Od sutra kreće natječaj za subvencioniranu stanogradnju

Od sutra kreće natječaj za subvencioniranu stanogradnju

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja od sutra počinje provoditi dvije nove mjere kojima se želi pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja .

Kako se čulo na konferenciji županijske organizacije HNS-a liberalni demokrati, riječ je prije svega o demografskoj mjeri kojom se želi zadržati mlade u Hrvatskoj. Sutra kreće javni natječaj a izmjene Zakona donosi dvije mjere, istaknula je  predsjednica županijske organizacije HNS-a liberalni demokrati i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš. Prva je kroz Zakon o subvencioniranim kreditima a druga  kroz Zakon o društevno poticanoj stanogradnji. Kada je riječ o subvencioniranim kreditima, radi se o dodatnoj subvenciji za svakog maloljetnog člana obitelji i to na dan podnošenja zahtjeva i produžuje se na godinu dana. Za ovu mjeru od sutra će biti otvoren javni natječaj do iscrpljenja sredstava a u državnom proračunu osigurano je 30 milijuna kuna. 

Izmjene Zakona odnose se i na Zakon o poticanoj stanogradnji ( POS-u) i to na smanjenje kamatnih stopa s 3 na 2 %. Do sada je 5 300 građana Hrvatske podnijelo zahtjeve i koristi sredstva subvencije. POS-ovih je stanova pak do sada izgrađeno 8 200, konkretno i u Osijeku se očekuje u slijedeće dvije godine još barem jedna zgrada POS-a.

Ukupno, riječ je o više od 13 i pol tisuća predmeta, odnosno više od 36 000 ljudi koji su odlučili ostati u Hrvatskoj.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sklopilo je ugovore s 12 poslovnih banaka u kojima zainteresirani podnose zahtjeve s potrebnom dokumentacijom, koja se dostavlja APEN-u a potom Ministarstvu na subvenciju.