade i učenici s teškoćama, a njima  pomažu  njihovi vršnjaci iz škole i zajednički se raduju plodovima.Svaka gredica označena je čitkim natpisom imena vrste koja na njoj raste. I unutrašnjost škole  vrlo je lijepo uređena s mnogo sobnog bilja, etno-kutkom, te ručnim radovima tipičnim za područje Pokuplja i Petrinje. O jedinstvenoj cjelini parka, cvjetnjaka, voćnjaka, travnjaka za igru, te bogatog povrtnjaka ne treba više trošiti riječi, ali savjet našeg Povjerenstva jest da posjetite školu, vidite sve njihove prostore „uživo“ i prenesete njihova iskustva u svoj školski okoliš. Sretno!  

POBJEDNIČKI ŠKOLSKI VRT PRIMORSKE HRVATSKE 2014.

 Osnovna škola Šime Budinića, Žrnovnica
Ravnateljica: Matija Šitum 

zrnovnica1.jpgNa ulazu u prostrani okoliš kole dočekuje nas prastara maslina - simbol Mediterana. Terase  poredane jedna iznad druge, odijeljene kamenim zidićima i povezane stepenicama, predstavljaju male tematske vrtove, koji osim dekorativne, imaju i gospodarsku, a iznad svega i edukativnu vrijednost. Uzgajaju masline, sukulente, ljekovito i aromatično bilje, te agrume (limun, naranču, mandarinu, grejp, limetu). Ipak, možda je najveća vrijednost ovog vrta terasa sa stablima gotovo zaboravljene autohtone sorte žrnovske jabuke - niskog stabalca slatkih plodova. Gotovo da je bila hraniteljica ovog kraja, pa zaboravljena, a danas  se obnavlja i vraća čak i na tržnice grada Splita.

POBJEDNIČKI DJEČJI VRTIĆ 2014.

 DV Ivančice, Ivanec
Ravnateljica: Suzana Divjak

ivanec.jpgU prelijepom, velikom (7000 m²)  dendrološkom parku njeguju tradicijski povrtnjak ograđen starinskim plotom i tradicijske cvjetnjake, te ljekovito i začinsko bilje. Svako stablo i svaka biljka označeni su čitkim natpisom tako da roditelji, bake i djedovi i svi posjetitelji parka mogu točno prepoznati forziciju, magnoliju, hortenziju… ili ukrasno drveće kao što su japanska šljiva, kuglasti javor, crni bor i slično. Najmlađe najviše privlače tradicijski koševi za lišće i travu koje je spretni domar vrtića pretvorio u „šatore“ i penjalice na kojima djeca uživaju.

 

NAGRADA ZA KONTINUITET 2014.

Osnovna škola „Mikleuš“
Ravnatelj: Jozo Mihaljev

mikleus.jpgMikleuš je mjesto od posebne  državne skrbi. Život  je  ondje težak, pa ipak još prije 5 godina osvojili su nagradu za najljepše uređen okoliš na području od posebne skrbi, a sada su  dopunili  travnjak s  200 cvjetnica koje su sami uzgojili, te zasadili mladi voćnjak i  park. Ovo je zaista uporan, kontinuiran višegodišnji rad i  Povjerenstvo je odlučilo da se upravo ravnatelju Draganu Kraljiku i  njegovoj školi dodjeli  ovogodišnja nagradu za upornost i kontinuitet.

 

SURADNJA S AGENCIJOM ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE

Uključivanje Agencije za odgoj i obrazovanje u projekt „Najljepši školski vrtovi u RH“ pridonijelo je njegovoj kvaliteti na više načina:

- predstavljanjem projekta "Najljepši školski vrt" na svim održanim stručnim skupovima
- sudjelovanjem savjetnica (Marina Ništ, Marijana Toljan, Gordana Cecić Sule i Borjanka Smojver) u prosudbenom povjerenstvu Projekta i na održanim stručnim skupovima. Protekle smo godine stručne skupove održali u uzornim školama i vrtovima nekih od naših dosadašnjih pobjednika, jer kod njih se zaista ima što naučiti. Predstavljamo ih kratkim tekstom i po  jednom fotografijom, iako su zaslužili mnogo više prostora. Zahvaljujemo im svima na njihovom gostoprimstvu i svemu što su nam pokazali u Šibeniku, Vrsaru, Stubičkim Toplicama i Vukovaru, Metkoviću i Marini Vrsine kod Trogira. Preporučujemo da ih posjetite i neka njihova iskustva primijenite i u svojim vrtovima.

 

sibenska.jpg

Privatna šibenska gimnazija
Ravnatelj: Zvonko Pešić

U ambijentu jedinstvenog samostanskog  školskog vrta, prepunom mediteranskih mirisa , održano je predavanje, a zatim i radionica o začinskom i ljekovitom bilju.

