Održana 18. sjednica Osječko- baranjske skupštine

Održana 18. sjednica Osječko- baranjske skupštine Održana 18. sjednica Osječko- baranjske skupštine
u obnovu će HNK u obnovu će HNK
priprema se i obnova Županijske 4 priprema se i obnova Županijske 4

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Osječko- baranjski vijećnici okupili su se na 18. sjednici Županijske skupštine a jedna od tema koja je privukla pozornost je pokretanje projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Govorilo se i o obnovi zgrade u Županijskoj 4 te Hrvatskog narodnog kazališta.

U predstavljanju projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva" istaknuto je da će Županija  subvencionirati kamatne stope 1% za kupnju kuće ili stana, bez obzira na životnu dob. Na taj će način deset godina subvencionirati kredite do pola milijuna kuna. Demografska je to mjera koju je moguće i proširiti, što su predlagali i vijećnicim mjerama o subvencioniranju izgradnje ili obnove i dogradnje kuće a župan Ivan Anušić pozvao je i  jedinice lokalne samouprave da se, zajedno sa Županijom, uključe u projekt za koji već postoji veliki interes. 

Govoreći o drugim demografskim mjerama, ključno je kaže župan Anušić, ljudima vratiti izgubljeno povjerenje u institucije, građani moraju znati da se one neće oglušiti na vapaje za pomoć ili pravdu, to je atmosfera koju moraju stvoriti političari a i mediji. Potpore od nekoliko tisuća kuna za rođeno dijete nisu demografske mjere, to je pomoć. S nizom demografskih mjera mora se podupirati obitelj tijekom cijelog školovanja a kada dijete završi školu, da ima osigurano radno mjesto koje je realno plaćeno.   

Projektna dokumentacija za obnovu osječkog HNK je završena, obnova od pročelja do unutrašnjosti procjenjuje se na više od 80 milijuna kuna, obnova će biti predstavljena na Savjetu za projekt Slavonija kroz koji će se nastojati osigurati sredstva i kroz EU fondove, odgovorio je župan na vijećničko pitanje. Najavio je da kazalištu slijedi i revizija financijskog poslovanja jer mu prijete 3-4 tužbe kroz radne sporove, jedna ovrha od 400 tisuća kuna je već bila no poslovanje nije ugroženo, rekao je župan.  

U obnovu će i zgrada u Županijskoj 4, u kojoj su mnogi uredi i vijećnica. To je moguće nakon što je Ministarstvo državne imovine zgradu predalo Županiji u vlasništvo. Tim će obnovama u središtu grada biti dvije reprezentativne zgrade kako, zaključeno je, i treba izgledati centar Osijeka.