Od vale do vale - baština za sva vremena

Od vale do vale - baština za sva vremena Od vale do vale - baština za sva vremena

Prof dr. Vladimir Skračić ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno djelo Zadarske županije. Ovaj jezikoslovac i onomastičar dao je ogroman doprinos istraživanju hrvatske toponimije i otočne baštine. Nagradu će primiti danas na svečanoj sjednici županijske Skupštine.

Uz ostalo, Vladimir Skračić je osnivač Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru, jedine znanstveno-istraživačke jedinice takve vrste u Hrvatskoj. Gostujući u našem programu dr Skračić o ovom dijelu svog rada kaže:

Sa svojim suradnicima u tom Centru obradio sam našu baštinu koja je sada, od punte Luna do Rogoznice zabilježena za sva vremena. Ona nije savršena, ima sto mana, ali je činjenica da smo mi skupili oko 15 tisuća toponima, to su sve hrvatski nazivi, to je naše, to smo mi…tako da na dugi rok, imamo još planova, momentalno se radi otok Rab, apliciramo Hrvatskoj Zakladi za znanost i za nove otoke, osim toga ono što je najvažnije u mojoj znanstvenoj karijeri , ako ona nešto predstavlja, to je da su iza mene ostali mladi sposobni ljudi koji će to sigurno voditi. Siguran sam u to kao što gledam sada u vas. Kad me pitate na što sam ponosan u svojoj karijeri to je prvo - kazao je uz ostalo dr Skračić gostujući u našem programu 22.travnja.

Kao voditelj istraživačkog tima Centra, odigrao je ključnu ulogu u objavljivanju bogate serije toponomastičkih monografija: Toponimija otoka Pašmana (2007.), Toponimija otoka Ugljana (2008.), Toponimija otoka Vrgade (2009.), Toponimija otoka Murtera (2010.), Toponimija otoka Paga (2011.), Toponimija kornatskog otočja (2013.) i Toponimija šibenskog otočja (2016.). Autor je i nezaobilazne Toponomastičke početnice (2011.) te suautor monografije Leksik morske faune u sjevernoj Dalmaciji (2018.) To je samo dio njegovog bogatog znanstvenog opusa.

Vladimir Skračić

Komentari