 

OŠ Vladimira Nazora, Vrsarvrsar.jpg
Ravnatelj: Esad Mujaković

U ovoj školi, koja nas je ugodno iznenadila  svojim velikim maslinikom i skladnim atrijem, kolekcijom oleandara i velikim površinama za igru, održali smo savjetovanje o uređenju istarskih vrtova.

 

zvirek.jpg Dječji vrtić Zvirek, Stubičke Toplice
Ravnateljica: Kristina Ljubić

Ovaj  pobjednički dječji vrtić u Hrvatskom zagorju, u Stubičkim Toplicama, simbolizira ljepotu tradicijskih zagorskih cvjetnjaka i povrtnjaka. Stoga smo u njihovom prostoru održali savjetovanje o tradicijskom zagorskom cvjetnjaku i povrtnjaku. Naučili smo i plesti starinski plot od savitljivog, čvrstog pruća lijeske i kestena.

 

vukovar.jpg Osnovna škola Antuna Bauera, Vukovar
Ravnatelj: Jozo Mihaljev

OŠ Antuna Bauera u Vukovaru doista je primjer ljepote školskog okoliša koji se iz godine u godinu sve više popunjava i oplemenjuje.

Imaju svoje aleje ruža, paviljon okružen zelenilom, voćnjak, malo jezerce sa zlatnim ribicama, te etno uspomene – stara seljačka kola, đeram....a sav taj prostor, jedan od najljepših  malih parkova u Vukovaru, otvoren je za sve dobronamjerne posjetitelje. U njemu posebno uživaju mlade mame koje ovdje u kolicima na prve „šetnje“  voze svoju tek rođenu dječicu, a s odraslijim mališanima igraju se na zelenim travnjacima i u vanjskim paviljonima školskog vrta.

 

metkovic.jpg Osnovna škola „Don Mihovil Pavlinović“ Metković
Ravnatelj: Petar Jakić

Ova škola na Neretvi s velikim maslinikom, parkom omeđenim gustom zelenom živicom i cijelom površinom punom cvjetnih grmova i palmi, poslužila je za razgovor o uređenju školskih primorskih vrtova u vlažnoj klimi u dolini Neretve.

 

vrsine.jpg Osnovna škola Ivan Duknović, podružna škola Marina Vrsine
Ravnatelj: Mirko Matijaš

Od pustog, užarenog kamena oko male područne škole, učiteljica Dijana Rinčić sa svojih desetak malih đaka stvorila je bogatu zelenu oazu submediteranskog vrta, bogatu sukulentima, ljekovitim i začinskim biljem i rascvjetanim krošnjama mediteranskog drveća. Njihovo iskustvo i uspjeh u ljepoti koju su stvorili ohrabrilo je sudionike stručnog skupa i dalo im poticaj  da u svojim sredinama pokušaju učiniti isto. 

 

Poziv na sudjelovanje u ovogodišnjem natječaju za
najljepši školski vrt u Republici Hrvatskoj 2015.

Predstavili smo vam nagrađene, pobjedničke školske vrtove protekle 2014. godine i uzorne školske vrtove u kojima smo prošle godine održali stručne skupove o uređenju vrta.
Pozivamo vas da i dalje njegujete svoj školski okoliš, svoje travnjake, cvjetnjake i povrtnjake . Šaljite nam fotografije svojih školskih vrtova! Rado ćemo ih objaviti na Facebooku i interenetskim stranicama Hrvatske radiotelevizije. Natječaj za ovu godinu raspisujemo na Međunarodni dan planeta Zemlje 22. travnja 2015, a otvoren je do 20. svibnja. Prijavite se na natječaj! Očekuju vas mnoge nagrade! Povjerenstvo uvijek ističe da i najmanji školski vrt može pobijediti, ako je uređen s ljubavlju i znanjem!  U nastavku ovog teksta objavljujemo sve potrebne informacije o natječaju, te upitnik koji treba ispuniti i poslati na Hrvatsku radioteleviziju, kao i tri ovogodišnje, dakle novije fotografije vašeg školskog vrta.

suncokret.jpg

KONTAKTI:
„NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT“
EMISIJA „SLUŠAJ KAKO ZEMLJA DIŠE“
HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA
Prisavlje 3
10 000 Zagreb

Voditeljica projekta: Lidija Komes
e-mail: lidija.komes@hrt.hr
tel. 01 6342012   091 6348943
producentica projekta: Ljiljana Awad
e-mail: ljiljana.awad@hrt.hr
tel. 01 634 3595 
tajnica projekta Sanja Rajzer
sanja.rajzer@hrt.hr 
tel.  6343321

NATJEČAJ ZA 2015 GODINU
"NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2015."

Hrvatska radiotelevizija  i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

pozivaju sve osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na

NATJECANJE "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2015."

Škole koje se budu natjecale trebat će, osim ispunjenog upitnika, poslati i tri fotografije školskog vrta (poželjno i na CD-u) te opis  školskog vrta s podacima koje biljke uzgajaju i tko sve u vrtu radi.

Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske i njegujući autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava Prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti. Nakon obilaska odlučuje o prvonagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti dodjeljuje nagrade i priznanja najljepšim školskim vrtovima u kontinentalnom i primorskom dijelu Hrvatske.  Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti  nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava  kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada.

Glavni ravnatelj HRT-a dodjeljuje ZLATNU POVELJU HRT-a za najljepši školski vrt.

Da školama bude lakše utemeljiti i njegovati vrtove, evo nekih osnovnih elemenata koje bi školski vrt mogao imati, ali ističemo da svi navedeni elementi nisu obvezni. Ovo je više podsjetnik što biste sve u školskom vrtu mogli uzgajati:

1. ukrasne grmove

2. ukrasno drveće(grupna ili pojedinačna stabla)

3. sezonsko cvijeće

4. trajnice

5. sukulentne biljke

6. ljekovito i začinsko bilje

7. travnjak

8. vodene površine za uzgoj vodenoga bilja i životinja,

9. pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak

10. maslinik ili pojedinačna stabla maslina

11. povrtnjak

12. kompostište

13. živicu – u slobodnom rastu ili oblikovanu

14. klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik………

15. preporučuje se voditi foto-dokumentaciju o radovima u školskom vrtu

Prosudbeno povjerenstvo  tijekom  posjeta  razgledava vrt, daje stručne  savjete  učiteljima i djeci kako ispraviti  nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje  one  koji konkuriraju za neku od nagrada ili za titulu pobjednika. 

Podsjećamo na to da se, osim pobjednicima, dodjeljuje i nagrada  za kontinuitet. Za nju se mogu natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a smatraju da i dalje uzorno uređuju svoj  vrt i okoliš.

Godine 2015., budući da projekt navršio  20. obljetnicu, nastojat ćemo objaviti monografiju „100 NAJLJEPŠIH“( školskih vrtova u Republici Hrvatskoj). Sa željom da  u monografiju uđu i oni iznimno lijepi vrtovi koji do sada još nisu pobijedili, pozivamo škole koje marljivo uređuju svoj školski vrt i okoliš da se  na ovogodišnji natječaj jave u što većem broju. Prijave  s tri fotografije vrta i ispunjenim upitnikom pošaljite do  30svibnja 2015. na adresu:

za "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT"
emisija „Slušaj kako zemlja diše
Hrvatska radiotelevizija, Prisavlje 3
10000 Zagreb

Povjerenstvo će obilaziti vrtove  tijekom lipnja, srpnja i rujna. O točnom datumu na vrijeme ćemo vas obavijestiti. Svim sudionicima  natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju  školskih vrtova i školskog okoliša i već sada pozivamo vas na  završnu svečanost  koja će se na jesen održati u popularnom studiju „Bajsić“ Hrvatske radiotelevizije.

Poštovani, ovom brošurom nastojali smo vam pokazati barem djelić ljepote školskih vrtova diljem Hrvatske."Najljepši školski vrtovi" jedinstvene su "cvjetne radionice na otvorenom" u kojima djeca kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj autohtonog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim regijama Hrvatske.

Djeca i vrtovi mogu rasti zajedno. Dijete koje posije sjeme ili posadi biljku i gleda je kako raste neće nikada iščupati ili pogaziti cvijet. Dijete koje u svojem školskom povrtnjaku ne truje tlo pesticidima vjerojatno to neće činiti ni  kasnije u životu. Djevojčica ili dječak koji odrastaju u ljepoti okoliša koji sami stvaraju i čuvaju, čuvat će ga i kada odrastu.

NAJLJEPŠE ŠKOLSKE VRTOVE NAGRAĐUJU

zastava.jpg HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA       

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

GRAD ZAGREB

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

TRGOVAČKO KOMUNALNO DRUŠTVO PONIKVE - EKO OTOK KRK

STRAŽA PLASTIKA d.o.o.- HUM NA SUTLI

VODENI CENTAR „AQUA VIVAE“-KRAPINSKE TOPLICE

SIRANA GLIGORA IZ KOLANA NA OTOKU PAGU

MERIDIJANI – IZDAVAČKA KUĆA D.O.O-SAMOBOR

BETON LUČKO – ZAGREB

AMBIJENTI d.o.o. – ČAKOVEC

Studio za dizajn RECI  DA! - Čakovec

Hvala svima koji školskim vrtovima pomažu cvjetati i rasti!